Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Rețetă de stufat de miel, alternativa la tocăniță și friptură. Cum se gătește și care este secretul acestui preparat

Publicat

Bucătarul Călin Horvat din Alba Iulia a prezentat pentru cititorii Alba24 o rețetă de stufat de miel, un preparat făcut din carne de miel gătită lent, o alternativă la tocănița și friptura de miel tradițională. 

Mielul se mănâncă în special în zilele de Paște, dar și după Paște. Multă lume cumpără un miel întreg, din care se gătește și în zilele următoare. Așa că, vă prezentăm o rețetă specială.

„Este o alternativă la tocănița de miel și la friptura de miel, este practic o combinație între cele două. Este o tocăniță cu mai puțin cu sos, sau o friptură cu mai mult sos.

Stufatul este un preparat originar din Dobrogea, fiind făcut prima dată de către păstorii care aveau turme de oi în zonă și este întâlnit în ziua de astăzi în toate bucătăriile din zona Dobrogei.

Când l-am făcut pentru prima dată aici în Alba Iulia, toți au rămas profund impresionați de gustul și savoarea preparatului.

De atunci nu ratez niciodată să îl fac, cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Este deosebit de delicios și vă asigur că nu veți mai dori să faceți tocana de miel tradițională”, a spus bucătarul Călin Horvat.

Rețetă stufat de miel

Ingrediente:

  • carne de miel
  • ceapă verde, usturoi verde, tăiat bastonașe, de 2-3 cm
  • două cepe medii tăiate mărunt
  • un ardei capia roșu
  • pătrunjel verde tocat
  • leuștean verde tocat
  • ulei de floarea soarelui – cca. 100 ml
  • vin alb sec – cca. 150 ml
  • suc de roșii
  • sare, piper
  • condiment special pentru miel
  • făină de mălai

Cum se prepară

„Avem nevoie de un ceaun sau un vas din metal (fontă), fără a avea componente de plastic sau de cauciuc, pentru că în partea a doua a procesului de gătire vom pune preparatul la cuptor și atunci aceste componente riscăm să se topească.

Am adăugat ulei, circa 100 ml, cât să creeze o peliculă de ulei de câțiva milimetri pe fundul vasului. Lăsăm să se încingă puțin, după care vom adăuga carnea de miel. Vom alege o carne cu os, îndeosebi cotlet, este cel mai indicat să folosiți cotlet de miel proaspăt. Vom așeza în vas bucățile de carne, una lângă alta și vom continua să le călim până vor căpăta o culoare frumoasă. Deci tăiem carnea nu foarte subțire, nici foarte groasă, cam de 2-3 coaste.

Avem grijă să întoarcem carnea pe toate părțile, să nu se ardă. Nu trebuie lăsată foarte mult, doar să capete o culoare frumoasă pe toate părțile.

După ce carnea s-a rumenit foarte bine pe toate părțile, o scoatem pe o farfurie.

În uleiul rămas în cratiță vom adăuga ceapa uscată împreună cu usturoiul uscat, tăiate mărunt. Amestecăm să nu se prindă și lăsăm focul foarte mic. O călim până se înmoaie și devine sticloasă.

Adăugăm și ardeiul capia roșu tăiat mărunt, lăsăm să se călească până iasă acea culoare roșiatică.

Adăugăm și ceapa verde și usturoiul verde tăiate bastonașe de 2-3 centimetri. Amestecăm totul și adăugăm sare.

Sarea, pe lângă rolul ei care îl are de a da gust sărat, mai are și rolul de a grăbi procesul de fierbere sau de gătire.

După ce legumele s-au călit, este timpul să adăugăm carnea de miel călită anterior, pe care o pune peste patul de legume.

Mai punem un praf de sare, un praf de piper și condimentul special pentru miel. Acesta conține turmenic și oregano. Amestecăm puțin carnea împreună cu legumele, cât să se omogenizeze.

Vom adăuga peste preparat două căni de apă. Punem capacul și lăsăm la foc mic să fiarbă aproximativ 10 min.

După ce carnea este bine făcută și începe să se ia de pe os, e timpul să adăugăm vinul alb. Se mai lasă, sub capac, circa 3 minute, după care vom adăuga sucul de roșii.

Adăugăm pătrunjelul verde, circa o jumătate de legătură.

Cel mai important condiment este leușteanul, carnea de miel fără leuștean parcă nu are gust și nici carnea de pește.

Omogenizăm bine ierburile aromatice în preparatul nostru, punem capacul pentru ca plantele să infuzeze în preparat și transferăm ceaunul la cuptor.

Cuptorul l-am preîncălzit la 180 de grade, iar preparatul îl vom găti timp de 30 de minute.

Între timp facem mămăliguța. Punem apă la fiert, un praf de sare, așteptăm să fiarbă apa apoi adăugăm făina de mălai, în ploaie. Vom reduce focul la minim.

Puteți servi stufatul în afară de mămăligă și cu catofi natur sau cartofi prăjiți, în care obligatoriu trebuie pusă brânză de oaie, care adaugă o altă savoare”, a explicat bucătarul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax