Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Descoperiri arheologice importante, înregistrate după restaurarea bisericii evanghelice din Câlnic, monument istoric UNESCO

Publicat

Restaurarea bisericii evanghelice din Câlnic, parte a ansamblului istoric din localitate, ce se află în patrimoniul UNESCO, a dezvăluit detalii arheologice importante. Specialiștii vorbesc despre elemente unice și relevante în istoria creștinismului, a instituției ecleziastice, a evoluției arhitecturale în regiune.

Rezultatele după lucrările de consolidare și restaurare a bisericii evanghelice din Câlnic au fost prezentate în această săptămână, de către experții implicați în proiect.

Maria Țiplic, cercetător științific în arheologie, a dezvăluit detalii descoperite pe parcursul lucrărilor.

Descoperiri spectaculoase. Istoria monumentului s-a schimbat

Cetatea fortificată medievală, casa parohială și biserica evanghelică (biserica din Deal) reprezintă ansamblul de monumente istorice Cetate (Burgviertel) Câlnic, incluse în patrimonial UNESCO din 1999.

Cercetările în cadrul proiectului „Conservarea, reabilitarea și promovarea Bisericii Evanghelice din Câlnic (jud. Alba)”, finanțat prin POR 2014-2020 au început în 2018.

Au continuat în 2020-2021, în paralel cu lucrările de reabilitare.

”Au fost prelevate elemente spectaculoase. Se știa că biserica este din secolul al XV-lea. În urma cercetărilor, istoria monumentului s-a schimbat”, spune arheologul.

Potrivit sursei citate, s-a descoperit o biserică sală, de mici dimensiuni, în interiorul bisericii actuale.

Arheologii presupun că a început să fie construită în jurul anilor 1100, înainte de colonizarea sașilor în Transilvania, în timpul regelui arpadian Gheza al II-lea.

Apoi sașii și-au construit un stabiliment parohial, pe amplasamentul acestei biserici, dar de dimensiuni mult mai mari.

Elemente arhitecturale păstrate

Din basilică (biserica doi), s-au păstrat mai multe elemente, atât de fundație, cât și pilaștri.

În secolul al XIII-lea este atestată o familie de nobili influentă local și regional, Kelling. Chyl de Kelling ar fi fost apropiat al regelui Ștefan cel tânăr, ducele Transilvaniei. Acesta a construit biserica medievală de la Câlnic, a dezvăluit arheologul.

Au fost descoperite pietre funerare ale membrilor acestei familii, în biserică. Unul dintre acestea este al lui Nicolaus (în jurul anilor 1300) – piesă ce este considerată de arheolog drept unicat epigrafic la nivelul României, valoros și ca vechime.

”În a doua jumătate a secolului al XV-lea, comunitatea din Câlnic a decis modernizarea bisericii și adaptarea la stilul gotic. Se mai păstrează elemente în peretele de sud și nord.

În secolul al XVIII-lea, probabil din cauza unor probleme de structură, cele trei nave ale basilicii romanice sunt dărâmate și reconstruită nava actuală.

Din vechea biserică medievală, este păstrat corul gotic și fațada de vest împreună cu cele două turnuri în partea de vest.

În 1862-1863 (secolul al XIX-lea), biserica pare să aibă noi probleme de structură. A fost reconstruită fațada de vest și dărâmate turnurile.

Avem păstrată bolta corului gotic. Noi lucrări de restaurare majore au fost în 1959, este realizat tavan casetat din lemn”, mai spune Maria Țiplic.

Importanța descoperirilor arheologice

Aceste descoperiri arheologice. comparate cu altele din Transilvania și România, reprezintă o unicitate, architectural și istoric, consideră cercetătorul în arheologie.

”Reprezintă un element important în istoria creștinismului din regiune și a instituției ecleziastice, a evoluției arhitecturale.

Cetatea medievală și biserica parohială datează din secolul a XIII-lea – element pe care nu-l mai avem păstrat aproape nicăieri în Transilvania”, precizează expertul.

Elemente valoroase istoric din biserica-monument

Lespedea funerară a greavului Nicolaus de Kalnik (1280)

  • piesă de excepțională valoare istorică și artistică, de o mare vechime

Strana pictată, realizată la Sighișoara în jurul anului 1780.

  • remarcabilă piesă de mobilier, rezervată clericilor

Băncile din navă – secolul XIX

Orga vieneză—restaurată de Asociația Ars Transsilvaniae

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement