Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Imagini inedite din 1995, cu Ion Rațiu la Alba Iulia, la dezvelirea statuii lui Maniu. 20 de ani de la moartea ”lordului”

Publicat

În data de 17 ianuarie 2020 se împlinesc 20 de ani de la moartea cunoscutului om politic Ion Rațiu. Liderul ales al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, stabilit la Londra, a fost cea mai puternică şi consistentă voce a opoziţiei împotriva lui Nicolae Ceauşescu.

O fotografie inedită, care îi surprinde pe liderii PNȚ la Alba Iulia, a fost făcută publică de Răzvan Orășanu pe un cont de facebook dedicat memoriei lui Ion Rațiu. ”Sunt absolut toate poze inedite, singura dată când au mai fost prezentate (sub format fizic) a fost la Expo Ion Rațiu care a avut loc la Muzeul Țăranului Român în 2016” a scris acesta, la descrierea galeriei foto.

c

Fotografia a fost realizată în centrul municipului Alba Iulia, în Piața Iuliu Maniu, în luna mai a anului 1995. Atunci, mai mulți simpatizanți ai partidului au venit pentru a participa la slujba de sfințire a statuii marelui om politic român, decedat în închisorile comuniste, ca urmare a înfometării. 

Printre participanți pot fi văzuți Corneliu Coposu (cu doar câteva luni înainte de a muri), Ion Rațiu, Ion Diaconescu, Constantin Ticu Dumitrescu, dar și politicieni locali ai vremii.

Pe vimeo.com, există chiar și câteva filmări ale momentului din 28 mai 1995, postate pe contul Eastern Daily News.

”De azi înainte, Iuliu Maniu nu este o figură politică ci un mit al rezistenței, românești. Statuia lui, ridicată aici în Alba Iulia, de care se leagă toată activitatea lui. Este un simbol și anii confirmă că Unirea de la 1918 s-a făcut cu Țara Românească, nu cu federații” a spus Corneliu Coposu.

Citește și: Mărturii cutremurătoare despre exterminarea lui Iuliu Maniu, acum 66 de ani. ”Spre groapa comună și gloria eternă”

Unul dintre țărăniștii vechi din Alba, își amintește că atunci, în 1995, la Alba Iulia a avut loc și o delegație a partidului, care a influențat ulterior România: s-a decis cine va fi prim-ministru în cazul câștigării alegerilor din 1996. Adică a fost nominalizat Victor Ciorbea în locul lui Radu Vasile, care venise ca favorit, dar, ceva ce s-a întâmplat la Alba Iulia i-a făcut pe seniorii partidului să se răzgândească.

Cine a fost Ion Rațiu. Jurnalist de presă și radio, autor al multor volume, Ion Rațiu a fost și un om de afaceri de succes, în domeniul transporturilor maritime și imobiliare. În acelaşi timp, Ion Raţiu a oferit susţinere multor persoane care se refugiau din faţa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

Exilat la Londra după instaurarea comunismului în România în 1946, Ion Raţiu s-a dedicat luptei împotriva comunismului, având contribuţii regulate la serviciul român al BBC, Radio Europa Liberă și Vocea Americii. În 1957, a publicat „Policy for the West“, o carte de mare succes prin care a criticat atitudinea Occidentului față de Uniunea Sovietică și comunism. În 1975, anul în care a publicat „Contemporary Romania“, Ion Rațiu a decis să-și dedice toată energia luptei pentru o Românie liberă, democratică.

După 50 de ani în exil, Ion Raţiu s-a întors acasă în 1990 şi a candidat la alegerile prezidenţiale din partea PNȚCD. Cu toate că a intrat în Parlament, servindu-şi cu devotament ţara timp de zece ani, insuccesul său în alegerile prezidenţiale a dezamăgit pe mulţi. Chiar și în ziua de azi, mulți români își amintesc de el cu simpatie, numindu-l „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut“.

Ion Rațiu a murit la Londra, în data de 17 ianuarie 2000, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal.

Lansat în iulie 2004, Centrul Rațiu pentru Democrație este un ONG care continuă idealurile promovate de Ion Rațiu. Misiune: încurajarea și promovarea valorilor și comportamentelor asociate democrației, într-un mod nepartizan. Centrul susține proiecte și programe desfășurate la nivel local, național și internațional.

Centrul e sprijinit de membri ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj, ai Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, Europe to Europe, sponsorizat de Fundația Familiei Rațiu din Londra. Din inițiativa urmașilor familiilor lui Viorel Tilea si Ion Rațiu, Arhiva Rațiu-Tilea a fost donată Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Sursa: ratiudemocracycenter.org

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate