Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Grevă în școlile din Alba. Ce se întâmplă cu elevii care merg la cursuri și cine îi supraveghează în timpul ”ferestrelor”

Publicat

Aproximativ 2500 de angajați ai sistemului de învățământ din Alba participă la greva generală care a început luni, la nivel național.

Este vorba despre profesori, învățători, educatoare și personal auxiliar din Alba. 

Spre exemplu aproape toți angajații Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia sunt în grevă generală de luni, 22 mai 2023.

Directorul unității de învățământ, Valer Cerbu a precizat pentru alba24.ro câte persoane au intrat în grevă, dar și situația elevilor.

O mică parte dintre elevi au venit la ore, iar aceștia sunt supravegheați de către profesorii care nu iau parte la greva generală.

”Din cei 39 de profesori care au norma de bază în cadrul Colegiului, 30 sunt în grevă în acest moment.

Restul colegilor sunt prezenți, noi nu am îngrădit dreptul elevilor de a veni la cursuri, însă au venit foarte puțini pentru că și mesajele din mass media au fost ușor contradictorii, să vină elevii, să nu vină elevii…

Asta este deocamdată, să vedem care va fi situația pentru zilele următoare. Din personalul nedidactic, din 11 colegi, 9 sunt în grevă, iar didactic auxiliar din 5 colegi, 4 sunt în grevă.

Copiii care au venit la ore sunt supravegheați de restul profesorilor care nu sunt în grevă”, a declarat pentru alba24.ro.

”Nu se pune lacătul pe școli”. Ce profesori țin cursuri

Sindicatele dau asigurări că, în ciuda grevei „nu se pune lacătul pe şcoli”.

De exemplu, la un liceu din Alba Iulia, elevii au mers la ore. Două din cinci ore s-au ținut, pentru că profesorii nu sunt membri în sindicatele implicate în grevă.

La alt liceu, unul dintre profesori este inspector școlar și nu are voie să intre în grevă, așa că elevii au făcut cursuri la materia respectivă.

Profesorii care sunt în grevă nu pun absențe elevilor. Nu este clar dacă se pun absențe celor care lipsesc de la cursurile profesorilor care nu sunt în grevă.

Cele mai mici salarii le are personalul nedidactic

Unul dintre liderii de sindicat, Bogdan Cârcoană (FSE ”Spiru Haret”), spune că au fost vehiculate diverse încercări de intimidare și manipulare asupra cadrelor din învățământ și le cere inclusiv celor care se tem că vor pierde la salariu din cauza tăierii orelor de grevă, să participe.

Se pun sau nu absențe în timpul grevei generale din învățământ? Unii profesori nu participă la protest și vor să țină orele

Cele mai mici salarii le are personalul nedidactic: femeile de serviciu, mecanicii, fochiștii și personalul tehnic al instituțiilor de învățământ.

”Salariile pleacă de la 1.500, 1.700 de lei cu tot cu norma de hrană pentru o femeie de serviciu. Sunt salarii foarte mici. Gândiți-vă că mulți dintre angajații nedidactici lucrează inclusiv în timpul vacanțelor.

Pregătesc școlile, zugrăveli, taie lemne, repară țevile și multe altele. Toate acestea se fac vara, când copii nu sunt la școală.

Nu avem dreptul la plată pentru orele suplimentare, trebuie să ne luăm libere dar nu avem când” a declarat pentru Alba24 unul dintre angajații care protesta, în urmă cu câteva săptămâni, în fața Prefecturii Alba.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nelu

    luni, 22.05.2023 at 15:22

    Salariile pleacă de la 1.500, 1.700 de lei cu tot cu norma de hrană pentru o femeie de serviciu. Este o minciuna sau cine a declarat habar nu are care este salariul minim pe economie, netul este 1898 lei, cel brut 3060 lei. Daca declaratia este a dlui Cerbu nu ma mir la cat castiga dansul din meditatii la biologie si dna Cerbu din meditatii la romana, atunci salariul minim este foarte putin. Macar trebuia sa se informeze corect inainte de a da declaratii. Pe langa salariul de baza de 1898 mai primesc bonuri de masa, vouchere de vacanta, pe cand cei din mediul privat nu primesc vouchere de vacanta, promisiuni pentru anul 2024.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax