Eveniment
VIDEO: Revelion pe vremea comunismului: program special la TV și cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu de la miezul nopții
La 11:43, în noaptea de Revelion, românii strânși în fața televizoarelor alb-negru ascultau cuvântarea tovarășului Nicolae Ceaușescu, dar chiar și cu nelipsita propagandă comunistă, cetățenii Republicii Socialiste România se distrau în noaptea dintre ani.
Pentru mare parte a populației, Revelionul însemna o petrecere într-un apartament unde se strângeau 10-15 oameni, care se bucurau de un program tv ieșit din comun pentru restul anului și de câteva gustări pregătite de acasă. Cei mai privilegiați aveau acces la petreceri la restaurant sau chiar la petreceri la munte.
Citește și Mesaje de Anul Nou 2022 * Felicitari de Anul Nou 2022 * Mesaje de Revelion 2022 * Mesaje haioase de Anul Nou 2022 * URĂRI de La Mulți Ani 2022
De asemenea, oraşele muncitoreşti, cantinele întreprinderilor erau şi ele luate cu asalt de oameni, care aveau ocazia să-şi petreacă o seară de neuitat în compania colegilor de muncă.
Excepţia până la revloluția din 1989, o reprezenta faptul că pe atunci nu era voie să ieşi în stradă la miezul nopţii, să nu care cumva să-i vină cuiva vreo idee împotriva partidului unic, nu erau nici artificiile, cu atât mai puţin petardele.
Vezi și Superstiții de Revelion și Anul Nou 2022. Ce trebuie să faci ca să-ți fie bine tot anul. 28 de ”reguli” care trebuie respectate
Dar marea majoritate a românilor alegea ca petrecerea de Anul Nou să se desfăşoare acasă, în compania celor dragi, motiv pentru gospodine să-şi etaleze talentul gastronomic, cu friptură, sarmale, salată boeuf şi dulciuri făcute în casă, în timp ce bărbaţii aveau sarcina de a se aproviziona cu băuturi alcoolice.
„Din meniul tradiţional nu lipseau icrele, salata boef, sarmalele. Ştiu că se strângeau mătuşile, îşi împărţeau treburile. Nu făceau nici icrele, nici maioneza cu mixerul. Cu cozonacii era mai greu, mai pricepute erau bunicile, la ţară“, îşi aminteşte Denisa Guţică-Florescu, astăzi muzeograf la Muzeul Judeţean Olt, într-un material pentru adevărul.ro.
În mod cu totul excepţional, televiziunea publică avea program aproape toată noaptea. Difuza muzică uşoară, populară şi scheciuri cu cei mai cunoscuţi actori. Erau și câteva secvențe cu vedete internaționale, la rubrica „Varietăți internaționale”. Pentru mulți, Revelionul însemna savurarea celor câteva ore bune de transmisie TV. Era o sărbătoare.
Momentele în care apăreau artiști precum Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer sau Dan Spătaru, urmate de anecdotele lui Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Amza Pelea,Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel erau de neratat. Toată lumea din casă era chemată la televizor și anunțată că „Începe!”. În zilele următoare se redifuzau la rubrica „Dacă doriți să revedeți selecțiuni din programul de Revelion”.
Sursă video: Youtube
Sursă foto: Blogspot – Tatiana’s blog
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ionel
miercuri, 01.01.2020 at 13:12
L-au omorât degeaba. Iar în procesul eșuat al revoluției fictive, au mai murit încă câteva sute de oameni. Tot degeaba au murit și aceștia.
Dictatorul avea dreptate: ori sclav în sistemul european ori stăpân la tine acasă. Iată că prezentul ne demonstrează ca România se află tot unde a fost: în trecut!
Cu alte cuvinte, timpul pentru România a trecut degeaba!
Petru
sâmbătă, 01.01.2022 at 00:45
Revelioanele înainte de ’89 erau mult mai frumoase. 🥳