Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: Momentul în care Gelu Voican Voiculescu este lovit în cap cu o cârjă de un revoluționar

Publicat

Gelu Voican Voiculescu, director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a fost scos de jandarmi, sâmbătă, din mulţimea adunată în Piaţa Universităţii din Capitală pentru a comemora 30 de ani de la Revoluţia din 1989, după ce mai multe persoane l-au huiduit şi l-au agresat. Voiculescu a fost lovit în cap, cu o cârjă, de un revoluționar.

Câteva zeci de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Troiţa din Piaţa Universităţii, dedicată victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989 pentru a lua parte la ceremonia religioasă de comemorare a celor care au căzut la evenimentele din urmă cu 30 de ani.

Înainte de a fi lovit Voican -Voiculescu a fost huiduit de mulținea din Piața Universității. Mama unei victime i-a arătat hainele copilului ei mort în Revoluție: ”I le-am pus pe ochi lui Voican, că mi-a omorât băiatul. I-am arătat: „Uite criminalule, mi-ai ucis băiatul! Mi-ai omorât baiatul”. (A venit) ca să ne sfideze, să-și bată joc de noi, părinții, să-și bată joc de memoria copiilor noștri, să-și bată joc de copiii orfani rămași fără tată”

Persoana care i-a spart capul lui Voican Voiculescu a fost identificată pe baza filmărilor. Bărbatul care l-a lovit cu cârja pe Gelu Voican Voiculescu, în Piaţa Universităţii, a fost prins de polițiști și dus la audieri. Fostul vice prim-ministru depunând plângere împotriva lui, anunță Poliția Capitalei, sâmbătă seara.

voiculescu

„Persoana vătămată a formulat plângere împotriva bărbatului care l-a agresat. Cel în cauză a fost identificat. Este un bărbat de 68 de ani și urmează să fie audiat”, potrivit Poliției Capitalei.

Potrivit Wikipedia, Gelu Voican-Voiculescu (n. 8 februarie 1941, Bucuresti, ) este un om politic român, care a deținut funcția de viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990). De asemenea, a fost senator de Buzău în legislatura 1990-1992, ales pe listele partidului FSN, precum și ambasador în Tunisia și Maroc.

iliescu roman voiculescu

Pe 13 iunie 2017, a fost trimis alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții în judecată, pentru infracțiuni contra umanității. El susţine, însă, că dosarul „este o absurditate”, pentru că „o revoluţie nu se dă în judecată”.

Gelu Voican Voiculescu a participat activ la evenimentele din timpul Revoluției din decembrie 1989. El a participat ca delegat al Frontului Salvării Naționale, alături de gen. Victor Atanasie Stănculescu și de prof. Virgil Măgureanu, la procesul intentat lui Nicolae Ceaușescu din 25 decembrie 1989 și la execuția liderului comunist. Tot el s-a ocupat și de înhumarea soților Ceaușescu.

După Revoluția din decembrie 1989, el a deținut funcția de viceprim-ministru în primul guvern provizoriu și responsabil cu controlul serviciilor secrete (28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990).

Numit de Iliescu comandant al fostei Securități

Printr-un decret semnat în 26 decembrie 1989 de către Ion Iliescu, Direcția Securității Statului era trecută în componența Ministerului Apărării Naționale.

În data de 31 decembrie 1989, imediat după arestarea gen. Iulian Vlad și a apropiaților acestuia, președintele CFSN, Ion Iliescu, l-a numit pe Gelu Voican Voiculescu, la acea dată viceprim-ministru în Guvernul provizoriu, în funcția de comandant al structurilor fostului „Departamentul al Securității Statului” .

Începând din 2 ianuarie 1990, generalul Nicolae Militaru, împreună cu Gelu Voican Voiculescu, a coordonat preluarea de către MApN a Securității, trecându-se la analizarea organigramei acesteia și la creionarea viitoarelor structuri informative ale României.

Ele au avut ca bază personalul și logistica Securității. „Ca viceprim-ministru, dormea în Palatul Victoria, fără să se despartă de un pistol automat, de dosarele de la Securitatea Municipiului București (făcute cadou de securiștii pe care îi angajase) și de carnețelele sale”.

Până în martie 1990 (când a fost înființat Serviciul Român de Informații), Gelu Voican s-a ocupat de gestionarea arhivei fostei Securități.

Fostul ofițer de Securitate, Liviu Turcu a afirmat într-un interviu din noiembrie 2006 de la emisiunea „Marius Tucă Show” de la Antena 1, că „în faza finală a evenimentelor din decembrie 1989”, Gelu Voican Voiculescu a luat o echipă de militari înarmați „în condiții extrem de delicate și de incerte” și a pus la zid o unitate militară a Serviciului de Informații Externe, somându-i să-i dea rețeaua de informatori români din Occident.

În urma alegerilor de la 20 mai 1990, a fost ales senator de Buzău pe listele FSN (Frontul Salvării Naționale). În calitate de senator a făcut parte din Comisia de validare. A demisionat din Parlamentul României la data de 19 martie 1992 (demisie aprobată prin Hotărârea Senatului nr.12/1992).

În anul 1994, Gelu Voican a fost numit în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Tunisia de către președintele Ion Iliescu. El a fost rechemat din funcție doi ani mai târziu, prin Decretul nr.580 din 22 noiembrie 1996, după ce declarase că nu-l poate reprezenta în străinătate pe noul președinte, Emil Constantinescu.

După alegerile din noiembrie 2000, Voiculescu a început demersurile pentru a-și continua cariera diplomatică.

Prin Decretul nr.496 din 6 iulie 2001, Gelu Voican Voiculescu a fost acreditat în calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Maroc.

S-a reîntors în România în ianuarie 2005, după încetarea mandatul său de ambasador.

În noiembrie 2006, Liviu Turcu l-a menționat pe Gelu Voican Voiculescu pe celebra „Listă Turcu” a demnitarilor care au colaborat cu Securitatea, afirmând că există un fond informativ la nivelul Securității Municipiului București despre acesta.

Voican s-a apărat afirmând că Liviu Turcu dorește să îl compromită ca „participant activ la revoluția din 1989“, adăugând că nu a fost colaborator al Securității, nu a avut angajament, nici pseudonim, și nici nu a fost nici ofițer acoperit.

Pentru o perioadă, el a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Organizației pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO).

După ce președintele OADO, Florentin Scalețchi, a fost arestat preventiv în data de 2 noiembrie 2006 și se afla în imposibilitate de a-și exercita funcția, Gelu Voican Voiculescu (comisar al Organizației) a fost mandatat, la 11 noiembrie 2006, de către Consiliul Director al OADO pentru a conduce temporar organizația.

În prezent nu mai este implicat în niciuna dintre funcțiile de conducere a OADO

În anul 2004 a fost numit de președintele României Ion Iliescu membru al Colegiului Național al Institutului Revoluției Române.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement