Eveniment
VIDEO: Mesajul pentru români al veteranului de război din Alba Iulia, Laurean Deac. Portretul unui erou de pe frontul rusesc
La cei 99 de ani și șapte luni, veteranul de război, Laurean Deac, a urmarit cu lacrimi în ochi și mână la piept cum drapelul României a fost arborat în Piața Tricolorului din Alba Iulia. Drapel pentru care a luptat pe frontul din Rusia în timpul celui de al Doilea Război Mondal, țară în care a și stat prizonier timp de patru ani.
Acum la cei aproape 100 de ani, sublocotenentul în rezervă a ajuns să fie martorul pe lângă a unui război mondial și a unei pandemii care afectează grav întreaga planetă.
”Toate bune! Toate să meargă înainte, în afară de boala asta care este peste tot”, a fost mesajul veteranului de război, pentru români, cu prilejul Zilei Naționale a României, care va fi celebrată marți, 1 decembrie, la Alba Iulia în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus.
De asemenea, acesta și-a adus aminte de sărbătoare de la Alba Iulia cu ocazia Centenarului când, în 2018, zeci de mii de oameni au fost la Alba Iulia pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire.
Citește și MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ * URĂRI DE ZIUA ROMÂNIEI
Laurean Deac a fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. După un an de instrucţie, la 1 aprilie 1944 a plecat pe front în Rusia.
”După armistiţiu, ne-au înconjurat rușii. Eram în Moldova când s-a întâmplat. La Erevan ne-au dus. Eram 600 de oameni acolo, n-au deparazitat și ne-au băgat în fabrică, la topit aluminiu”, a povestit acesta în 2019, cu ocazia a 101 de la Marea Unire.
A fost eliberat în 1948, după patru ani. „În 20 mai 1948 am ajuns acasă. Țin bine minte ziua aceea. Am făcut nouă zile întregi încoace. Am iubit și m-am căsătorit după scurt timp. Soția a murit acum vreo șase ani”, a spus veteranul de război.
După venirea la putere a comuniștilor, veteranul şi familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, la Alba Iulia. A avut opt copii, din care unii sunt stabiliţi acum în străinătate – Austria, Spania și Statele Unite ale Americii.
CITEȘTE ȘI: PROGRAM OFICIAL de Ziua Națională la Alba Iulia, modificat. Care sunt manifestările din 1 Decembrie 2020 anunțate de autorități
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 30.11.2020 at 15:48
Asta om !! Oare cat o fi avut pensie, fata de astia din zilele noastre, care au stat la caldurica si ridica tot mereu pragul pensiilor de trantori ce sunt . Care or fi meritele lor ? Gradele si atat. Penibili societatii.