Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Părintele Ovidiu Panaite din Alba Iulia, explicații despre importanța Postului Mare. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Publicat

Părintele Ovidiu Panaite, conferențiar universitar doctor și prorector al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a explicat pentru cititori Alba24 însemnătatea Postului Mare și a vorbit despre cele două zile de dezlegare la pește. 

Postul Mare este o perioadă de postire care precede Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, serbat anul acesta în data de 16 aprilie.

”Suntem într-o perioadă foarte frumoasă a anului liturgic, respectiv anul bisericesc. Este perioada Postului Mare sau a Triodului, căreia Postul Mare îi aparține. Perioada Triodului este compusă din 10 săptămâni.

Este vorba de 3 săptămâni de pregătire duhovnicească și trupească, urmate de 7 săptămâni dedicate a ceea ce numim noi Postul cel Mare” a spus părintele Ovidiu Panaite.

El a adăugat că postul este o călătorie spre Înviere, un urcuș al nostru spre Înviere, mai bine spus spre primirea acestui moment în sufletul nostru.

”Biserica a rânduit ca în această perioadă, până la slăvita înviere a mântuitorului nostru Iisus Hristos, să fie și două zile de dezlegare la pește.

Este vorba de sărbătoarea Bunei Vestiri, la 25 martie și după aceea trecem în partea cealaltă, în momentul în care mântuitorul Iisus Hristos  va intra în Cetatea Ierusalimului, este vorba despre sărbătoarea Floriilor.

Acestea sunt cele două momente în care Biserica permite, a dat această dezlegare pentru a se consuma și pește, în rest produse de natură vegetală” a spus preotul.

Postul Mare: lucruri mai puțin știute

În primele trei secole, durata şi felul postirii nu erau uniforme peste tot, potrivit Basilica, agenția de presă a Patriarhiei.

Astfel, după mărturiile Sfântului Irineu, ale lui Tertulian, ale Sfântului Dionisie al Alexandriei ş.a., unii posteau numai o zi sau două înainte de Paşti, alţii trei zile, alţii o săptămână, iar alţii mai multe zile, chiar până la şase săptămâni înainte de Paşti.

URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Ultima dintre cele şapte săptămâni de post deplin, Săptămâna Sfintelor Patimi, nu era integrată în postul Păresimilor, ci se socotea aparte.

Abia în secolul al IV-lea, după uniformizarea datei Paştilor, hotărâtă la Sinodul I Ecumenic, Biserica de Răsărit a adoptat definitiv vechea practică, de origine antiohiană, a postului de şapte săptămâni, durată pe care o are şi astăzi.

Postul Paștelui: de ce durează 40 de zile

După învăţătura ortodoxă, se lasă sec în seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai şi se postește până în seara Sâmbetei din săptămâna Patimilor, inclusiv.

Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie vechi-testamentară, referitoare la numărul patruzeci când este vorba de cercetarea şi pregătirea sufletului prin măsuri divine.

Potopul a durat 40 zile, 40 de ani au rătăcit evreii în pustie, Moise a stat pe munte 40 zile pentru a primi Legea ș.a.

Postul Paştilor nu este numai cel mai lung şi mai important, dar şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax