Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată punctul de lansare a rachetelor antigrindină de la Căpud. Va putea fi folosit și pentru creșterea precipitațiilor

Publicat

În localitatea Căpud de lângă Teiuș a fost construit recent un punct de lansare a rachetelor antigrindină, ce va deservi zona Mureșului și Târnavelor.

Acesta va putea fi folosit în viitor și pentru însămânțarea norilor, în scopul creșterii precipitaților în perioadele secetoase. 

Reamintim faptul că lucrările la punctul de lansare rachete antigrindină de la Căpud au început în luna septembrie 2022. În perioada următoare, pentru operarea punctului de lansare urmează să fie făcute angajări (8 persoane).

„O lucrare de importanță aș putea spune strategică pentru zonă, pentru terenurile agricole din zonă.

Gândită inițial ca o zonă de lansare a rachetelor antigrindină, sperăm ca acest punct antigrindină, care în scurt timp va deveni operațional aici la Căpud – Teiuș, să ne aducă protecția atât de necesară recoltelor din zonă și a proximității lor, în așa fel încât să limităm la minumul pagubele care pot apărea datorită căderilor de grindină.

Lucrarea a fost finanțată printr-un program național antigrindină, derulat prin Ministerul Agriculturii, un lucru absolut necesar zonei și care se circumscrie dorinței de a combate acest fenomen care din păcate aduce mari pagube culturilor”, a explicat primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai.

La sfârșitul anului trecut, în cadrul Sistemului Național de Grindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) s-au derulat trei programe experimentale pentru testarea de noi tehnologii de intervenții active în atmosferă, în scopul combaterii secetei prin activități de creștere și uniformizare a precipitațiilor.

Seceta severă de anul trecut, care a cauzat pagube importante agriculturii românești, a determinat intensificarea eforturilor guvernamentale de a implementa noi tehnologii pentru creșterea precipitațiilor, în special în zonele cu deficit major de apă în sol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax