Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Ministrul Cuc își retrage optimismul în legătură cu finalizarea lucrărilor pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Publicat

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a revenit joi în județul Alba, pentru a verifica stadiul lucrărilor pe lotul 1 și 2 ale Autostrăzii Sebeș – Turda. Acesta a avut o întâlnire cu reprezentanții Aktor, la organizarea de șantier de la Beldiu.

Acesta și-a retras optimismul în legătură cu deschiderea circulației pe toată lungimea autostrăzii Sebeș – Turda, până la sfârșitul anului. Mai mult, chiar a negat că a promis finalizarea loturilor, conform termenelor contractuale.

După întâlnirea cu reprezentanții Aktor, antreprenorul de pe lotul 2, ministrul a făcut câteva scurte declarații, spunând că nu și-a asumat finalizarea lotului până la finalul anului.

”Am văzut că mobilizarea este cu totul alta față de când am venit și am spus că voi rezilia contractul în acel moment, deci iată că suntem în grafic, dar cu toate acestea, eu aș vrea să văd și mai mult decât atât, ca să își poată susține termenul pe care și l-au asumat… deși ați văzut că eu în evaluarea pe care am făcut-o pentru kilometrii care vor fi deschiși la finalul acestui an, nu m-am hazardat să spun că vom finaliza acest lot, să-l putem da în trafic, la sfârșitul anului, deși constructorul și-a menținut acest termen inclusiv astăzi. Dar eu vreau să văd acest lucru, să fie o surpriză, suplimentar față de ce am spus la ultima conferință de presă” a declarat ministrul Cuc.

Mai apoi, ministrul a plecat pe șantierul lotului 2 și respectiv lotului 1, până la Sebeș.  Acesta se va deplasa mai apoi la loturile 3 și 4 din Autostrada Lugoj – Deva.

YouTube video

UPDATE: Noi declarații ale ministrului pe șantierul A10 Sebeș-Turda, lot 2: ”Prefer să fiu sceptic. Vreau om de la CNAIR pe șantier în permanență”

”Se vede progresul care s-a făcut, dar nu pot spune că sunt mulțumit, ca să pot spune că sunt mulțumit dacă lucrările s-ar fi terminat la data prevăzută în contract, noi acum suntem într-o extensie de timp și tocmai de-asta o să stăm călare pe constructori, o să punem o presiune constructivă ca să finalizăm până la sfârșitul acestui an, să vedem că aici este asfalt”, a mai spus ministrul.

Referitor la promisiunea că până la sfârșitul anului se va circula pe segmentul de autostradă, ministrul Transporturilor a spus că așa și-a asumat constructorul, dar că el preferă să fie sceptic în momentul de față și să nu avanseze ”lucruri de care nu putem fi siguri”.

”Determinarea pe care am văzut-o la reprezentantul Aktor din Grecia și ce se face în acest proiect în ultima perioadă îmi dă dovada că într-adevăr se dorește ca acest proiect să fie finalizat cum și-a asumat constructorul. Repet, monitorizarea este importantă. Vreau un om în șantier, în permanență, nu vine 4 ore și pleacă; dacă încep lucrul la opt, până la zece seara, așa stă și reprezentantul CNAIR. Vreau măsuri topografice să vedem exact ce se lucrează, zilnic. În fiecare zi să se miște ceva pe șantier. Doar așa putem să finalizăm și să ajungem unde ne dorim. Deci monitorizarea va fi drastică, a tuturor antreprenorilor, astfel încât la sfârșitul anului să putem avea cât mai mulți km de autostradă dați în circulație. La sfârșitul anului trebuie să avem 100 km de autostradă dați în trafic”, a declarat Răzvan Cuc.

Potrivit ministrului, stadiul lucrărilor pe lotul 2 este de 56%-57%, stadiu fizic.

”Dacă vor ajunge la 97% stadiul fizic și vor mai avea nevoie de 2-3 săptămâni, nu cred că este o problemă, se vede că s-au mobilizat. Gândiți-vă, contractul a fost semnat în 2014 și avem 57% făcuți în 5 ani, dacă reușesc să facă restul în câteva luni, asta înseamnă că s-au mobilizat.

Tind să cred că își vor ține promisiunea, cu toate că acum ei aduc bani de acasă – dar asta nu e vina noastră, ci managementul pe care l-au avut în România – ca să recupereze decalajele și să plătească subcontractorii.

Au fost și câteva probleme administrative – relocări de utilități, exproprieri, autorizații de construcții –  care poate au fost și din vina companiei (CNAIR – n.r.). În 2017, când am venit în funcția de ministru al Transporturilor, erau foarte multe blocaje administrative pe acest lot, s-au luat măsuri și s-a ajuns în punctul în care s-a putut lucra sută la sută, fără niciun impediment. Dar faptul că nu erau utilaje pe șantier era strict problema antreprenorului, care nu-și plătea subcontractorii”.

YouTube video

Ministrul le-a cerut constructorilor să extindă programul de lucru:

YouTube video

Pe Lotul 1, lucrările sunt în grafic, potrivit ministrului. Astfel, există șanse să fie gata până la sfârșitul anului.

Întrebat de reporterul Alba24 ce se va întâmpla dacă, până la sfârșitul anului, va fi gata doar lotul 1, și nu și lotul 2, ministrul Transporturilor spune că se va lua o decizie în toamnă:

O să vedem stadiul fizic la care se află lotul 2 în septembrie-octombrie și vom lua o decizie. Însă în ritmul în care se lucrează acum, vor avea avans semnificativ. Reprezentantul din Grecia (Aktor, constructorul de pe lotul 2 – n.r.) și-a asumat că va finaliza, cu orice costuri, lucrările până la sfârșitul anului”, a spus Răzvan Cuc.

Stadiu lucrări pe Lot 2 la 25 iulie:

YouTube video

Asfaltări pe lotul 1 A10 – 25 iulie 2019:

YouTube video

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat în urmă cu o săptămână noi imagini video de pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia Nord.

c

Potrivit companiei, stadiul fizic actual este de aproximativ 72%, în condițiile în care la sfârșitul lunii iunie era de 71,30% iar la sfârșitul lunii mai de 69,8%. Dacă se menține acest „ritm”, șansele să fie gata nodurile rutiere Sebeș și Alba Iulia Nord până la final de 2019 sunt aproape nule.

Citește și VIDEO Autostrada Sebeș-Turda, lotul 1. Stadiu fizic de 72%, între Sebeș și Alba Iulia. „Progres” de 0,7% față de luna iunie

La Sebeș va fi construit cel mai complex nod rutier din România. Autoritățile spun că lucrările pe acest lot vor fi finalizate până în iarnă, lucru destul de puțin probabil. Adevărata miză este însă terminarea lucrărilor la o porțiune care ar permite fluidizarea traficului dintre Alba Iulia și Lancrăm, în prezent o mare problemă.

Cea mai grea lucrare este realizarea nodului rutier Alba Iulia Nord (la Pârâul Iovului), unde autostrada va subtraversa drumul național.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement