Eveniment
VIDEO Descoperire șocantă: Podul prăbușit în județul Neamț avea polistiren în structura de rezistență și fier mâncat de rugină
Podul peste râul Siret prăbușit joi în județul Neamț, între localitățile Sagna și Luțca, este verificat de anchetatori, iar pe fir au intrat și procurorii DNA, care suspectează fapte de corupție.
În structurile dărâmate ale podului se vede polistiren și fier mâncat de rugină, potrivit Antena 3.
„La Serviciul teritorial Bacău – Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat la data de 9 iunie 2022 un dosar penal referitor la împrejurările în care s-a reabilitat, modernizat și consolidat, precum și împrejurările în care s-a redeschis circulația rutieră pe podul de la Luțca, județul Neamț, de peste râul Siret.
În acest moment a fost începută doar urmărirea penală in rem (față de faptă), cu privire la suspiciunea de comitere a unor infracțiuni asimilate celor de corupție”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă.
Podul de la Luțca, peste râul Siret, reabilitat și redat circulației acum jumătate de an, s-a prăbușit joi în timp ce îl traversau două mașini. Cei doi șoferi aflați pe pod în momentul incidentului au scăpat cu răni ușoare, însă o turmă de 20 de oi și-a găsit sfârșitul sub construcția distrusă.
Contactat de Digi24, patronul firmei care a executat lucrările de reabilitare a podului de la Luțca, de peste râul Siret, spune că nu s-a intervenit asupra structurii de rezistență și că lucrările, terminate cu 6 luni mai devreme, au fost mai degrabă unele de cosmetizare.
8 milioane de lei, bani publici, s-au cheltuit pentru reabilitarea acestui pod care după doar jumămate de an s-a prăbușit în timp ce era traversat de mașini.
Podul peste Siret se află sub administarea Consiliului Județean Neamț, condus de social-democratul Ionel Arsene. A fost modernizat și dat în folosință în noiembrie anul trecut, fără ca lucrările să fie finalizate.
„A început să bubuie, de 4 ori a bubuit. Foarte tare s-a auzit zgomotul. Extraordinar de puternic. Am zis că poate-i un avion, vreo bombă ceva”, a povestit un localnic.
sursa: digi24.ro, antena3.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 11.06.2022 at 14:01
Câte hârtii o fi semnat responsabilul tehnic cu verificarea ? Vă pot da un exemplu clar de acest gen trăit de mine la o investiţie, dar nu vreau să tulbur apele că a fost acum zece ani.
Cornel
sâmbătă, 11.06.2022 at 20:33
Au trimis un jurnalist sa isi dea cu parerea daca a fost construit gresit sau reabilitat gresit, ca in 90% din cazurile din Ro. Ce arata el acolo tablele ruginite, sunt de la tuburile de pretensionare care se introduc in beton inainte de turnare iar apoi prin ele se introduc firele de otel pentru tensionare. Polistiren nu era in structura 100% si nu ar fi o problema polistirenul, sunt atatea cladiri in toata lumea care au structura de rezistenta din metal sau metal+beton, restul este umplutura (sticla, tabla, polistiren, lemn etc). Problema este ca podulvera vechi si cu siguranta nu mai indeplinea cerintele de a putea fi dat in folosință (cum de altfel sunt o gramada de alte poduri in ro.)
Cine este vinovat… Parerea mea ca proprietarul podului (nu stiu cune este, statul sau cnair), sau firma care a facut un studiu tehnic inainte sa decida ce este necesar sa se reabiliteze sau daca este necesar sa se reabiliteze sau mai ieftin sa il dea jos si sa faca altul. Firma de reabilitare dacă avea in contract doar tencuire sau alte lucrari va raspunde pt ce a facut. Si da la banii aia „zugravea” 5 poduri. E clar ca si-a luat „cascaval” bun pe nedrept. Mi-e greu sa cred ca la un pod vechi poti angaja o firma care sa „intareasca” structura de rezistenta. Mai simplu si ieftin il dai jos si faci altul. Probabil ca si materialele adaugate au fost un factor in plus pentru slabirea rezistentei. Cel mai bine sa se arate contractele ce avea de facut firma respectiva si cine a făcut studiul tehnic, care cu siguranță era o alta firma care si-a luat bani nefacand nimic