Connect with us
Advertisement

Economie

VIDEO: Pensionari, în protest la Prefectura Alba: ”Iarna asta va fi dezastru. Cine este bărbat poate scapă, aștia mai săraci…”

Publicat

O mână de pensionari s-au adunat marți, 11 octombrie, în fața Prefecturii Alba pentru a protesta față de scumpirile din ultima perioadă, nivelul scăzut al pensiilor, dar și față de pensiile speciale.

Însă, cea mai mare problemă a acestora rămâne perioada rece, în care facturile la energie electrică și gaze naturale vor fi mult mai mari față de anul trecut. 

De ce s-au adunat atât de puțini pensionari pentru a protesta față de o problemă reală care îi privește, în special pe cei cu pensii mici? Neînțelegerile dintre asociațiile de pensionari de la București și modul în care aceștia comunică cu cele de la nivel local.

Cea mai mare problemă pe care o văd pensionarii prezenți marți, în fața Prefecturii, este cea a celor cu pensii mici și modul în care vor reuși să treacă de sezonul rece.

”Este dezastru la mine în asociație, 80% dintre membri, în special femei, au sub 1.800 de lei pe lună pensii”, spune reprezentantul pensionarilor, ”Este dureros”, a adăugat acesta.

De asemenea, o altă problemă pe care o au pensionarii din Apuseni este cea a transportului către Alba Iulia; aceștia spun că au rămas izolați și că au doar o singură cursă către Alba Iulia, care pleacă de la 8.00 și se întoarce în zonă la ora 16.00.

”Nu vreau să mă pun în pielea lor, că, dacă pentru mine e dificil, pentru el va fi dezastru”, a precizat pensionarul întrebat de reporterul alba24.ro cum se vor descurca cei care au o pensie mai mică de 1.500 de lei în această iarnă.

Mai mult de atât, acesta a precizat că mulți pensionari sunt îngropați în datorii, în credite și că nu știe cum își vor plăti pensionarii datoriile în această iarnă.

”Este dificil… este o iarnă….Cine este bărbat poate scapă, aștia mai săraci….”, a încheiat pensionarul declarația pentru alba24.ro.

Proteste la nivel național

Pentru ziua de marți, 11 octombrie, Federaţiile naţionale reprezentative ale asociaţiilor de pensionari organizează, la Guvern, dar şi la sediile tuturor prefecturilor din ţară, proteste prin care solicită respectarea obligaţiei constituţională de a creşte nivelul de trai prin creşterea pensiilor.

Protestatarii susţin că acţiunile de protest au la bază refuzul Guvernului de a aproba majorarea pensiilor asigurărilor sociale de stat, precum şi refuzul de a aplica prevederilor Legii nr. 263/2010 referitoare la indexarea pensiilor, potrivit Agerpres.

Pe lista cerinţelor se află:

  • creşterea cu 26% a pensiilor începând cu luna noiembrie a acestui an
  • majorarea valorii punctului de pensie la 1.840 lei
  • măsuri de sustenabilitate a bugetului asigurărilor sociale de stat, pe anul 2023 aprobat de Parlament sau modificarea actului normativ privind transferul contribuţiilor de asigurări sociale la administratorii privaţi, astfel încât pentru anul viitor să nu se prevadă nicio sumă, estimându-se astfel 12 miliarde de lei care vor rămâne la bugetul de asigurări sociale pentru creşterea pensiilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Pamfil

    marți, 11.10.2022 at 10:58

    aveti ce-ati votat. incepand cu duminica orbului, de 31 de ani votati doar pomeni.
    In tara asta copii nu-si mai doresc sa fie medici, cosmonauti sau ingineri… ci pensionari. Ca in fiecare an sunt pline stirile despre voi, astia care ati „faurit comunismul”. Ati votat din egoism, aici am ajuns, cu milioane de oameni activi plecati in afara tarii. Ati ramas voi, hotii si noi cativa fraieri care ne gandim serios sa ne ducem in alte tari unde munca si corectitudinea sunt apreciate.

    Zambiti, maine va fi mai rau!

  2. facsimil

    marți, 11.10.2022 at 15:18

    primează doar pensiile speciale, imunitatea și salvarea averilor dobândite în mod ilegal.
    atât.
    restul sunt povești.
    🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  3. Jean

    marți, 11.10.2022 at 15:37

    Pamfile!!! Copiii se scrie cu trei de “ i “…. un pensionar…

  4. Gilu

    marți, 11.10.2022 at 18:08

    D-le Pamfil, noi, pensionarii de azi, nu stiu ce am faurit – socialism, comunism sau altceva; cert este ca am faurit o tara care nu prea mai avea datorii externe, ba din potriva, avea o serie de creante de incasat, cu o industrie, poate nu cea mai performanta, dar susceptibila de a fi modernizata, cu o agricultura capabila sa hraneasca peste 22 mil. de oameni si care facea si expot, cu o serie de institute de cercetare, multe la nivel de top mondial, o tara pe care generatiile actuale, oamenii activi, cum ii denumiti, nu au fost in stare sa o gestioneze si la primul obstacol, au preferat sa fuga in „tari unde munca si corectitudinea sint apreciate” dar unde marea majoritate sint considerati tigani si unde, mai nou sint sfatuiti ce masuri de supravietuire trebuie sa adopte, mai aberante ca in anii negri ai comunismului. Apropos, as fi curios, dvs cu cine ati votat si de cind aveti drept de vot.
    Acest comentariu nu se vrea, de fapt, un raspuns la postarea utilizatorului „pamfil” ci doar un pretext de reflectii.
    Doar atit vreau sa adaug: nu pensionarii sint hotii! Pe hoti cautati-i in alta parte, d-le Pamfil! Lasati-i pe pensionari in pace.Nu le aruncati in spate vini care le apartin altora!

  5. dolfi

    marți, 11.10.2022 at 19:39

    D-le Gilu, Pamfil cam are dreptate.
    Da, nu avea tara datorii externe, da s-a construit atunci mult, dar si prost. Apartamente in care crapi de frig – ati uitat cum erau iernile?
    Sacrificiul criminal facut de Pingelica v-a abrutizat. Furau romanasii tot ce prindeau de prin fabrici. Se producea pe stoc mult si era si mult refuzat la export sau daca nu era refuzat la export era vandut ieftin pentru ca nu era de calitate. Cat despre cercetare, mai cercetati – se fura si multa tehnologie din afara… Iar din anii 80, Pingelica a dus tara cu 50 de ani in urma cu nebunia lui de a produce totul in tara. Vestul ne-a luat-o inainte prin investitii cu cap, prin avansul electronicii si computerelor. In 95 faceam practica la liceu pe TV-uri cu lampi si eu aveam computer 486 acasa. Diferenta tehnologica de la pamant la luna.
    Da, exista inca tari unde datorita unor specimene puturoase – poate tot dintre aceia care si-au facut un obice de a fura pana in 1989 din fabrici – ne-au facut strainii pe toti tigani. Dar de atunci a trecut mult timp. Milioanele de romani stabilite in alte tari si-au dovedit harnicia si onestitatea. Si nu, nu au preferat sa fuga. ci sa-si caute un rost mai bun. Eu de-abia la 35 de ani am reusit cu multa munca (10 ore pe zi) si si bani de la parinti + credit sa-mi cumpar apartament aici. Si ma gandesc daca sa mai raman.
    Pensionarii sunt complici, eu asta inteleg din comentariul lui Pamfil. Complici prin votul egoist. Hotii de la conducere nu s-au pus singuri. AU fost votati de catre cei mai disciplinati votanti, pensionarii.

  6. Gilu

    miercuri, 12.10.2022 at 11:38

    D-le Dolfi, comentariul dumneavostra se bazeaza pe clisee partial adevarate. Nu imi propun sa le comentez. As dori sa mai reflectati insa asupra faptului ca pensionarii sint de vina pentru toate relele din tara asta. Va reamintesc ca in 1990 Iliescu a fost votat cu 86%. Eu, familia mea si toti cunoscutii mei se aflau in cei 14%. Credeti ca tara avea 86% pensionari? Apoi, luati, daca aveti timp si rabdare, pe rind, fiecare alegere si vedeti cum s-a votat pe regiuni istorice. Oare in Regat si Moldova sint numai pensionari iar in Ardeal si Banat s-au adunat toti tinerii din tara? Vedeti cliseul numit „pensionarii sint de vina”?
    Din comentariul dvs. inteleg ca sinteti cam de virsta fiicei mele. Banuiesc ca aveti parinti pensionari sau in prag de pensionare. Mie, fiica mea nu mi-a spus niciodata ca sint o bruta. Dvs. le mai spuneti parintilor, din cind in cind, ca sint niste brute?
    Eu va doresc sa realizati tot ce va doriti, in tara sau pe alte meleaguri si sa ajungeti sanatos la o binemeritata PENSIE.

  7. dolfi

    joi, 13.10.2022 at 07:38

    Eu nu am spus nimanui ca e o bruta. ci ca sunt de acord cu Pamfil. Dvs. imi spuneti mie de clisee, dar vad ca ati dat-o cu propaganda securista de acu 10-15 ani cand efectiv incercau hotii sa ne mai tina in tara (ca sa nu intre in colaps) cu minciuni cum ca „afara” e mai rau decat in tara. Pentru putori da, e mai rau in orice tara civilizata.

    Revenind. Cine a votat cu „emanatii revolutiei”? Ce a facut FSN-ul? a „marit” niste pensii, a deturnat masinile cu paine catre capitala, etc.. etc. Atunci o parte din votanti au fost pensionari. O mare parte din votanti atunci au fost forta activa care in in primii ani ’90 sau in timp au ajuns pensionarii de azi!
    Sa mai vorbim si de cei cu pensii de boala false? Cei care cumuleaza necinstit „ajutoare sociale”? Dar pe cei ce iau „pensie” de revolutionar?

    Parintii mei acum imi tin morala mereu ca de ce n-am plecat acu 10-15 ani citez: „macar nu incarunteai si tu asa si te realizai mai repede”. Si nu au votat niciodata cu hotii. Se documenteaza amandoi foarte bine inainte de a lua o decizie. Pensiile lor sunt de batjocura dupa o viata de munca asiduua. Si nu sunt genul de oameni care sa accepte batjocura, chiar pensionari fiind.
    Eu cand nu am avut cu cine vota mi-am anulat votul.

  8. Gilu

    joi, 13.10.2022 at 12:39

    D-le Dolfi, cu permisiunea dvs, va citez:”Sacrificiul criminal facut de Pingelica v-a abrutizat.”La aceasta afirmatie, mi-am permis sa fiu putin ironic, recunosc.Dar nu asta conteaza…
    D-le Dolfi, eu sint de acord cu tot ce spuneti dvs. – sintem, se pare, de aceeasi parte a baricadei. Unde nu sint de acord cu dvs. este incriminarea unei categorii sociale care, in esenta, reflecta societatea careia ii apartine. Dovada ca intre pensionari sint si oameni informati si de toata isprava sint onorabilii dvs. parinti, pe care, in paranteza fie spus,mi-ar fi placut sa ii cunosc. Nu stim citi sint, dar putem banui ca in aceeasi proportie în care sint in societate in ansamblul ei. Sau ca sa va dau satisfactie, in proportie ceva mai mica. Motiv insuficient pentru a arunca toata vina exclusiv pe umerii pensionarilor pentru halul in care a ajuns tara asta. Parerea mea.
    Pe de alta parte, dau, partial, dreptate parintilor dvs. In sensul ca, daca aveati de gind sa plecati intr-una din tarile civilizate, trebuia sa o faceti nu acum 10-15 ani, ideal ar fi fost acum 15-20 ani. Dar poate atunci erati prea tinar. Nu stiu ce legaturi aveti cu aceste tari si ce informatii aveti despre ele, dar eu, care am pretentia ca sint foarte bine informat, va spun ca, incepind de prin 2015, lucrurile se degradeaza acolo sub multe aspecte si in ritm accelerat, inclusiv economic. Nu ca la noi ar fi mai bine. Sigur ca nivelul nostru de trai e mai scazut, dar de ceva timp, parca e mai „respirabil” aici. Poate nu pentru multa vreme, pentru ca „tavalugul” s-a pornit.
    Dar asta este o alta discutie…
    Eu va doresc sanatate si numai bine dvs. si onorabililor dvs. parinti! In final, doar un sfat, daca imi permiteti: nu mai fiti asa incrincenat, ca nu face bine!
    Stima!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement