Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO Dezbatere despre viitorul Europei la Alba Iulia, cu ministrul Negrescu și șefa Delegației Comisiei Europene

Publicat


Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, vineri seara, la Alba Iulia, că speră ca politica de coeziune să dispună de un buget mai mare în urma negocierilor viitoare. Negrescu a participat, vineri seara, la Alba Iulia, alături de Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, la o dezbatere pe tema viitorului Europei la Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina. La dezbatere au participat mai mulți tineri, studenți de la UAB care au avut ocazia să pună întrebări ministrului și reprezentantului Comisiei Europene în România.

„Eu sper ca din discuţii să reiasă un buget mai mare pentru politica de coeziune. Sper ca statele toate să conştientizeze că avem nevoie să contribuim mai mult la bugetul european, să conştientizeze că nu este vorba de o diviziune între contribuabili şi beneficiar, toată lumea este net beneficiar. Acum ne aflăm într-un proces de negocieri. România, pe perioada Preşedinţiei sale, va juca, spunem, un rol important în aceste negocieri. Vom fi, practic, ţara care va pune celelalte state în jurul aceleiaşi mese şi trag speranţa că vom găsi ideile acelea care pot genera consens pe subiectele importante pentru viitorul buget european”, a declarat Victor Negrescu, în cadrul unei dezbateri organizate, la Muzeul Principia, pe tema viitorului Europei.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a mai spus că ţara noastră nu susţine o competiţie sau o ruptură între Est, Vest, Nord şi Sud.

„Să nu mai vorbim de clivaje. România nu susţine această competiţie sau această ruptură între Est, Vest, Nord şi Sud. Credem noi că ar trebui să conştientizăm, încă odată, ceea ce au spus părinţii fondatori ai proiectului european, că trebuie să avem încredere unii în alţi şi trebuie să lucrăm împreună. Nu este vorba despre cei care contribuie mai mult sau cei care beneficiază mai mult. Nici măcar nu există acest lucru. Cum a spus fostul ministru de externe german, toată lumea beneficiază ca urmare a fondurilor europene sau ca urmare a fondurilor de coeziune. (…) Nu ne dorim ca aceste disparităţi să fie intensificate, dar pentru a nu creşte aceste disparităţi trebuie să ne ascultăm mai bine unii pe ceilalţi, să ieşim din stereotipuri”, a spus Negrescu.

În opinia sa, din păcate există o serie de stereotipuri vizavi de cei din regiunea estică, stereotipuri care, a spus Negrescu, nu sunt adevărate. „Noi chiar muncim pentru un viitor mai bun, al nostru, tuturor, în Uniunea Europeană”, a afirmat demnitarul.

În altă ordine de idei, Negrescu a declarat că deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE reprezintă „un test de responsabilitate” pentru ţara noastră.

„Un test cu oportunităţi în viitor, dar şi cu foarte multe provocări. Practic, trebuie să demonstrăm întregii Europe că suntem capabili să gestionăm această Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, aşa cum o fac ceilalţi. Nu trebuie să facem nimic special”, a conchis ministrul.

România consideră că nu trebuie să existe o competiţie între Uniunea Europeană şi Statele Unite sau între politica de apărare comună şi NATO, iar ţara noastră ar putea fi, uneori, un intermediar al dialogului dintre acestea, a opinat, vineri, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în cadrul unei dezbateri organizate la Alba Iulia.

„Statele Unite sunt foarte importante pentru noi, NATO este foarte importantă pentru noi, Uniunea Europeană este foarte importantă pentru noi. Noi credem că nu trebuie să existe o competiţie între Uniunea Europeană şi Statele Unite sau între politica de apărare comună şi NATO, toate pot merge împreună, prin dialog. România, chiar dacă se află în Estul Europei, poate fi, şi este, să ştiţi, uneori, un intermediar al acestui dialog, pe multe componente”, a declarat ministrul Victor Negrescu.

El a apreciat că se pot face şi mai multe pe viitor, dat fiind faptul că România înţelege, potrivit acestuia, foarte bine Europa, dar şi necesitatea unui parteneriat solid cu Statele Unite.

Negrescu a spus că este important de menţionat că nu sunt foarte multe state democratice pe acest glob şi nu sunt foarte multe state care au valorile noastre.

„Suntem chiar, din păcate uneori, din ce în ce mai puţine ţări cu astfel de valori. Şi atunci ar fi păcat ca noi să nu lucrăm împreună şi să nu dialogăm mai mult şi, de aceea, este important un parteneriat transatlantic pentru Europa, în ansamblul său, dar şi pentru Statele Unite, care au nevoie de Uniunea Europeană”, a conchis Victor Negrescu.

Surse: AGERPRES, caleaeuropeana.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate