Eveniment
VIDEO: Premierul Victor Ponta, la Roşia Montană. În a cincea zi de proteste, cei 33 de mineri au ieşit din subteran
Premierul Victor Ponta a ajuns, duminică după-amiază, la Roşia Montană, pentru a sta de vorbă cu cei 33 de mineri care erau în a cincea zi de protest în subteran. Acesta a reuşit să-i convingă să iasă din galeria Cătălina Monuleşti. La suprafaţă, au fost alți oameni care au solidarizat cu minerii, pentru pornirea proiectului minier al RMGC.
Premierul a aterizat cu un elicopter la Cîmpeni, iar la Roşia Montană a coborât în subteran pentru a sta de vorbă cu manifestanţii. Alături de premier s-a aflat şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer.
UPDATE: În jurul orei 19.00, premierul a intrat în galeria Cătălina-Monuleşti pentru a discuta cu minerii.
UPDATE: După aproximativ 45 de minute, cei 33 de mineri au ieşit din subteran. Premierul a declarat că: „Le-am spus că se face comisia specială şi îi vom aduce pe toţi parlamentarii aici. Mă voi ţine de cuvânt. Oamenii aştia au dreptul la viaţă. Îi voi cere lui Crin Antonescu să vină la Roşia Montană”.
Reamintim că Victor Ponta a declarat, joi, că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană şi în care să fie prezentate toate datele despre acesta.
În timpul în care premierul se afla în subteran, deputatul PSD Ioan Dîrzu declara la Roşia Montană că proiectul minier va fi pornit. În opinia sa, comisia parlamentară va analiza legea privind proiectul minier, iar PSD şi USL “au oameni care să îşi asume dreptul dumneavoastră la muncă”, a spus Dîrzu, adresându-se minerilor.
VIDEO PROTEST ROŞIA MONTANĂ – 15 septembrie 2013:
Premierul Victor Ponta, la intrarea în galeria Cătălina Monuleşti, VIDEO:
Reamintim că minerii au cerut garanții că proiectul de lege nu va fi respins în Parlament pe criterii politice, iar în acest sens au cerut prezența la Roșia Montană a liderilor grupurilor politice din Parlamentul României. Potrivit liderului lor de sindicat, aceștia erau hotărâți să rămână în subteran „cât este nevoie”. Minerii nu au pornit greva foamei, așa cum au anunțat inițial.
Mai multe sindicate din țară au transmis că sunt alături de minerii din Roșia Montană, printre care Sindicatul Chemex și sindicaliști din Dâmbovița. Într-un comunicat, Sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană anunţa că 5.000 de oameni din ţară erau aşteptaţi să ajungă la locaţia protestului.
Iniţial, şi Traian Băsescu anunţase că intenţiona să vină la Roşia Montană, de la Ţebea, unde a fost prezent, duminică, la Serbările naţionale dedicate memoriei lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din localitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: FOTO-VIDEO: Sute de oameni, din nou în stradă la Alba Iulia și Cîmpeni pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roșia Montană | Alba24
Pingback: MARŢI ar urma să fie constituită comisia parlamentară specială pentru proiectul Roşia Montană, condusă de Iulian Iancu, deputat PSD | Alba24
Pingback: ASTĂZI, cei 33 de mineri protestează timp de două ore la Roşia Montană. Jurnaliştii, invitaţi să vadă cum au stat cinci zile în subteran | Alba24
Rusu Mirel
luni, 18.11.2013 at 17:33
Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
perioada operarii.