Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO | Florin Roman, despre costul de 15 milioane pe kilometru la autostrada Sebeș-Turda: „Sunt cuprinse 7 noduri rutiere, exproprieri și altele”

YouTube video

Publicat

După ce ZF a făcut publică o analiză din care reieşea că autostrada Sebeş-Turda, aflată în procedură de licitaţie, va costa aproximativ un miliard de euro, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a ținut să facă niște precizări. Acesta spune că s-au făcut calcule inexacte şi că pe lângă cei 70 de km de autostradă în acea sumă intră nodurile de intrare și ieșire de pe autostradă şi exproprierile, plus costurile necesare soluționării problemelor de mediu şi altele.

În urma adoptării hotărârii de către Guvern, în 18 octombrie, costul unui kilometru de şosea între Sebeş şi Turda ajunge la aproape 15 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, care a conchis că aceasta va fi cea mai scumpă autostradă din România, după Bechtel.

Citiți și: Analiză ZF: Autostrada Sebeș-Turda, cea mai scumpă după Bechtel. Costul total al unui kilometru de drum se apropie de 15 milioane euro

În urma acestei analize, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a adus lămuriri. Potrivit acestuia, calculele nu au fost făcute bine.

„S-au făcut nişte calcule inexacte, s-au avansat sume de 15 milioane de euro pe km. Ceea ce uită cei care au făcut aceste calcule este că pe lângă cei 70 de km de autostradă, vorbim de încă 10 km de autostradă la cele două noduri mari de la Sebeş şi de la Turda şi vorbim în total de şapte noduri rutiere, şapte bretele de încărcare şi descărcare de pe autostradă. La acesta se adaugă partea de despăgubire la justa valoare a terenurilor, la care se adaugă partea de mediu, partea de descărcare arheologică”, a declarat Florin Roman.

”Astăzi, a fost finalizată si semnată întreaga documentație privind culoarele I, II, III si IV ale autostrăzii Sebes-Turda, referitoare la culoarele de expropriere si la persoanele care urmează sa fie despăgubite, conform legii la justa valoare.

Aceste date urmează sa fie publicate în Monitorul Oficial împreuna cu alți indicatori tehnico-economici. După ce un evaluator independent stabilește prin raport de evaluare valoarea terenurilor si a clădirilor, banii sunt viraţi în contul beneficiarilor. Timp de 3 ani. Dacă cetăţeanul este de acord cu despăgubirea, semnează acordul şi poate folosi banii.

Dacă nu este de acord, nu semnează şi dă în judecată CNADNR. Săptămana viitoare, în 29 octombrie, urmează să fie desemnaţi câştigătorii. Astăzi CNADNR anunța că autostrada poate fi terminată în 2015, având în vedere că din 29 octombrie curge termenul de execuție de 22 de luni. Asta în cazul fericit ca nu vor fi contestații si se pot semna contractele de execuție.

Încă nu am auzit de licitaţie la vreo autostradă care să nu fie contestată, așa că 2016 mi se pare un termen rezonabil. Încă o precizare: pentru cei care încă nu știu HG-ul vorbește la Art. 1 de trecerea din drum expres în autostradă. Cât despre costurile per kilometru, vom ști exact după finalizarea licitației si semnarea contractelor. Cifrele avansate nu sunt reale”, a mai spus Roman.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Florin

    vineri, 25.10.2013 at 20:34

    Si cam la ce pret se fac despagubirile? Nu stiu daca este adevarat dar se vorbeste ca 1 m2 de teren agricol ar fi evaluat la 3 lei. Oare chiar atat valoreaza ? Deci sa inteleg ca daca un taran cultiva … vinete, pe 1m2 obtine 2kg?, rosii…1,5 kg?, cartofi…2kg? morcovi…1,5 kg? ceapa…1,5kg? Si am fost destul de ” darnic ” la pret. Dar daca ne gandim bine, proprietarul acelui teren este despagubit doar o singura data, cu 3 lei la 1m2. In schimb daca foloseste terenul respectiv el poate sa beneficieze de produsele agricole in fiecare an, nu? Cam ce parere aveti si dv, cei care cititi acest articol? dureaza foarte putin sa scrieti si dv opinia pe care o aveti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement