Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ cu Marius Tibrean, crescător de oi din Alba: Cu modestie despre viața, familie și o afacere de peste 30 de ani

Publicat

În ferma lui Marius Tibrean din Stremț cresc în jur de 1000 de oi și 34 de vaci. Este o muncă grea, zilnică, iar forță de muncă nu prea se mai găsește. 

”Nimeni nu mai vrea să fie cioban”, a explicat reporterului alba24.ro, crescătorul de animale.

În familie, alături de soție, fiica (medic veterinar) și ginerele (inginer zootehnist) duce mai departe afacerea cu animale pe care a început-o în urmă cu zeci de ani. 

”Sunt un om modest, nu îmi place să mă laud, dar dacă avem clientelă, înseamnă că avem marfă bună”, i-a spus reporterului crescătorul de animale din Alba. 

Încă de mic i-au plăcut animalele, iar în anul 1989 s-a apucat să le crească. ”Am prins și un an cu odiosul”, a spus acesta.

În timp s-a dezvoltat, cu bune, cu rele, cu fericiri dar și cu necazuri.

Lupul, oile mâncate și vaccinul antirabic la câini

Despre necazuri, chiar recent a avut probleme. Lupul a dat iama în fermă și a ucis 13 oi. Când a vrut să facă documentele pentru despăgubiri, medicii veterinari de la Alba Iulia l-au întrebat dacă câinii săi sunt vaccinați antirabic.


”Da cum să nu fie, le era frică că îi mușcă câinii pe lupi și îi înbolnăvește?” se întreabă râzând Marius Tibean în timp ce discuta cu reporterul.

După nici nu a mai făcut documentația, a rămas cu paguba.

”Nu mai sunt ciobani”

Despre mâna de lucru la stână sau la fermă spune că se găsește din ce în ce mai greu. Nimeni nu mai vrea să fiem cioban, așa că de muncă se ocupă familia.

Încă mai poate, mai este în putere, a mai explicat acesta.

Despre subvențiile statului pentru fermieri spune că banii au fost bineveniți, dar că pentru un cap de oaie sunt insuficienți.

Asta în condițiile în care România este în UE, iar la vecinii din Ungaria statul dă în jur de 40 de euro, iar un crescător român primește undeva la 15 euro pe cap de oaie.

Este corect? se întreabă fermierul.

Cum vinde oile și unde

De mai mulți ani lucreză cu o persoană din Arad care vine regulat, încarcă animalele într-un TIR, iar în mare măsură animalele pleacă către export.

”Rămân ceva și pentru Paștele noastre”, explică crescătorul de animale.

La export se câștigă mult mai bine decât dacă ar valorifica mieii în țară.

”Dau 400-500  o dată, la un preț de 20 de lei pe kilogram, este un avantaj mare, vin banii grămadă. Când dai o bucată, cu țârâita, ce ai făcut? Azi dai un miel, mâine mai dai doi, ce ai făcut? Nu te alegi cu nimic. Când iei grămada mare se cunoaște”, a mai precizat acesta.

Nu mai au unde sacrifica mieii pe lângă Teiuș

Înainte de pandemie avea unde sacrifica mieii, dar în timpul pandemiei punctul de sacrificare de la Teiuș s-a închis și nu i-au mai dat drumul. Din acest motiv, vinde mieii la stână.

”Vine omul la stână, își ia mielul”.

A fost bine când tăiam la piață. Aprovizionam populația din Teiuș, dar acum vin oamenii aici nu avem ce face.

Unde vinde brânza

”Brânza pe care o produce o vinde la Teiuș, iar când avem lapte mai mult, mergem și la Aiud”, a mai explicat acesta.

Însă mulți clienți vin acasă la crescător.

Datorită faptului că stau în zona Mănăstirii Râmeț, trec mulți turiști care întreabă de un pot lua brânză, iar aceștia sunt ghidați către casa crescătorului.

Ba mai mult parte dintre ei au devenit clienți fideli.

”De 34 de ani ne ocumpăm de așa ceva, au trecut anii, ne-am învățat și noi și dacă îți respecți clientul și produsul dacă este curat igienic, îl ai”, spune zâmbind bărbatul, în timp ce se uita către animalele sale.

Cu ocazia Paștelui o parte dintre mieii prezenți vor merge către export. Cei care vor rămâne pentru consumatorul din Alba va avea un preț de 22 de lei pe kilogram.

Fără un punct de desfacere, trebuie să vândă direct de la stână, animalul viu, iar apoi consumatorul trebuie să îl ducă către tăiere.

După 34 de ani de crescut animale, Marius Tibrean încă vorbește cu zâmbetul pe buze despre afacerea sa de familie, de care are grijă zi de zi. Cu bune, cu rele, cu fericiri dar și cu necazuri, acesta duce alături de familie munca care i-a marcat viața.

Un video reportaj de Daniel Bloss. 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    sâmbătă, 01.04.2023 at 10:19

    Forta de munca NU se mai gaseste ca v-ati batut joc de ea, cu salariile pe care le-ati platit, fortand romanul de rand sa ia drumul strainatatii. Acum va planegeti ca nu mai aveti cu cine lucra… Metitati tot ce vi se intampla, voi „intraprinzatorii” romani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax