Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO/DOCUMENTAR: Povestea Încoronării de la Alba Iulia din 1922. Imagini de atunci și lucruri neștiute despre regii României Mari

incoronare_bun

Publicat

Ziua de 15 octombrie 1922 este ziua în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari.

Locul a fost ales simbolic, iar încoronarea a fost fastuoasă, demnă de marile case regale ale Europei. 

13-16 octombrie: PROGRAMUL evenimentelor dedicate Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, din 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia s-a bucurat și de o mare atenție vizuală.

Pe lângă numărul mare de fotografii realizate cu această ocazie, evenimentul a fost imortalizat și pe peliculă.

Filmul cinematografic, în fapt, un Jurnal sonor, a fost realizat după două decenii de la Încoronare, în 1939, de Oficiul Național al Cinematografiei din București.

Pelicula are o durată de 4 minute si 11 secunde. Primele 60 de secunde sunt acoperite cu imagini filmate la Alba Iulia în ziua Încoronări.

YouTube video

Sursa filmului digitalizat: Muzeul National al Unirii

S-a scris că era o zi de duminică, o zi ploioasă de toamnă, când Ferdinand și Maria au pășit în orașul care, cu 4 ani înainte, găzduise Marea Unire.

Au fost întâmpinați la gară de premierul Ionel Brătianu și primarul orașului din Alba Iulia.

De acolo,  familia regală a fost dusă în două calești trase de cai până la noua catedrală a Încoronării, edificată exact pentru acest eveniment, unde erau așteptați de zeci de mii de oameni.

Regina Maria era îmbrăcată „într-o rochie auriu-roșiatică, cu o mantie de catifea roșie pe urmeri, cu o mantie de catifea roșie pe umeri, căptuşită cu albastru şi argintiu, purtând pe cap un voal auriu strâns pe frunte cu o panglică de aur”.

A fost nevoită să se îmbrace în tren, pentru că în Alba Iulia în acel moment nu existau locuri de cazare.

Regele Ferdinand a primit coroana regală de la președintele Senatului și-a așezat-o singur pe cap. A ridicat apoi coroana de aur a reginei și a sărutat-o pe frunte pe Maria.

„Eu am îngenuncheat în fața lui Nando (n.a. Ferdinand), care a pus greaua coroana pe capul meu, în vreme ce toate clopotele au sunat și acele salve de salut regal au fost trase” a scris Regina Maria.

În acel moment miile de oameni aflați în fața catedralei au izbucnit în ovații. A fost un moment frumos în istoria statului român.

După festivitate a urmat un dineu oficial cu aproximativ 400 de invitați la care au participat reprezentanți ai caselor regale ale Angliei, Italiei, Spaniei, miniștri plenipotențiari din diverse țări, figuri militare de talie europeană.

YouTube video

După terminarea dineului, regele Ferdinand și regina Maria au ieșit la paradă militară în partea de vest a cetății de la Alba Iulia unde au dat onorul celor peste 50.000 soldați participanți.

Regele a fost însoţit de regimentul I Vânătorii Regelui Ferdinand, iar regina a fost însoţită de regimentul Roşiori Regina Maria. La sfârşitul paradei, familia regală şi invitaţii au părăsit Alba Iulia.

Povestea coroanei regelui

În prezent cele două coroane ale suveranilor României sunt expuse la Tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României din București. Coroana reginei Maria este din aur și cântărește circa 1800 grame.

Coroana lui Ferdinand este cea purtată și de regele Carol I și este realizată din țevile tunurilor de oțel capturate de Armata Română la Plevna, căreia i s-au mai adăugat trei pietre prețioase, reprezentând cele trei provincii românești care s-au unit cu Țara-Mamă: Basarabia, Bucovina și Transilvania.

Albaiulienii au putut să vadă aceste coroane în 2012, când au fost aduse la Muzeul Național al Unirii, într-o expoziție.

Coroana de Oțel reprezintă coroana regală a României, care a fost turnată din țeava unui tun otoman, capturat în timpul Războiului de Independenţă din 1877  – 1878, în bătălia de la Grivița din 30 august 1877.

YouTube video

Coroana de oțel a fost oferită pe 10 mai 1881 Domnitorului Carol I, la Palatul regal, cu prilejul serbărilor încoronării sale ca rege și a proclamării Regatului României.

Aceasta a fost purtată în ocazii solemne de către toți regii României, începând cu încoronarea din 1881. Regele Ferdinand I al României a purtat-o la încoronarea sa de la Alba Iulia, Mihai I a fost încoronat cu aceeași coroană. Coroana s-a regăsit, între anii 1881 şi 1947, și în stema naţională.

Coroana de oțel a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București. S-au făcut trei modele aproape identice.

Unul dintre ele a rămas la Muzeul Arsenalului, nefiind terminat, cercul frontal diferind de acela al celorlalte două modele.

Al doilea, modificat, a fost așezat pe globul purtat de aquila din vârful unei coloane de piatră din Bulevardul Carol, Piața C.A. Rosetti.

Al treilea model este cel primit de Regele Carol I, sfințit la Mitropolia din București în ziua de 10 mai 1881 și se compune dintr-un cerc frontal cu opt fleuroane și tot atâtea mărgăritare, împodobit cu modele de pietre prețioase, toate stilizate din oțel.

Cele opt fleuroane sunt unite, în vârful coroanei, de crucea Trecerea Dunării. Coroana cântărește 1.115 grame și este realizată din zburătura unui tun (partea din față a țevii) de calibru 90 mm, fabricat la F. Wöhlert din Berlin.

Coroana reginei, realizată la comandă din aurul donat de un proprietar de mină din Apuseni

În timp ce Ferdinand a preferat să folosească coroana unchiului său, pentru Maria a fost comandată o coroană specială la o casă de bijuterii celebră, din Paris, iar aurul a fost donat de un proprietar de mină din Munţii Apuseni, mai exact 1,8 kg.

Pe cât de specială şi de valoroasă, pe atât este de plină de simboluri.

Pe pandantivele laterale ale coroanei sunt inscripţionare simboluri, mai exact în partea dreaptă simbolul heraldic al României iar în partea stângă simbolul heraldic al casei ei din Borough.

De menţionat este faptul că regina Maria era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea.

De asemenea, pentru ceremonia de încoronare au fost comandate două mantii, cea a regelui fiind făcută în străinătate, iar cea a reginei a fost făcută în ţară.

Încoronarea pregătită încă de la sfârșitul Primului Război Mondial

Momentul care a rămas în istoria unei întregi țări a început să fie pregătit încă de la sfârşitul primului război mondial din timpul guvernării lui Alexandru Averescu.

În anul 1920, era deja creată o comisie a încoronării, condusă de generalul Coandă şi din care făceau parte mari personalităţi alte momentului precum George Enescu, comisie care a ţinut în această formulă până la abdicarea lui Avrămescu în 1921.

Noul guvern condus de liberalul Ionel Brătianu a luat sub aripa sa organizarea evenimentului şi a fost constituită o nouă comisie, al cărei preşedinte a fost Anghel Saligny, cunoscut pentru construirea podului feroviar Carol I de la Cernavodă, dar din care făceau parte şi foşti membri ai comisiei.

Cine a fost Ferdinand

  • Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia), numit și Întregitorul și Ferdinand cel Loial, a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa.
  • Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a a Portugaliei.
  • Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Povestea Catedralei Încoronării din Alba Iulia

Catedrala Reîntregirii sau Încoronării a fost ridicată special pentru acest moment istoric, întrucât acesta necesita un lăcaş de cult special, unde să aibă loc slujba religioasă în care trebuiau să fie sfinţite simbolurile regale şi în faţa căreia trebuia să aibă loc ceremonia încoronării.

Construcţia acesteia a început în a doua zi de Paşti, la sfârşitul lunii martie, a anului 1921, iar spre sfârşitul anului era ridicată chiar şi clopotniţa.

Familia Regală şi membrii Guvernului au vizitat destul de des şantierul, fiind interesaţi de construcţia cât mai rapidă a catedralei.

Tot pentru acest moment s-a făcut drumul care leagă gara de Cetate, pentru accesul mai uşor al coloanei oficiale.

De asemenea, a fost dărâmată o parte din Bastionul Mihail şi o parte a fortificaţiei pentru a crea panorama vestică a cetăţii. Oraşul a fost, astfel, înfrumuseţat.

Cu o lună mai târziu faţă de momentul în care era programată încoronarea, în data de 15 octombrie 1922, ora 9.00, într-o dimineaţă ploioasă de duminică, Familia Regală a ajuns la Alba Iulia în gara special amenajată pentru ei.

13-16 octombrie: PROGRAMUL evenimentelor dedicate Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia

În perioada 13-16 octombrie, în municipiul Alba Iulia dar și la Aiud, Teiuș sau Blaj vor avea loc mai multe evenimente dedicate Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Între acestea se numără expoziții, proiecții de film, reconstituiri istorice, foc de artificii de zi, concerte și spectacole.

Evenimentele e vor desfășura sub Înaltul Patronaj al Prim-ministrului României.

Program Centenarul Încoronării, 13 – 16 octombrie 2022

Joi, 13 octombrie 2022

  • 11.00 Imagini ale regalității într-o lume de basm
    • Vernisaj expoziție cu lucrări ale copiilor, inspirate din poveștile Reginei Maria
    • Sala Unirii, Galeriile expoziționale Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 13.10-15.11.2022
  • 12.00 Catedrala Încoronării de la Alba Iulia
    • Expoziție stradală de artă fotografică semnată Vasile Sârb
    • Spațiul expozițional urban al Centrului  de Cultură „Augustin Bena”
    • Expoziție deschisă în perioada 13.10-15.11.2022
  • 13.00 Crucea Roșie și Familia Regală  – peste un secol de umanitate
    • Expoziție stradală de artă fotografică
    • Podul UniriI
    • Expoziție deschisă în perioada 13.10-16.10.2022
  • 15.00 Povestea Încoronării
    • Vernisaj expoziție
    • Strada Muzeului, Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 13.10-15.11.2022
  • 17.00 Expoziție internațională de Mail Art „Centenarul Încoronării”, 57 de artiști din 31 de țări, de pe 4 continente
    • Vernisaj expoziție de artă
    • Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 13.10-29.10.2022
  • 18.00 Familia Regală prin ochii de copil
    • Vernisaj expoziție – concurs național de arte plastice
    • Sala Unirii, Galeriile expoziționale Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 13.10-15.11.2022

Vineri, 14 octombrie 2022

  • 12.00 Fanfara Județului Alba sărbătorește Centenarul Încoronării
    • Concert de muzică de fanfară
    • Piața Tricolorului
  • 13.00 Încoronarea Regilor României Mari în documente diplomatice
    • Vernisaj expoziție
    • Sala Unirii, Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 14.10-20.11.2022
  • 14.30 Arc peste timp. Încoronarea visului de unire
    • Sesiune de comunicări științifice
    • Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
  • 14.30 Alba Regalis
    • Lansare rută cultural turistică
    • Esplanada Catedralei Ortodoxe a Încoronării Alba Iulia
  • 14.55 Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României
    • Gara Aiud
  • 15.20 Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României
    • Gara Teiuș
  • 16.00 Moșteniri. 85 de ani de la inaugurarea Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia, 14 octombrie 1937
    • Expoziție stradală
    • Esplanada Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 14.10-14.11.2022
  • 16.30 „Regina Maria – pasiuni și doruri”
    • Vernisaj expoziție pictură
    • Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia
  • 17.00 Războiul Regelui (50 min.)
    • Proiecție de film
    • Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia
  • 17.30 „Dicționarul Personalităților Încoronării”, coordonatori Ioana Rustoiu și Tudor Roșu
    • Lansare de carte
    • Sala Unirii, Alba Iulia
  • 17.30 Palatul Culturii din Blaj, între trecut și viitor
    • Vernisaj expoziție de fotografie
    • Palatul Cultural din Blaj
  • 18.00 CAMERATA REGALĂ, dirijor Constantin Grigore
    • Soliști: Simina Croitoru (vioară) și Alexandru Pal (nai)
    • Concert extraordinar susținut de orchestra Camerata Regală, orchestră aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principelui Radu al României
    • Palatul Cultural din Blaj
  • 18.00 Regal etnografic. Reconstituirea costumului tradițional din Banat al Reginei Maria
    • Vernisaj expoziție
    • Museikon, Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 14.10-15.11.2022
  • 18.30 Interpretări la Manuscrisul Reginei Maria, de Antonela Corban
    • Vernisaj expoziție
    • Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
    • Expoziție deschisă în perioada 14.10-15.11.2022
  • 19.00 Istoricul unui vis. De la Primul Război Mondial la Încoronare.
    • Reconstituire istorică
    • Piața Cetății, Alba Iulia

Sâmbătă, 15 octombrie 2022

  • 09.30 Constituirea Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române
    • Sala Unirii, Alba Iulia
  • 10.00 Expoziție vehicule de epocă a Retromobil Club România
    • Esplanada Obeliscului „Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia
    • Expoziție deschisă pe toată durata zilei
  • 10.00 Parfumul Reginei Maria
    • Expoziție
    • Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”
    • Expoziție deschisă pe toată durata zilei
  • 10.30 Ceremonialul de primire a Familiei Regale a României
    • Gara Alba Iulia
    • Trenul Regal se poate vizita în intervalul orar 13.00-18.00
  • 11.00 Centenarul Catedralei Încoronării
    • Ceremonie de dezvelire a plăcii comemorative
    • Catedrala Ortodoxă a Încoronării Alba Iulia
  • 11.30 Te Deum
    • Catedrala Ortodoxă a Încoronării Alba Iulia
  • 12.30 Regal pe cer
    • Foc de artificii de zi
    • Piața Tricolorului, Alba Iulia
  • 13.00 Parada Încoronării
    • Pietonala Mihai Viteazul, Alba Iulia
  • 13.30 „Încoronarea de la Alba Iulia”, autori Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Marius Cristea
    • „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, autor Nicolae Iorga
    • Lansări de carte
    • Sala Unirii, Alba Iulia
  • 14.00 Prezentarea statuii Reginei Maria
    • Piața Cetății, Alba Iulia
  • 15.00 Încoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia, autor Valer Moga, cu prefață de Ioan Bolovan
    • Lansare de carte
    • Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”
  • 15.30 Un secol, un popor. Identitate și demnitate
    • Vernisaj expoziție Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”
    • Palatul Principilor Alba Iulia, Sala „Mihai Viteazul”
  • 16.00 Coroana Unirii
    • Spectacol artistic și de reconstituire istorică
    • Piața Cetății Alba Iulia
  • 17.00 Maria, inima României (72 min.)
    • Proiecție de film
    • Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
  • 18.00 CAMERATA REGALĂ, dirijor Constantin Grigore
    • Soliști: Simina Croitoru (vioară) și Alexandru Pal (nai)
    • Concert extraordinar susținut de orchestra Camerata Regală, orchestră aflată sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principelui Radu al României
    • Sala Unirii, Alba Iulia
  • 18.00 Vizitele monarhilor la Chișinău. Regii și Reginele României (30 min.)
    • Proiecție de film
    • Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia
  • 19.00 Opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, libret de Vasile Alecsandri
    • Opera Națională București, dirijor Daniel Jinga
    • Spectacol de gală
    • Casa de Cultură a Sindicatelor, Alba Iulia
  • 20.00 Retragerea cu torțe
    • Pietonala Mihai Viteazul, Alba Iulia
  • 20.30 Luminile Încoronării
    • Foc de artificii
    • Piața Cetății, Alba Iulia

Duminică, 16 octombrie 2022

  • 11.00 Revista de front
    • Reconstituire istorică
    • Piața Cetății, Alba Iulia
  • 12.00 Ciobanul și domnița, regia Toma Hogea
    • Spectacol de teatru pentru copii/ 7+, după un basm de Regina Maria
    • Sala 67/ Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia
  • 17.00 Regele Mihai: drumul către casă (50 minute)
    • Proiecție de film
    • Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia
  • 18.00 Vizitele monarhilor la Chișinău. Ultimul Rege, Mihai I (30 minute)
    • Proiecție de film
    • Casa de Cultură a Studenților, Alba Iulia
  • 18.00 Cântec pentru Făuritorii Libertății
    • Spectacol folcloric extraordinar susținut de ORCHESTRA ROMÂNĂ DE FOLCLOR, dirijor Alexandru Pal, prima orchestră de uniune națională din România
    • Piața Cetății, Alba Iulia

Notă: programul poate suferi modificări de ultimă oră

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement