Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Consultare publică pe bugetul municipiului Alba Iulia din 2018. Nemulțumirile consilierilor PSD


Publicat

La sediul Primăriei Alba Iulia a avut loc, sâmbătă 10 februarie, de la ora 10.00, consultarea publică pe proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului pentru anul 2018. La dezbateri pe lângă primarul Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu au participat și câțiva șefi de servicii din instituție și consilieri locali PNL, PSD și ALDE.

În jur de 20 de cetățeni au venit la ”consultarea publică”, mare parte din cartierul Orizont, dar și persoane care au case pe străzi de pământ. Toți cei cu probleme au sperat să convingă aleșii ca în bugetul din acest an primăria să găsească soluții de finanțare pentru modernizarea sau chiar pietruirea străzilor respective.

Bugetul pe 2018 al municipiului Alba Iulia intră la aprobare în şedinţa din 16 februarie a Consiliului Local Alba Iulia, și multe dintre investițiile promise de primarul Mircea Hava anul trecut, au căzut din cauza lipsei de finațare dar și din cauza presiunii salariale pe care administrația din Alba Iulia o are după majorarea salariilor la întreg personalul.

Citeşte şi EVENIMENTELE Anului Centenar de la ALBA IULIA. Buget de 1,5 milioane euro de la primărie. LISTA și NOUTĂȚILE

Pe lista investiţiilor propuse pentru finanţare, de exemplu, printre priorităţi sunt “lucrări de remediere în cadrul obiectivelor Latura de Vest şi zona interioară – Cetatea Alba Carolina” (1.115.510 lei), casa memorială “Camil Velican” (restaurare – 1.172.490 lei), modernizări de străzi în zonele Dealul Furcilor şi Pâclişa (aproximativ 1 milion de lei), reparaţii la unele străzi din Oarda (200.000 de lei) şi nu în ultimul rând Palatul Principilor – lucrările de restaurare finanţate din fonduri nerambursabile, dar confinanţate de la bugetul local (aproximativ 800.000 lei) şi Monumentul Unirii, pentru care banii vin de la stat, aproximativ 10 milioane lei.

Citeşte şi INVESTIŢII la Alba Iulia, propuse pentru 2018, din excedent bugetar. LISTA obiectivelor

Nu sunt însă alocate finanţări pentru construirea ştrandului de lângă Bazinul Olimpic, pentru care investiţia necesară este de 25,35 milioane lei, amenajarea pistei de biciclete şi reorganizarea circulaţiei pe strada Viilor (4 milioane lei) ansamblul de locuinţe în cartierul Gheorghe Şincai (inclusiv teren de sport municipiul Alba Iulia (elaborare documentaţie) – 350.000 lei.

Consilierii locali PSD nemulțumiți de ”consultarea publică”

Cei mai nemulțumiți de modul cum s-a desfășurat dezbaterea publică de la Primărie au fost consilierii locali ai PSD. Bogdan Medrea, președintele PSD Alba Iulia și liderul grupului de consilieri PSD a transmis un comunicat prin care își arată nemulțumirea:

„Astăzi a avut loc un simulacru de dezbatere publică privind bugetul local al municipiului Alba Iulia. În cadrul acestei tentative de democrație participative, Mircea Hava a organizat o adevărată baricadă prin care să-i împiedice pe oameni să interpeleze administrația locală cu privire la ”avuția” orașului.

În primul rând, dezbaterea s-a organizat în cel mai mic spațiu posibil pe care Primăria îl putea facilita. Dezbaterea s-a ținut în sala de ședințe a Primăriei, un loc unde încap maximum 40 de persoane pe scaune, deși la dezbatere au participat peste 60 de persoane. Încă din anunț se avertiza că dezbaterea se va organiza în sala de ședințe, fapt ce i-a descurajat pe mulți să participe. De ce Primăria organizează ședința de Consiliu local la sediul Fundației PAEM iar o dezbatere publică cu cetățenii într-o sală înghesuită?

În al doilea rând, primarul nu a respectat condițiile de fond privind oganizarea dezbaterii publice prevăzută la art. 7, alin. (10) din Legea nr. 52/2003. Nu a existat un tabel cu participanții, o minută a dezbaterii publice, recomandările scrise colectate și nici un proces verbal al ședinței.

În al treilea rând, nu s-a respectat procedura dezbaterii efective prevăzută la art. 7, alin. (10), lit. a) din Legea nr. 52/2003. Primarul nu a stabilit o modalitate de colectare a recomandărilor, o modalitate de înscriere şi luare a cuvântului, timpul alocat luării cuvântului şi orice alte detalii de desfăşurare a dezbaterii publice prin care se asigură dreptul la libera exprimare al oricărui cetăţean interesat. Cetățenii au plecat acasă fără să fi putut cere explicații cu privire la toate nelămuririle pe care le aveau, fiind timorați de tonul violent și dușmănos al primarului Mircea Hava.

Consilierii PSD au fost acuzați de Alin Ignat că nu au intervenit  pe parcusul dezbaterii. Dezbaterea era a cetățenilor și pentru cetățeni, nu a consilierilor locali.  În schimb, Micea Hava a monopolizat discuția pentru a consuma timpul și a plictisi sala.  Reamintesc că, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, primarul și aparatul de specialitate erau obligați doar să prezinte succint proiectul, să răspundă punctual la întrebări și să nu facă remarci colaterale. Dezbaterea publică era între cetățeni și administrația PNL care a făcut bugetul. Consilierii locali PSD nu sunt responsabili de acest buget dezastruos.

Consilierul Alin Ignat a contribuit eficient, în calitate de agitator al primarului, la zarva din sală, în timp ce cetățenii își prezentau problemele. Consilierii PNL, în frunte cu Alin Ignat, râdeau, se jucau pe telefon și vorbeau cu primarul peste masă. Aceste lucruri se pot vedea pe înregistrarea video. Consilierii PSD au respectat cetățenii, au tăcut, au constatat și se vor exprima la următoarea ședință de consiliu local.

Consilierii locali ai Partidului Social Democrat sunt oameni cu bun-simț, sunt prieteni și lucrează în echipă. Nu vom răspunde copilărismelor lui Alin Ignat, un consilier local slab, care doar execută ordinele de propagandă ale lui Mircea Hava. Alin Ignat înțelege politica prin a nu-i lăsa pe oameni să se exprime și a-i lua  în permanență peste picior. Comportamentul pe care îl are în ședințele de consiliu local îl are și față de cetățeni: vorbește peste alții, stă pe telefon, râde și intimidează vorbitorii.

Colegii mei, consilierii locali ai PSD, au apreciat că dezbaterea publică cu cetățenii nu este nici locul, nici momentul unui schimb de replici politice cu consilierul Alin Ignat. Consilierii PSD au înțeles să nu răspundă instigărilor la conflict făcute de Alin Ignat și să aibă un comportament nonconflictual și de abstențiune, din respect față de albaiulienii prezenți.

Pentru că  atât Mircea Hava cât și Alin Igat nu știu să organizeze și să se comporte în cadrul unei dezbateri publice, sunt nevoit să le redau pulic procedura, cu invitația deschisă de a o învăța și respecta pentru data viitoare:

”Dezbaterile publice se vor desfăşura după următoarele reguli:

a) autoritatea publică responsabilă va organiza întâlnirea, va publică pe site-ul propriu şi va afişa la sediul propriu, alături de documentele menţionate la alin. (2), şi modalitatea de colectare a recomandărilor, modalitatea de înscriere şi luare a cuvântului, timpul alocat luării cuvântului şi orice alte detalii de desfăşurare a dezbaterii publice prin care se asigură dreptul la libera exprimare al oricărui cetăţean interesat;

b) dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toţi solicitanţii înscrişi la cuvânt şi-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuţie;

c) la dezbaterea publică vor participa obligatoriu iniţiatorul şi/sau iniţiatorii proiectului de act normativ din cadrul instituţiei sau autorităţii publice locale, experţii şi/sau specialiştii care au participat la elaborarea notei de fundamentare, a expunerii de motive, a referatului de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, a studiului de impact şi/sau de fezabilitate, după caz, şi a proiectului de act normativ;

d) în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea dezbaterii publice se asigură accesul public, pe site-ul şi la sediul autorităţii publice responsabile, la următoarele documente: minuta dezbaterii publice, recomandările scrise colectate, versiunile îmbunătăţite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării, rapoartele de avizare, precum şi versiunea finală adoptată a actului normativ.

Toate documentele prevăzute la art. 7 alin. (2) şi alin. (10) lit. a) şi d) din L .52/2003 vor fi păstrate pe site-ul autorităţii publice responsabile într-o secţiune dedicată transparenţei decizionale. Toate actualizările în site vor menţiona obligatoriu data afişării.

În toate cazurile în care se organizează dezbateri publice, acestea trebuie să se desfăşoare în cel mult 10 zile calendaristice de la publicarea datei şi locului unde urmează să fie organizate. Autoritatea publică în cauză trebuie să analizeze toate recomandările referitoare la proiectul de act normativ în discuţie.”

În final, sunt curios ce vor scrie Mircea Hava și Alin Ignat în raportul anual privind transparența decizională: că au îngreunat exercitarea dreptului la liberă exprimare, că nu au istituit o procedură de dezbatere pulică, că nu colctează recomandările oamenilor, că nu îi lasă pe cetățeni să-și termine intervenția și să instigă la conflict politic atunci când nu e cazul.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Câte cazuri active de COVID-19 sunt în Alba. Situația pacienților din județ și numărul de locuri din spitale

Publicat

La nivelul județului sunt în prezent 128 de cazuri active de coronavirus. Cele mai recente raportări ale Direcției de Sănătate Publică Alba, arată că de la începutul pandemiei de COVID-19, în județ s-au înregistrat până acum, 839 de infectări și 36 de decese.

De asemenea, la nivelul județului s-au vindecat 675 de persoane.

Momentan, în județul Alba, 3 pacienți sunt la ATI, iar 74 sunt izolați în spital, în condițiile în care, în tot județul există aproximativ 200 de locuri pentru cei infectați cu COVID-19.

Marți au fost raportate 9 cazuri noi.

Citește și: ALBA: 9 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.215 cazuri de COVID-19 în România, în ultimele 24 de ore, după aproape 20.000 de teste. 485 de pacienți la ATI

Publicat

Numărul total de cazuri confirmate COVID-19 în România a ajuns la 63.762, potrivit datelor transmise marți, 11 august, de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Au fost înregistrate 1.215 cazuri noi, în ultimele 24 de ore, după 19.491 teste.

Vezi și ALBA: 9 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Până luni, erau raportate 62.547 de cazuri (779 noi), 30.311 pacienți vindecați, 6.497 asimptomatici externați la 10 zile după depistare, 2.729 decese (29 decese noi), 1.385.334 de teste de teste prelucrate (6.607 efectuate în ultimele 24 de ore, 4.738 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.869 la cerere).

Situația cazurilor noi vs. numărul testări din ultimele zile:

11 august – 1.215 cazuri noi după 19.491 teste (1.404.845 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 11.595 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 7.896 la cerere)

10 august – 779 cazuri noi după 6.607 teste (1.385.334 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 4.738 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 1.869 la cerere)

9 august – 1.145 cazuri noi, după 13.353 teste (1.378.727 teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 4.792 la cerere)

8 august – 1.350 de cazuri noi după 21.444 (1.364.759 de teste, în total; 13.353 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.792 la cerere; 615 rezultate comunicate anterior celor 24 de ore)

7 august – 1.378 de cazuri noi după 23.946 (1.343.315 de teste, în total; 23.946 efectuate în ultimele 24 de ore, din care 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.670 la cerere)

6 august – 1.345 cazuri noi după 24.147 teste (1.319.369 teste în total; 24.147 în ultimele 24 de ore din care 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 9.260 la cerere)

5 august – 1.309 cazuri noi după 24.108 testări (1.295.222 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 15.956 teste în baza definiției de caz și a protocolului medical, 8.152 la cerere)

4 august – 1.232 cazuri noi după 20.581 teste (1.268.899 de teste în total; 20.581 efectuate în ultimele 24 de ore, 13.033 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 7.548 la cerere).

3 august – 823 cazuri noi după 8.045 teste (1.248.318 de teste în total; în ultimele 24 de ore, 8.045 teste, din care 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, 2.399 la cerere)

Situația îmbolnăvirilor pe județe – 11 august – sursă INSP:

Județ / Număr de cazuri confirmate (total) / Număr de cazuri nou confirmate:

Mun. București – 7605 – 151

Suceava – 4769 – 28

Argeș – 4155 – 53

Brașov – 3710 – 27

Prahova – 2743 – 51

Galați – 2608 – 47

Dâmbovița – 2415 – 71

Vrancea – 2058 – 36

Bacău – 1860 – 18

Iași – 1803 – 31

Timiș – 1675 – 39

Buzău – 1620 – 39

Neamț – 1566 – 31

Ilfov – 1545 – 29

Cluj – 1479 – 23

Bihor – 1384 – 53

Arad – 1312 – 32

Botoșani – 1211 – 7

Constanța – 1202 – 20

Hunedoara – 1178 – 51

Gorj – 1160 – 33

Brăila – 1128 – 35

Sibiu – 1098 – 11

Mureș – 1094 – 3

Vaslui – 999 – 113

Dolj – 985 – 5

Bistrița – Năsăud – 978 – 14

Olt – 937 – 16

Mehedinți – 906 – 13

Ialomița – 829 – 5

Alba – 827 – 9 (839, potrivit DSP Alba, 9 cazuri noi)

Vâlcea – 673 – 27

Maramureș – 648 – 24

Harghita – 610 – 5

Covasna – 536 – 1

Giurgiu – 481 – 13

Caraș – Severin – 435 – 19

Teleorman – 424 – 10

Călărași – 360 – 6

Tulcea – 332 – 3

Sălaj – 234 – 6

Satu Mare – 134 – 7

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 11 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 63.762 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

30.585 pacienți au fost declarați vindecați și 6.756 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 613 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 9 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate nouă cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise marți, 11 august, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, de la începutul pandemiei în județul Alba au fost înregistrate 839 de îmbolnăviri. De asemenea, de la începutul pandemiei au fost declarate vindecate 675 de persoane și înregistrate 36 de decese.

Luni, în Alba au fost prelucrate în total 643 de probe (454 la DSP și 189 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 48144.

Localitățile din care provin cazurile noi (11 august):

Alba Iulia – 3,

Ciugud – 1,

Ciuruleasa – 1,

Cugir – 3,

Crăciunelu de Jos – 1

Până luni, erau 830 de cazuri (4 noi), 656 persoane vindecate, 36 decese, 47.501 teste efectuate (311 în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Medicii de familie, îndemnați să cheme la vacccin pe copiii între 5 și 6 ani. Peste 500 de doze, distribuite în județ

Publicat

vaccin 1

Direcția de Sănătate Publică Alba adresează un îndemn medicilor de familie din județ în vederea chemării la vaccin a tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-6 ani, conform schemei modificate de vaccinare.

Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre vaccinul TETRAXIM, care începând de anul acesta se face în intervalul de vârstă 5-6 ani și care, până acum, se făcea începând cu vârsta de 6 ani.

Potrivit noii scheme de vaccinare, care a intrat în vigoare în iulie 2020, vaccinul TETRAXIM (diftero-tetano-petrussis acelular-poliomelitic DTPa-VPI) se adresează copiilor de 5-6 ani, prin cabintele medicilor de familie la care sunt arondați.

În cazul în care nu sunt contactați de medicul de familie, părinții pot solicita vaccinarea, inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de 6 ani și nu au primit vaccinul TETRAXIM.

Până la acest moment, în județul Alba au fost distribuite 506 doze de TETRAXIM.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate