Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Medicul psihiatru Laura Cătană a deschis un cabinet la Sebeș, care combină actul medical și confortul. Ce planuri are (P)

Publicat

Medicul psihiatru Laura Cătană și-a deschis la Sebeș un cabinet privat de psihiatrie. A amenajat un loc în care pacientul să se simtă cât mai confortabil și cât mai relaxat.

Cabinetul a fost inaugurat oficial vineri, 7 aprilie, iar la eveniment au luat parte autorități locale și județene, precum primarul din Sebeș, Dorin Nistor, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și fostul senator Alexandru Pereș. 

Este un cabinet psihiatric care combate ideea de spațiu auster, gol, cu o masă și două scaune între patru pereți albi.

Pacientul intră în schimb într-un loc primitor, cu fotolii și canapele de epocă desupra cărora sunt amplasate tablouri de mari dimensiuni.

În linii mari, interiorul te duce cu gândul la un castel, mai degrabă decât la un cabinet medical.

Cabinetul din Sebeș vine în completarea unui vis pe care medicul l-a transformat în realitate în urmă cu 12 ani: spitalul privat care a funcționat pentru o perioadă la Vințișoara, iar apoi, în locația în care funcționează și acum, la Pianu de Jos.

Mai mult de atât, pe lângă cel de cabinet medical, spațiul din strada Dorobanților va avea și un rol social.

Laura Cătană alături de colegii ei vrea să înființeze o asociație, care să aibă ca prim scop, informarea și prevenirea societății cu privire la adicții, dar și să arate importanța tratamentelor psihiatrice.


”Psihiatria nu înseamnă spitalele urâte pe care le știe lumea, psihiatria înseamnă în primul rând un mediu. Un mediu de confort, cald, plăcut. Un mediu plăcut face mai mult decât tot tratamentul.

Să se simtă omul bine, să se simtă om”, explica Laura Cătană invitaților, atunci când le făcea turul clinicii, imediat după momentul de inaugurare.

Cabinetul este o continuare a serviciilor medicale de la spitalul din Pianu de Jos

Pacienții din țară care sunt sub tratament pot veni la Sebeș pentru controale periodice, după ce au fost internați în spital, explică medicul.

De asemenea, cei care vor să apeleze la un consult de specialitate pot merge la noul cabinet.

Serviciile oferite în locația din Sebeș sunt: cabinet de psihiatrie, care implică diagnostic, stabilirea unei scheme de tratament, terapie și, foarte important, asociația care va promova sănătatea mentală, explică medicul.

Discuții libere cu tinerii despre adicții și stări emoționale pe care nu le înțeleg

În primul rând, prin intermediul asociației, Laura Cătană vrea să vorbească deschis tinerilor despre consumul de droguri, despre dependențe, stări emoționale și despre cum să treacă peste momentele grele care apar în perioada adolescenței.

Este vorba despre un proiect pe termen lung, care presupune colaborarea cu autoritățile locale și județene, dar și cu instituții care au abilități legale în domeniu.

Când trebuie să apelăm la un consult psihiatric

Zona psihiatriei a fost lăsată în România într-un con de umbră, iar cetățenii nu sunt informați cu privire la ceea ce înseamnă un consult de specialitate.

Oamenii tind să aibă un impas atunci când vine vorba să discute cu un medic despre problemele, gândurile sau ideile care le trec prin minte.

De cele mai multe ori aceștia ajung în fața unui medic specialist când sunt într-o stare avansată cu problema pe care o au.

Când trebuie să apelăm la un psihiatru? Răspunsul medicului a fost foarte simplu și surprinzător: atunci când observăm că avem probleme cu somnul.

Mai exact, când pe o perioadă mai lungă de timp o persoană nu poate adormi în mod natural și trebuie să apeleze la somnifere sau diferite medicamente, atunci este un semnal de alarmă.

De asemenea lipsa capacității de a adormi poate fi un început de depresie, iar trezirea târziu în noapte poate fi un simptom al anxietății.

Sebeșul are o tradiție în psihiatrie prin familia Cătană

Primarul municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a fost prezent la eveniment și a vorbit despre cum familia Cătană, întâi prin tatăl Laurei, care a fost medic, iar acum prin aceasta, a format o tradiție în ceea ce privește serviciul medical în oraș, în aria psihiatriei.

Deschiderea unui cabinet psihiatric în Sebeș este un lucru benefic pentru locuitorii orașului, a mai punctat primarul Nistor.

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba: în orice domeniu este nevoie să ne dezvoltăm

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel a precizat că orice investiție privată este un lucru benefic pentru dezvoltarea județului, mai ales în domeniul medical.

„Nu am văzut niciodată un cabinet medical atât de frumos” a declarat Ion Dumitrel.

Dumnezeu lucrează prin oameni

Într-o ultimă intervenție, Laura Cătană a spus că are o strânsă legătura cu divinitatea și că Dumnezeu lucrează prin oameni.

”Nu eu tratez, ci de acolo de sus, cineva mă iubește și mă ajută să scriu rețeta potrivită și să ajungem la sufletul omului”, a spus aceasta, vizibil emoționată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax