Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO | Florin Roman, despre costul de 15 milioane pe kilometru la autostrada Sebeș-Turda: „Sunt cuprinse 7 noduri rutiere, exproprieri și altele”


Publicat

După ce ZF a făcut publică o analiză din care reieşea că autostrada Sebeş-Turda, aflată în procedură de licitaţie, va costa aproximativ un miliard de euro, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a ținut să facă niște precizări. Acesta spune că s-au făcut calcule inexacte şi că pe lângă cei 70 de km de autostradă în acea sumă intră nodurile de intrare și ieșire de pe autostradă şi exproprierile, plus costurile necesare soluționării problemelor de mediu şi altele.

În urma adoptării hotărârii de către Guvern, în 18 octombrie, costul unui kilometru de şosea între Sebeş şi Turda ajunge la aproape 15 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, care a conchis că aceasta va fi cea mai scumpă autostradă din România, după Bechtel.

Citiți și: Analiză ZF: Autostrada Sebeș-Turda, cea mai scumpă după Bechtel. Costul total al unui kilometru de drum se apropie de 15 milioane euro

În urma acestei analize, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a adus lămuriri. Potrivit acestuia, calculele nu au fost făcute bine.

„S-au făcut nişte calcule inexacte, s-au avansat sume de 15 milioane de euro pe km. Ceea ce uită cei care au făcut aceste calcule este că pe lângă cei 70 de km de autostradă, vorbim de încă 10 km de autostradă la cele două noduri mari de la Sebeş şi de la Turda şi vorbim în total de şapte noduri rutiere, şapte bretele de încărcare şi descărcare de pe autostradă. La acesta se adaugă partea de despăgubire la justa valoare a terenurilor, la care se adaugă partea de mediu, partea de descărcare arheologică”, a declarat Florin Roman.

”Astăzi, a fost finalizată si semnată întreaga documentație privind culoarele I, II, III si IV ale autostrăzii Sebes-Turda, referitoare la culoarele de expropriere si la persoanele care urmează sa fie despăgubite, conform legii la justa valoare.

Aceste date urmează sa fie publicate în Monitorul Oficial împreuna cu alți indicatori tehnico-economici. După ce un evaluator independent stabilește prin raport de evaluare valoarea terenurilor si a clădirilor, banii sunt viraţi în contul beneficiarilor. Timp de 3 ani. Dacă cetăţeanul este de acord cu despăgubirea, semnează acordul şi poate folosi banii.

Dacă nu este de acord, nu semnează şi dă în judecată CNADNR. Săptămana viitoare, în 29 octombrie, urmează să fie desemnaţi câştigătorii. Astăzi CNADNR anunța că autostrada poate fi terminată în 2015, având în vedere că din 29 octombrie curge termenul de execuție de 22 de luni. Asta în cazul fericit ca nu vor fi contestații si se pot semna contractele de execuție.

Încă nu am auzit de licitaţie la vreo autostradă care să nu fie contestată, așa că 2016 mi se pare un termen rezonabil. Încă o precizare: pentru cei care încă nu știu HG-ul vorbește la Art. 1 de trecerea din drum expres în autostradă. Cât despre costurile per kilometru, vom ști exact după finalizarea licitației si semnarea contractelor. Cifrele avansate nu sunt reale”, a mai spus Roman.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Florin

    vineri, 25.10.2013 at 20:34

    Si cam la ce pret se fac despagubirile? Nu stiu daca este adevarat dar se vorbeste ca 1 m2 de teren agricol ar fi evaluat la 3 lei. Oare chiar atat valoreaza ? Deci sa inteleg ca daca un taran cultiva … vinete, pe 1m2 obtine 2kg?, rosii…1,5 kg?, cartofi…2kg? morcovi…1,5 kg? ceapa…1,5kg? Si am fost destul de ” darnic ” la pret. Dar daca ne gandim bine, proprietarul acelui teren este despagubit doar o singura data, cu 3 lei la 1m2. In schimb daca foloseste terenul respectiv el poate sa beneficieze de produsele agricole in fiecare an, nu? Cam ce parere aveti si dv, cei care cititi acest articol? dureaza foarte putin sa scrieti si dv opinia pe care o aveti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. Trei persoane au fost rănite, una este în stop cardio-respirator

Publicat

Trei persoane au fost grav rănite într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Știre în actualizare

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sinodul de toamnă al Bisericii Greco-Catolice se va desfășura online, din cauza pandemiei

Publicat

sfant

Sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, programată în 29 octombrie, se va desfășura în on-line, din cauza valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Sesiunea sinodală se va desfășura sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian și va aborda chestiuni de ordin administrativ, pastoral și canonic.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Sursă: e-communio.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Negocierile de taină dintre PNL și PSD au eșuat în mai puțin de o oră. Ciucă nu are majoritate pentru Guvern

Publicat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu, premierul desemnat Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, s-au întâlnit marți seară, fără a anunța presa, pentru a discuta soarta guvernului.

Discuția a durat aproape o oră și a fost un eșec.

Din delegație au făcut parte președintele PSD Marcel Ciolacu, Vasile Dâncu, Paul Stănescu, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, iar președintele PNL, Florin Cîțu, a fost însoțit de premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Întâlnirea a avut loc la 19:30, la mai puțin de o oră după ce PSD a trimis un comunicat oficial prin care anunță că dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente propuse de social-democrați, atunci și PSD se va alătura acestui demers.

Liderii celor două partide nu au reușit să se înțeleagă nici în privința scenariului unui guvern minoritar susținut de PSD, nici în privința intrării PSD la guvernare.

A treia variantă discutată în interiorul PSD este „opoziția totală”.

Surse din conducerea PSD susțin însă că va mai avea loc o rundă de negocieri în zilele următoare.

Surse: Digi24.ro, G4media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

27 octombrie 1687: Tratatul de la Blaj. Ziua în care armata austriacă a preluat mai multe orașe și cetăți din Transilvania

Publicat

27 octombrie 1687 este ziua în care s-a semnat Tratatul de la Blaj, prin care Transilvania punea la dispoziţia armatei austriece un număr de oraşe şi cetăţi şi era recunoscută domnia ereditară a lui Mihai Apafi în Transilvania.

Eforturile diplomatice ale Vienei pentru ocuparea Transilvaniei au început în primăvara anului 1685, cu misiunea iezuitului Antide Dunod, care a fost însărcinat să realizeze o alianță antiotomană între Transilvania și Țara Românească, sub protecția  împăratului.

Nobilimea transilvăneană a înțeles adevăratul scop al lui Dunod și l-a întâmpinat cu reticență.

În acest context, iezuitul a fost forțat să spună cât se poate de clar scopul misiunii sale: ”Nolentes volentes, proteget vos Sua Majestas” (”Vreți nu vreți, veți fi protejați de Maiestatea Sa”).

Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii.

În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească.

În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.

Profitând de o retragere temporară a trupelor imperiale, care au fost trimise la asediul Budei, Apafi și dieta au amânat ratificarea acordului, mai mult au decis să îi trimită Porții tributul obișnuit și să păstreze relațiile cu otomanii.

Iritată de acțiunile transilvănenilor, Curtea de la Viena a trimis o nouă armată, sub conducerea lui Carol de Lorena, care a impus un nou acord, semnat la Blaj, în toamna anului 1687.

Acest acord a reprezentat ocuparea de facto a Transilvaniei, habsburgii instalând garnizoane militare în toate cetățile importante, iar transilvănenii erau obligați să furnizeze alimente pentru întreținerea acestora.

Momentul, reprezentat de o gravură

Scena predării cheilor cetăților Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj semnat la 27 octombrie 1687, a fost imortalizat într-o gravura.

Lucrarea a fost realizată la sfârșitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin și tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg.

Gravura face parte dintr-o mapă intitulată Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c. Imaginea centrală cu titlul Les transilvains soumis prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primește de la nobilii ardeleni cheile cetăților Transilvaniei.

În partea superioară, flancată de trofee de război și steaguri, este imaginea cetății Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg.

Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetății transilvănene.

Surse: Historia.ro, mnuai.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate