Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: Maeștri ai masoneriei prezenți la Alba Iulia. Află de la membrii Marii Loje Naționale Române cum poți deveni mason

YouTube video

Publicat

Marii maeștri ai masoneriei, Bartolomeu Constantin Săvoiu și Horia Nestorescu-Bălcești au fost prezenți la Alba Iulia în calitate de sponsori ai evenimentului de dans sportiv Cupa „Dance to Sunrise”, ce se desfășoară în acest sfârșit de săptămână. Membri ai „Marii Loje Naționale 1880”, aceștia au vorbit jurnaliștilor despre ce înseamnă de fapt să fii mason și cum poți ajunge să faci parte din rândurile lor.

În ciuda aerului de mister care învăluie poveștile masonilor, generalul Bartolomeu Săvoiu este primul care asigură că nu există niciun secret în ceea ce privește activitatea  masonilor și că a deveni membru într-una dintre loje este la îndemâna oricărei persoane care crede cu adevărat în Dumnezeu.

Acesta a explicat că există două variante prin care poți fi inițiat: „fie ai un <naș> mason care te invită să faci parte, fie candidatul (sau candidata) scrie o scrisoare Obedienței respective și va fi contactat de un responsabil, va avea loc o discuție.  Ulterior, va fi invitat la sediul Obedienței respective, unde i se va pune o serie de întrebări simple, dar acesta va fi acoperit cu un bandou. De ce punem noi acest bandou? Pentru simplul motiv că, în cazul în care acest candidat nu este acceptat, sunt poate persoane în jurul lui, în templu, care nu vor să fie cunoscute de cineva care nu este încă membru. Întrebările care i se pun sunt foarte simple, ca de exemplu: <Sunteți pentru pedeapsa cu moartea, da sau nu?>, <Sunteți contra avortului?>, întrebări foarte normale, la care le cerem să răspundă cu toată sinceritatea. Ulterior, se va vota și se decide dacă este admis, este amânat sau este refuzat. Dacă este admis la o dată ulterioară, va urma un ceremonial, un ritual în care va jura pe Biblie că <este gata să își dea sângele pentru țara lui>. După aceea, va urma o perioadă în care va demonstra că a învățat  filosofia toleranței masonice, va fi numit calfă, iar, în sfârșit, va ajunge maestru, care este doar o primă etapă dintr-o continuă cunoaștere. Un mason nu își termină niciodată drumul”, a explicat Săvoiu.

Deși susțin că un factor determinat la admiterea în masonerie îl reprezintă conduita morală a candidatului, masorii recunosc că există și alte criterii mai „lumești”, pe care cei care doresc să devină masoni trebuie să le îndeplinească: să aibă împlinită vârsta de 18 ani și să aibă cazierul curat.

Maeştrii masoni au declarat la Alba Iulia că în România există în prezent peste 10.000 de masoni și peste 450 de loje: „fără îndoială că nu există oraș principal din România în care să nu fie cel puțin o lojă masonică. Astăzi, în România, spre deosebire de multe alte țări din Occident, ponderea cea mai mare a perioadei de vârstă este a tineretului. Masiv în România, benefic pentru francmasonerie este intrarea tineretului”, a explicat Nestorescu-Bălcești.

Ce este francmasoneria

Francmasoneria (sau „masoneria“), ca instituție, este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale , prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, de credința într-o „Ființă Supremă“, un „Mare Arhitect al Universului“. Organizațiile masonice, prezente în majoritatea țărilor, se regăsesc sub forma obediențelor autonome, mari loje sau Mare Orient (grupări de loji), ele însele compuse din loji albastre (zise și ateliere) de câte 7-50 de persoane (uneori chiar mai multe). Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa Occidentală.

Francmasoneria desemnează în același timp o disciplină spirituală, precum Alchimia și instituția tradițională care reunește practicanții acestei discipline, în loji sau confederații de loji, numite Mari loji.

Cei care doresc să afle mai multe despre ce înseamnă masoneria și care sunt personalitățile române care au făcut parte, în decursul timpului din acest ordin, sunt invitați, sâmbătă, să viziteze standul amenajat în incinta Colegiului HCC, de unde pot achiziționa peste 100 de exemplare de cărți despre masoni, ezoterism sau cult.

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. asd

    sâmbătă, 22.09.2012 at 08:41

    jidanii conduc lumea!!

    • pr. Matei Vulcanescu

      duminică, 20.01.2013 at 18:37

      Cum pot fi reprimiti masonii in Biserica Ortodoxa? Nu poti fi si in Masonerie si in Biserica Ortodoxa in acelas timp.Biserica ne vrea in totalitate sa fim membrii Ei iar masoneria este o suprastructura ce depaseste granitele religioase si culturale, fiind de sorginte oculta, secreta, ceea ce o face incompatibila cu statutul de Crestin Ortodox. Anatema oficiala a Bisericii Ortodoxe Romane impotriva masoneriei. Slujba de reprimire a masonilor in Biserica Ortodoxa se face prin lepadarea publica a masoneriei si primirea Tainei Mirungerii.
      preot Matei Vulcanescu

  2. Laura

    luni, 02.05.2016 at 10:29

    Cred ca ar fi foarte bine ca masoneria sa adopte biserica ortodoxa.
    De altfel,caut preot mason sa-mi initieze ceremonia de nunta si cea de botez ai copiilor ce ii voi naste.
    Am foarte multa incredere in masonerie.
    Contact lauraastarte1989@gmail.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement