Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Femelă de râs însoțită de doi pui, surprinsă de camerele de supraveghere din Parcul Natural Apuseni, în timp ce se hrănesc

Publicat

Imagini extrem de rare, cu o femelă de râs însoțită de doi pui a fost surprinsă de camerele de supraveghere ale Parcului Natural Apuseni.

”Colegii noștrii au identificat un exemplar de căprioară prinsă de către râs și au decis să monteze o cameră de monitorizare.

În imagini se poate observa cum acest redutabil și discret prădător se hrănește câteva nopți la rând.

În primă fază cei doi pui care au o vârstă de aproximativ 10 luni doar asistă, în timp ce mama mănâncă, după care sunt lăsați și ei să se apropie de pradă.

Le-au rămas doar două luni în care să deprindă și să învețe de la mamă abilitățile de a trăi pe cont propriu.

La final, ca orice felină, încearcă să își ascundă prada acoperind-o cu frunze” au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Are un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care alearga foarte eficient prin zăpadă.

Este un carnivor extrem de discret, care trăiește izolat și se ferește de contactul cu oamenii.

Apare de-a lungul lanțurilor muntoase din sud-estul și centrul Europei, dar și din nordul sau estul continetului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei și platoul Tibetan.

Potrivit WWF, în Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, circa 1.200 – 1.500 de indivizi trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.

RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejată de interes național Parcul Natural Apuseni, împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural.

Credit: Florin Coras si Mihaies Madalin

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement