ECONOMIE
VIDEO: Conducerea IPEC Alba Iulia ia în calcul mutarea afacerii în altă țară. Incertitudine privind prețurile la energie
Reprezentanții companiei IPEC din Alba Iulia, producător de porțelan, iau în calcul mutarea afacerii în altă țară. Motivul principal este lipsa de predictibilitate privind prețurile la energie.
Cristian Covaciu, cofondator și acționar IPEC Alba Iulia, a atras atenția asupra situației, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.
„Din păcate nu avem o situaţie mai bună ca cea de anul trecut. Astăzi nu ştim ce se va întâmpla după data de 31 martie 2025 când se liberalizează piaţa de energie. În acest moment nu se doreşte, nu se pot prelungi contractele de energie. (…) Noi acum am terminat promoţiile de iarnă şi ar trebui să ne pregătim pentru promoţiile de vară, dar nu putem face acest lucru, nu ştim la ce preţuri să ofertăm“, spune Cristian Covaciu.
Conducerea IPEC Alba Iulia ia în calcul mutarea afacerii în altă țară
IPEC Alba Iulia este unul dintre cei mai mari producători de farfurii de porţelan din Europa. Asigură peste 1% din farfuriile din întreaga lume. Acum, conducerea companiei ia în calcul mutarea afacerii în altă țară.
„IPEC ne uităm dacă nu e fezabil să mutăm cu totul compania în altă ţară, care să ofere o variantă mai bună de energie. În ce lume credeţi că se poate compensa o creştere de cost de la 7% la 33% pe parcursul a două-trei luni?.
Sunt multe ţări interesante, deocamdată aş vrea să rămână la nivelul de proiect. Am cerut nişte studii să vedem situaţia în alte ţări, dar dacă vă uitaţi pe preţul energiei electrice o să constataţi că sunt multe ţări care au complet alt preţ“, spune Cristian Covaciu.
Costuri în creștere
Compania a resimțit semnificativ creșterea prețurilor la energie în 2022. Costul la energie a crescut atunci de cinci ori ca pondere în costurile de producţie.
„Energia însemna 7% din costuri şi a crescut până la 33% costul cu energia, după care a mai scăzut puţin şi acum e iarăşi în creştere. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, curentul electric era 500 lei/ MWh, iar acum se apropie de 800 lei/ MWh. Cu toate taxele incluse, trecem de 200 euro/MWh la curent electric”, a menționat Cristian Covaciu.
Acesta a amintit că în restul Europei sau competiţia lor din Spania, prețurile sunt diferite. ”Portugalia are o energie de sub 100 MWh. Nu jucăm după aceleaşi reguli de piaţă“, atenționează reprezentantul companiei.
IPEC Alba Iulia a investit deja pentru a-și asigura o parte din energie – 1 MW în panouri fotovoltaice și în pregătire mai este încă una. Însă fabrica consumă energie electrică și gaz.
Compania pregătește o investiţie de 10 milioane de euro pentru o nouă fabrică.
CITEȘTE ȘI: IPEC intenționează să construiască o nouă fabrică, la Alba Iulia. Va fi echipată cu cea mai modernă tehnologie la nivel mondial
Deocamdată însă, este în așteptare din cauza condițiilor incerte.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Farfuridi
marți, 03.09.2024 at 06:46
Saracii de ei , nu le mai ajung banii…