Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ, printre săgeți, la Alba Iulia, în lumea arcului istoric. Cum înveți să tragi cu arcul în doar cinci minute

Publicat

Pe un bastion al Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, prin iarbă, sau agățate în copaci, mai multe ținte sunt amplasate. De la distanță, în ele zeci de săgeți zboară din arcuri istorice. 

Cei care ating țintele sunt arcașii care folosesc arcuri istorice și care fac parte din noua secție a Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia.

Am fost să aflăm de la inițiatorul sportului în Alba Iulia, avocatul Arpad Csaba Ladanyi, ce este arcul istoric, cine îl practică dar mai ales de ce este diferit față de tirul cu arcul.


L-am întâlnit pe Arpad Ladanyi, în șanțurile Cetății Alba Carolina, pe un bastion. Locul ideal unde pasionații de arc istoric se pot antrena în condiții optime.

Partea de jos a bastionului este într-o stare destul de mare de degradare, însă Ladanyi are planuri mari. Vrea să amenajeze spațiul într-un bastion al arcașilor pentru a promova sportul cu arcul în rândul tinerilor.

Totul a început din pasiunea pentru arc, pe care acesta și-a descoperit-o relativ recent, iar în timpul pandemiei a transformat-o în hobby.

”Măcar la atât a fost bună și pandemia”, a spus în glumă Arpad Ladanyi despre perioada în care s-a antrenat acasă, cu arcul pe toată durata perioadei de izolare din cauza pandemiei de COVID-19.

Arcul istoric în linii mari este mult mai complex decât practicarea tirului cu arcul.

Se poate trage din orice poziție, în mai multe ținte, se poate trage chiar și din mers, în timp ce la tirul cu arcul poziția de tragere este statică.

De asemenea sunt mai multe ținte iar punctajul este diferit.

Mai mult de atât, arcul istoric este pentru toate vârstele, de la cei mici la adulți și chiar bătrâni.

Oricine poate practica și este un mod bun de a petrece câteva ore în natură, în timp ce faci un sport.

Este și spectaculos deoarece fiind un sport care îmbină pasiunea cu istoria, cei care participă la evenimente și competiții la arc istoric se pot îmbrăca în diferite costume din orice perioadă a timpului în care se folosea arcul pe câmpul de luptă.

Un sport care combină fizicul cu reenactmentul.

La Alba Iulia secția este la început, dar oricine este invitat să încerce tragerea la țintă cu un arc istoric.

În luna august, Alba Iulia va fi capitala arcului istoric, deoarece se va ține o competiție internațională unde vor participa sute de arcași.

Evenimentul se va întinde pe câteva zile, iar acest fapt va fi unul benefic și pentru industria HoReCa.

Sute de oameni în oraș se traduce în locuri de cazare ocupate, mese servite și beri reci consumate pe terasele din municipiu.

Asta întărește ideea că un eveniment sportiv organizat la Alba Iulia este benefic atât din punct de vedere al sportului practicat dar și pentru bugetul orașului.

În doar câțiva pași simpli reporterii alba24.ro au învățat să tragă cu un arc istoric.

Puteți afla povestea arcului istoric și cum a ajuns acesta la Alba Iulia, într-un video reportaj semnat de reporterii alba24.ro, Cristian Panu și Raul Baciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax