Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO Povestea statuii zeiței Venus: Din mormântul unei aristocrate gepide, în lumina reflectoarelor de la muzeul din Alba

Publicat

Dintr-un mormânt al unei aristrocrate gepide, descoperit în Alba Iulia, în lumina reflectoarelor la Muzeul Național Al Unirii din Alba Iulia: povestea Zeiței Venus.

Nu a zeiței în sine, ci a statuii care o întruchipează pe acesta. Este o descoperire rară, la Alba Iulia, care o întruchipează pe zeița iubirii, a frumuseții și a fertilității.

O statuie care a fost descoperită în timpul săpăturilor din 2022 pe strada Brândușei, și care se afla în expoziția Muzeului Național al Unirii.

Este probabil una dintre cele mai frumoase statui descoperite în Dacia romană au precizat arheologii.

Arheologul Radu Ota și restauratorul Sidonia Olea au explicat pentru alba24.ro cum a ajuns statuia dintr-un mormânt gepid în expoziția muzeului.

Pe strada Brândușei, la aproximativ 100 de metri de fostul Castru al Legiunii a XIII-a Gemina, a fost descoperit mormântul unei femei din epoca migranților.

Conținutul mormântului arată că femeia a fost una importantă în comunitate. Lângă mormânt, undeva la doi metri a fost descoperită statuia. Acesta cel mai probabil a fost găsită pe teritoriul orașului roman, fie într-un snactuar, fie într-o locuință privată.

A fost regăsită de arheologi după sute de ani și restaurată

La o simplă privire îți dai seama că nu este vorba despre o statuie realizată de un cioplitor în piatră, ci opera unui artist din perioada romană. Cel mai probabil nu a fost realizată la Apulum ci a ajuns undeva între secolul II – III ca piesă de import.

Nuditatea zeiței semnifică nașterea ei divină din mare, iar gestul pudic nu indică rușinea ci fertilitatea, tinerețea ei eternă prin curățare, purificare și renaștere ritualică.

O asemenea tehnică mai este întâlnită la Venus Colonna (Musei Vaticani) și la Afrodita Ludovisi (Museo Nazionale Romano), copii de epocă romană după originalul sculptat de Praxiteles.

După ce a fost scoasă din pământ de arheologi statuia a ajuns în laboratorul de restaurare. Restaurarea a fost una de durată s-a lucrat foarte mult la ea, din cauza depunerilor de pe statuie de-a lungul timpului.

Venus, zeița frumuseții și a dragostei, este o interpretare romană a Afroditei din mitologia greacă. Aceasta era fiica lui Uranus, născută din spuma mării.

Din sec. II a.Chr., statuile grecești ale Afroditei sunt copiate, uneori cu mici ajustări, pentru a oferi zeiței romane un repertoriu divers de tipuri. Cel mai frecvent sunt reprezentate Venus de Milo, Venus Pudica (Knidos), Venus Anadyomene și Venus de la Capua.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate