Eveniment
VIDEO: Guvernul Orban a decis să își asume răspunderea pe recursul compensatoriu și pe câteva modificări din OUG 114
Premierul Ludovic Orban a transmis, la finalul reuniunii Biroului Politic Național al PNL, că Guvernul a decis să își asume răspunderea pe recursul compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători și pe trecerea de la patru la doi ani în ce privește școlarizarea pentru INM.
„În ceea ce privește angajarea răspunderii pe domeniul justiției, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajîm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților, prorogarea prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură, prorogarea termenului care trece de la complete de doi la complete de trei. Toate aceste prevederi, dacă nu vor fi prorogate, riscă să arunge în aer sistemul de justiție. Pensionarea anticipată va duce la dispariția din sistem a aproximativ 2.500 de magistrați. (…)
În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege inițiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea și abrogarea recursului compensatoriu. (…)
Obiectivul nostru este acela de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei, de asemenea plafonarea prețului la care vând producătorii energia electrică și gazul natural către consumatorii casnici. De asemenea, prevederile legate de supraimpozitarea sectorului financiar-bancar. De asemenea, obiectivul nostru îl reprezintă abrogarea suprataxării în domeniul comunicațiilor, abrogarea preverilor profund nocive privind funcționarea Pilonului II de pensii, abrogarea prevederilor legate de fondul de dezvoltare și de investiții, care a inventat existența unor bani, care sunt doar pe hârtie și nu există în buget. (…)
Nu vom afecta prevederile legate de sectorul de construcții. A abroga aceste prevederi ar duce la distrugerea sectorului de construcții. Toate companiile au schimbat practic contractele, iar dacă am reveni la sistemul anterior legat de salariul minim, practic am trimite în faliment foarte multe firme din domeniul construcțiilor.(…)
Abrogarea legii privind recursul compensatoriu nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de prevederile legii recursului compensatoriu. Fiind sub incidența legii penale celei mai favorabile, abrogarea recursului compensatoriu va genera efecte doar pentru viitor. Vor beneficia în continuare de prevederile fostei legi nu numai cei care astăzi se află în detenție, dar și aceia care sunt judecați astăzi și cei care au comis fapte pentru care ar putea fi condamnați, până la momentul abrogării”, a transmis Ludovic Orban.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News