Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Cuc își retrage optimismul în legătură cu finalizarea lucrărilor pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda


Publicat

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a revenit joi în județul Alba, pentru a verifica stadiul lucrărilor pe lotul 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș – Turda. Acesta a avut o întâlnire cu reprezentanții Aktor, la organizarea de șantier de la Beldiu.

Acesta și-a retras optimismul în legătură cu deschiderea circulației pe toată lungimea autostrăzii Sebeș – Turda, până la sfârșitul anului. Mai mult, chiar a negat că a promis finalizarea loturilor, conform termenelor contractuale.

După întâlnirea cu reprezentanții Aktor, antreprenorul de pe lotul 2, ministrul a făcut câteva scurte declarații, spunând că nu și-a asumat finalizarea lotului până la finalul anului.

”Am văzut că mobilizarea este cu totul alta față de când am venit și am spus că voi rezilia contractul în acel moment, deci iată că suntem în grafic, dar cu toate acestea, eu aș vrea să văd și mai mult decât atât, ca să își poată susține termenul pe care și l-au asumat… deși ați văzut că eu în evaluarea pe care am făcut-o pentru kilometrii care vor fi deschiși la finalul acestui an, nu m-am hazardat să spun că vom finaliza acest lot, să-l putem da în trafic, la sfârșitul anului, deși constructorul și-a menținut acest termen inclusiv astăzi. Dar eu vreau să văd acest lucru, să fie o surpriză, suplimentar față de ce am spus la ultima conferință de presă” a declarat ministrul Cuc.

Mai apoi, ministrul a plecat pe șantierul lotului 2 și respectiv lotului 1, până la Sebeș.  Acesta se va deplasa mai apoi la loturile 3 și 4 din Autostrada Lugoj – Deva.

UPDATE: Noi declarații ale ministrului pe șantierul A10 Sebeș-Turda, lot 2: ”Prefer să fiu sceptic. Vreau om de la CNAIR pe șantier în permanență”

”Se vede progresul care s-a făcut, dar nu pot spune că sunt mulțumit, ca să pot spune că sunt mulțumit dacă lucrările s-ar fi terminat la data prevăzută în contract, noi acum suntem într-o extensie de timp și tocmai de-asta o să stăm călare pe constructori, o să punem o presiune constructivă ca să finalizăm până la sfârșitul acestui an, să vedem că aici este asfalt”, a mai spus ministrul.

Referitor la promisiunea că până la sfârșitul anului se va circula pe segmentul de autostradă, ministrul Transporturilor a spus că așa și-a asumat constructorul, dar că el preferă să fie sceptic în momentul de față și să nu avanseze ”lucruri de care nu putem fi siguri”.

”Determinarea pe care am văzut-o la reprezentantul Aktor din Grecia și ce se face în acest proiect în ultima perioadă îmi dă dovada că într-adevăr se dorește ca acest proiect să fie finalizat cum și-a asumat constructorul. Repet, monitorizarea este importantă. Vreau un om în șantier, în permanență, nu vine 4 ore și pleacă; dacă încep lucrul la opt, până la zece seara, așa stă și reprezentantul CNAIR. Vreau măsuri topografice să vedem exact ce se lucrează, zilnic. În fiecare zi să se miște ceva pe șantier. Doar așa putem să finalizăm și să ajungem unde ne dorim. Deci monitorizarea va fi drastică, a tuturor antreprenorilor, astfel încât la sfârșitul anului să putem avea cât mai mulți km de autostradă dați în circulație. La sfârșitul anului trebuie să avem 100 km de autostradă dați în trafic”, a declarat Răzvan Cuc.

Potrivit ministrului, stadiul lucrărilor pe lotul 2 este de 56%-57%, stadiu fizic.

”Dacă vor ajunge la 97% stadiul fizic și vor mai avea nevoie de 2-3 săptămâni, nu cred că este o problemă, se vede că s-au mobilizat. Gândiți-vă, contractul a fost semnat în 2014 și avem 57% făcuți în 5 ani, dacă reușesc să facă restul în câteva luni, asta înseamnă că s-au mobilizat.

Tind să cred că își vor ține promisiunea, cu toate că acum ei aduc bani de acasă – dar asta nu e vina noastră, ci managementul pe care l-au avut în România – ca să recupereze decalajele și să plătească subcontractorii.

Au fost și câteva probleme administrative – relocări de utilități, exproprieri, autorizații de construcții –  care poate au fost și din vina companiei (CNAIR – n.r.). În 2017, când am venit în funcția de ministru al Transporturilor, erau foarte multe blocaje administrative pe acest lot, s-au luat măsuri și s-a ajuns în punctul în care s-a putut lucra sută la sută, fără niciun impediment. Dar faptul că nu erau utilaje pe șantier era strict problema antreprenorului, care nu-și plătea subcontractorii”.

Ministrul le-a cerut constructorilor să extindă programul de lucru:

Pe Lotul 1, lucrările sunt în grafic, potrivit ministrului. Astfel, există șanse să fie gata până la sfârșitul anului.

Întrebat de reporterul Alba24 ce se va întâmpla dacă, până la sfârșitul anului, va fi gata doar lotul 1, și nu și lotul 2, ministrul Transporturilor spune că se va lua o decizie în toamnă:

O să vedem stadiul fizic la care se află lotul 2 în septembrie-octombrie și vom lua o decizie. Însă în ritmul în care se lucrează acum, vor avea avans semnificativ. Reprezentantul din Grecia (Aktor, constructorul de pe lotul 2 – n.r.) și-a asumat că va finaliza, cu orice costuri, lucrările până la sfârșitul anului”, a spus Răzvan Cuc.

Stadiu lucrări pe Lot 2 la 25 iulie:

Asfaltări pe lotul 1 A10 – 25 iulie 2019:

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat în urmă cu o săptămână noi imagini video de pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia Nord.

c

Potrivit companiei, stadiul fizic actual este de aproximativ 72%, în condițiile în care la sfârșitul lunii iunie era de 71,30% iar la sfârșitul lunii mai de 69,8%. Dacă se menține acest „ritm”, șansele să fie gata nodurile rutiere Sebeș și Alba Iulia Nord până la final de 2019 sunt aproape nule.

Citește și VIDEO Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1. Stadiu fizic de 72%, între Sebeș și Alba Iulia. „Progres” de 0,7% față de luna iunie

La Sebeș va fi construit cel mai complex nod rutier din România. Autoritățile spun că lucrările pe acest lot vor fi finalizate până în iarnă, lucru destul de puțin probabil. Adevărata miză este însă terminarea lucrărilor la o porțiune care ar permite fluidizarea traficului dintre Alba Iulia și Lancrăm, în prezent o mare problemă.

Cea mai grea lucrare este realizarea nodului rutier Alba Iulia Nord (la Pârâul Iovului), unde autostrada va subtraversa drumul național.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Pacienţii asimptomatici au aceeași cantitate de coronavirus ca persoanele cu simptome. Studiu

Publicat

Un studiu detaliat realizat în rândul a 303 persoane în Coreea de Sud a arătat că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au avut aceeaşi cantitate de virus ca persoanele simptomatice, relatează AFP.

Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang şi publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de cazuri de contaminare în cadrul unui grup religios din Daegu, în Coreea de Sud, în februarie. Autorităţile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive cu puţine sau fără simptome într-o clădire guvernamentală, unde medicii şi asistentele le-au monitorizat atent evoluţia simptomelor şi le-au testat încărcătura virală în mod regulat.

Grupul era format din tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani.

Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporţie de 29%.

În condiţiile în care persoanele în cauză au fost ţinute în izolare până când au fost testate negativ, personalul medical a putut distinge între cazurile pre-simptomatice şi cazurile asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat iniţial ca fiind pozitive pentru coronavirus şi fără simptome, dar au avut în cele din urmă simptome. Numeroase studii în care pacienţii sunt testaţi o singura dată pot confunda cazurile pre şi asimptomatice.

Concluzia studiului este că concentraţiile de virus la pacienţii asimptomatici au fost „similare cu cele de la pacienţii simptomatici”, au afirmat autorii.

Însă găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: în ce proporţie cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tuşesc, însă pe de altă parte, nu stau în izolare şi, prin urmare, intră în contact cu alte persoane.

„Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezenţa unui virus infecţios şi transmisibil”, au avertizat autorii studiului, care au subliniat că studii epidemiologice şi experimentale mai ample sunt necesare pentru a înţelege acest lucru.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Tânăr slovac, găsit spânzurat în baia unui apartament din Alba Iulia. Poliția a deschis o anchetă

Publicat

Un cetățean slovac, în vârstă de 24 de ani, angajat al unei firme din Sebeș, a fost găsit spânzurat într-un apartament din Alba Iulia. 

Cei care l-au descoperit erau colegii săi de apartament care s-au întors de dimineață de la serviciu, tot cetățeni slovaci.

Potrivit surselor alba24.ro, asupra tânărului nu a fost găsit niciun bilet de adio.

Tânărul a fost găsit în baie, spânzurat de geam. Apartamentul în care a fost găsit corpul ne însuflețit al tânărului se află la primul nivel al unui bloc construit recent în Alba Iulia.

Polițiștii din Alba au deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului Alba Iulia este deschisă. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Alin Stanciu – PSD, Voicu Paul – PNL, Gabriel Pleșa – USR, Gheorghe Beleiu – PRO Romania, Mircea Trifu – ANA, Bogdan Lazăr – ALDE, Alin Tudose – AUR și Marius Adrian Hațegan – PMP.

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului Alba Iulia – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului Alba Iulia?

Loading ... Loading ...

Citește și: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: A început montajul pereților-cortină ai Mercur Shopping Center. Cum va arăta micul mall din centrul orașului Alba Iulia

Publicat

”Mercur Shoping Center”, amenajat în spațiul magazinului „Unirea” din centrul municipiului Alba Iulia este în plin proces de extindere și modernizare. Recent a început montajul pereților-cortină ai clădirii. 

Construcția va beneficia de scări rulante pe exterior, dar și de terase, la ultimul etaj.

Din planşele proiectului se observă că noul complex comercial se va numi ”Mercur Shopping Center” şi cel mai probabil va găzdui magazine ale unor retaileri cunoscuţi, dar şi spaţii de alimentaţie publică, astfel că locaţia va deveni al doilea mall din Alba Iulia.

Regimul de înălțime propus este P+3, P+4, P+5. Accesul auto și pietonal se va realiza din strada Calea Moților și Tudor Vladimirescu.

mini mall alba iulia

Pentru lărgirea clădirii cu spaţiul pentru scările rulante, aproximativ 5 metri lăţime, va trebui reorganizat şi spaţiul pentru pietoni.

Foto: Zamfir Andrei Victor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate