Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Probleme la mai multe surse de apă potabilă din Alba. Unde au descoperit nereguli inspectorii DSP

Publicat

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Alba au realizat de la începutul lunii iunie a anului 2023, o serie de verificări în ceea ce privește rețelele de apă din mai multe localități din județ, pentru a vedea dacă se încadrează în parametri optimi pentru consum. 

Au fost verficate rețele de apă publice, dar și 127 de izvoare, 50 de fântâni și 64 de probe din rețele locale neautorizate.

Au fost descoperite o serie de nereguli și probleme. Rezultatele verificărilor din teren au fost făcute publice de directorul DSP Alba, Alexandru Sinea. 

Acesta a detaliat într-o conferință de presă susținută vineri, 21 iulie la sediul Prefecturii Județului Alba.

Potrivit directorului Alexandru Sinea, din totalul probelor analizate au fost descoperite: 66 izvoare neconforme, 32 de fântâni neconforme și 28 probe neconforme din rețele locale neautorizate.

De asemenea au fost descoperite probleme la rețeaua publică de apă din comuna Rimetea.

Potrivit DSP Alba, funcționarea neautorizată pe teritoriul comunei Rimetea a unei rețele de apă la care sunt racordați inclusiv agenții economici care prestează servicii de alimentație publică, fapt care poate să pună în pericol starea de sănătate a turiștilor care frecventează zona.

Acest sistem de alimentare cu apă deține echipamentele necesare dar ele nu sunt folosite în mod corespunzător (nu se efectuează dezinfecția apei deși extistă instalație) cu toate că DSP Alba a întocmit numeroase acțiuni de inspecție soldate inclusiv cu contravenții dar care nu s-au finalizat prin conformarea recomandărilor.

În această situație agenții economici care au activitate în alimentație publică au neconformități microbilologice la apa folosită în scop potabil.

În comuna Arieșeni există de asemenea un sistem local de aprovizionare cu apă neautorizat, neconform la care sunt racordați o serie de agenți economici cu activitate în alimentația publică. Consecințele neautorizării sistemului de alimentare cu apă sunt identice celor din comuna Rimetea.

Din luna iunie, pe teritoriul comunei Lupșa se livrează apă neconformă datorită unor defecțiuni la sistemul de dezinfecție.

În comuna Ocoliș, în urma inundațiilor din vara anului 2022 unul din cele doua sisteme de aprovizionare cu apă a fost avariat fiind până la ora actuală nefuncțional.

Ce risc există

În condițiile de mai sus și ținând seama de faptul că schimbările climatice împreună cu fenomenele meteorologice care le însoțesc ( inundații, secetă) calitatea apei este pe o pantă descendentă existând un procent ridicat de neconformități microbilogice, cu risc de focare de boli transmisibile ( boală diareică acută, dizenterie, etc.).

Deși primăriile și agenții economici au fost informați de DSP Alba asupra riscului microbilogic și al metodelor de gestionare a acestuia ( curățarea rezervoarelor/fântânilor urmată de dezinfecție), riscul persistă fiind accentuat și de perioada caniculară când nevoia de hidratare a organismului este crescută.

Fântâni și izvoare de pe principalele trasee turistice ale județului

Potrivit reprezentanților DSP Alba pe pricipalele trasee turistice ale județului au fost verificate și desocoperite următoarele:

Sebeș-Valea Sebeșului:

–  Sebeș: toate izvoarele de pe raza uat sunt conforme

– Valea Sebeșului, neconformități: Izvor Nedei ( Șugag), izvor captat ( rețea locală Loman/ Săsciori), izvor tabără Luncile Prigoanei, izvor captat Pensiunea Casa Bună Gârbova.

Toate aceste surse prezintă neconformități microbilogice, cu posibilitățile de remediere enumerate mai sus.

Zona Apuseni, neconformități pe teritoriul comunelor Ponor, Râmeț, Poșaga.

Pe raza comunei Avram Iancu ( având în vedere desfășurarea Târgului de fete de pe muntele Găina) a fost identificat ca neconform izvorul din proximitatea Dispensarului medical comunal.

Izvoarele publice de pe teritoriul UAT Câmpeni sunt conforme.

Zona Alba Iulia, neconformități: izvor Tolstoi, zona Ighiu: toate sursele publice locale cu excepția uneia ( Ighiel- La fântână Parc) prezintă neconformități microbiologice și chimice ( nitrați), accentuate de inundațiile din luna iunie.

Zona Blaj: toate sursele locale de apă ( fântâni/izvoare) sunt neconforme atât la indicatorii microbiologici, cât și la cei chimici, existând semne de poluare veche, continuă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dochin

    sâmbătă, 22.07.2023 at 15:37

    Felicitări domnului Sinea. Recomand ca astfel de verificări a apei potabile sa se facă și în Alba Iulia la apa consumată de cei casnici și la cișmelele publice din oraș. Multă sănătate, felicitări și mult succes în continuare domnule Sinea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate