Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: TURIŞTI BLOCAŢI în peşteră, în judeţul Alba, din cauza unei viituri. Operaţiune complexă de salvare, în Munţii Trascăului

Publicat

Huda_Lui_Papara03 Mai multe persoane au rămas blocate, luni după-amiaza, în Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascăului, în judeţul Alba, din cauza unei viituri. La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Salvaspeo şi Salvamont.

UPDATE, ora 22.00: Potrivit ISU Alba, toţi cei 11 turişti şi speologi au fost salvaţi.

UPDATE, ora 21.00: Potrivit ISU Alba, la ora 20.50, după aproximativ cinci ore de la apelul prin 112, prima persoană a fost scoasă din peşteră, de către echipajul de speologi. Face parte din grupul de 9 turişti rămaşi blocaţi – adolescenţi cu vârste între 15 şi 17 ani, români şi francezi, însoţiţi de 2 speologi profesionişti. La faţa locului sunt prezente echipaje ISU Alba, cu o ambulanţă SMURD şi una de terapie intensivă cu medic, care va evalua starea acestora, în caz de nevoie. În plus, sunt autospeciale de transport de la ISU Bihor, Mureş şi Hunedoara. Toate aceste echipaje sunt prezente la operaţiune, alături de Salvamont, Salvaspeo, jandarmi şi poliţie.

UPDATE, ora 20.00: Potrivit ISU Alba, trei speologi profesionişti au reuşit să intre în peşteră şi au luat legătura cu cei blocaţi, care au transmis că sunt în stare generală bună. Au trecut patru ore de când aceştia nu au putut ieşi din peşteră. Operaţiunea de salvare este în desfăşurare.

UPDATE, Ora 18.00: Potrivit subprefectului de Alba, Mihaela Albu, ar fi vorba despre turişti francezi şi speologi români de la Cluj şi Bucureşti, care i-au însoţit. Pentru Alba24, Albu a declarat că deocamdată nu a fost confirmate mai multe date, intervenţia fiind în desfăşurare.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, doi din grupul de 9 persoane au rămas blocate în peşteră ar fi speologi experimentaţi. Nivelul apei în zonă este în scădere. De asemenea, configuraţia peşterii permite locaţii pentru adăpostire.

Din primele date, este vorba despre un grup de 9 persoane, care nu au mai putut ieşi din peşteră, după ce nivelul apei din zonă a crescut, după o rupere de nori.

Şase dintre ei ar fi copii, însă informaţia nu a fost confirmată prin apelul la 112, potrivit ISU Alba.

La faţa locului au fost chemaţi să intervină echipaje Salvaspeo Cluj şi Salvamont Aiud, ISU Alba şi Pichetul de Pompieri Cîmpeni, echipaje de Poliţie şi Jandarmi.

Reamintim că judeţul Alba a fost sub avertizare Cod Portocaliu de furtună, luni după-amiaza.

Peştera se află în apropierea comunei Sălciua de Jos.

Vezi şi UPDATE: INFOTrafic: Aluviuni pe carosabil, pe DN75, în judeţul ALBA. Trafic rutier ÎNTRERUPT la Sălciua, în Munţii Apuseni

Una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, Huda lui Papară (5.200 m) se află în Munţii Trascăului din judeţul Alba. Peștera este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran al unui râu, dar și cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar și cu cel mai mare depozit de chiropterit, precum și cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite (monocristale de calcit crescute excentric pe pereți sau tavan și care provin din depunerea calcitului dintr-o apă peliculară care îmbracă întreaga formă) din România.

Declarată rezervație speologică, peștera este situată în Munții Trascăului, pe cursul unui afluent al râului Arieș (Valea Morilor), în județul Alba, pe teritoriul satului Sub Piatră (comuna Sălciua).

Citeşte şi HARTA SPEOLOGICĂ a județului ALBA: Doar două din cele peste 15 peșteri sunt amenajate turistic. Vezi ce frumuseți subterane zac în Apuseni

Accesul în Peștera Huda lui Papară se află la o altitudine de 567 m, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriașă și îngustă despicătură, cu o înălțime de 37 m.

Citește și Huda lui Papară şi Gheţarul Scărişoara, incluse într-un proiect privind conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dr Ciubotarescu Cristian

    marți, 23.08.2016 at 09:47

    Dimineata in care speologii au intrat in pestera era senin. Prognoza meteo arata 25% probabilitate de ploaie. Nu au avut de unde sa prevada ca exact cind sunt inauntru va avea loc in zona o ploaie torentiala – care apare o data la cateva zeci de ani. Ploaia a determinat paraie care au afectat (rupt) si unele drumuri din zona – dovada a faptului ca este este un eveniment rar intalnit in zona. Din fericire erau foarte aproape de intrare cand au fost surprinsi de apa mare. Daca era o viitura dupa o ploaie de vara normala, nu ar fi fost pusi in dificultate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax