Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Cum arată corpul B de la Palatul Principilor din Alba Iulia, propus spre reabilitare. Care sunt planurile Primăriei

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia se pregătește pentru depunerea unui proiect în vederea obținerii unei finanțări pentru reabilitarea corpului B din cadrul Palatului Principilor.

Clădirea aflată în Cetatea Alba Carolina va fi primul corp din cadrul Palatului Principilor care va avea o mansardă utilă. În corpul B se vor amenaja laboratoare și spații aferente activității de muzeu, săli multifuncționale și zone creative. Investiția se va ridica la peste 32,8 milioane de lei.

„Împreună cu colegii de la Direcția Programe lucrăm la scrierea și depunerea proiectului pentru finanțarea reabilitării corpului B.

Va fi o continuare a poveștii întregului palat, va fi un tip de hub creativ, care va pune în valoare parter, etaj și mansardă.

Va fi prima bucată din Palatul Principilor care va avea mansardă utilă.

Va continua prin crearea de spații, laboratoare aferente activității de muzeu, dar și săli multifuncționale și zone creative în așa fel încât să putem oferi activități culturale și educativ-creative în acest corp.

Durata lucrărilor este estimată la 24 de luni”, a spus Robert Roman, director al Centrului Cultural Palatul Principilor.

Proiectul pentru corpul B va pune în evidență vestigiile din perioada Principatului, de până la mijlocul secolului al XVII-lea. Este perioada în care Alba Iulia a fost capitala Transilvaniei.

De asemenea, va ține seama și de etapele de construcție și de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci: romană, medievală, renascentistă, barocă. Acestea vor avea un rol major în creșterea atractivității turistice a obiectivului, se arată în documentația primăriei.

Corpul B are subsol parțial, parter, etaj și pod. Acesta închide înspre răsărit ansamblul palatului princiar. Se racordează pe nivelurile parter și etaj la corpurile vecine A (la sud) și E (la nord).

În starea actuală, corpul B nu este folosit. Clădirea păstrează în bună parte tencuielile de ciment din secolul al XX-lea.

Piatra este predominantă în zidăriile perimetrale de la subsol, iar cărămida se regăsește în special la fațade și la compartimentele de la etaj.

Palatul Principilor, monument unic în Transilvania

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia.

Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement