Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: TURIŞTI BLOCAŢI în peşteră, în judeţul Alba, din cauza unei viituri. Operaţiune complexă de salvare, în Munţii Trascăului


Publicat

Huda_Lui_Papara03Mai multe persoane au rămas blocate, luni după-amiaza, în Peştera Huda lui Papară din Munţii Trascăului, în judeţul Alba, din cauza unei viituri. La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Salvaspeo şi Salvamont.

UPDATE, ora 22.00: Potrivit ISU Alba, toţi cei 11 turişti şi speologi au fost salvaţi.

UPDATE, ora 21.00: Potrivit ISU Alba, la ora 20.50, după aproximativ cinci ore de la apelul prin 112, prima persoană a fost scoasă din peşteră, de către echipajul de speologi. Face parte din grupul de 9 turişti rămaşi blocaţi – adolescenţi cu vârste între 15 şi 17 ani, români şi francezi, însoţiţi de 2 speologi profesionişti. La faţa locului sunt prezente echipaje ISU Alba, cu o ambulanţă SMURD şi una de terapie intensivă cu medic, care va evalua starea acestora, în caz de nevoie. În plus, sunt autospeciale de transport de la ISU Bihor, Mureş şi Hunedoara. Toate aceste echipaje sunt prezente la operaţiune, alături de Salvamont, Salvaspeo, jandarmi şi poliţie.

UPDATE, ora 20.00: Potrivit ISU Alba, trei speologi profesionişti au reuşit să intre în peşteră şi au luat legătura cu cei blocaţi, care au transmis că sunt în stare generală bună. Au trecut patru ore de când aceştia nu au putut ieşi din peşteră. Operaţiunea de salvare este în desfăşurare.

UPDATE, Ora 18.00: Potrivit subprefectului de Alba, Mihaela Albu, ar fi vorba despre turişti francezi şi speologi români de la Cluj şi Bucureşti, care i-au însoţit. Pentru Alba24, Albu a declarat că deocamdată nu a fost confirmate mai multe date, intervenţia fiind în desfăşurare.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, doi din grupul de 9 persoane au rămas blocate în peşteră ar fi speologi experimentaţi. Nivelul apei în zonă este în scădere. De asemenea, configuraţia peşterii permite locaţii pentru adăpostire.

Din primele date, este vorba despre un grup de 9 persoane, care nu au mai putut ieşi din peşteră, după ce nivelul apei din zonă a crescut, după o rupere de nori.

Şase dintre ei ar fi copii, însă informaţia nu a fost confirmată prin apelul la 112, potrivit ISU Alba.

La faţa locului au fost chemaţi să intervină echipaje Salvaspeo Cluj şi Salvamont Aiud, ISU Alba şi Pichetul de Pompieri Cîmpeni, echipaje de Poliţie şi Jandarmi.

Reamintim că judeţul Alba a fost sub avertizare Cod Portocaliu de furtună, luni după-amiaza.

Peştera se află în apropierea comunei Sălciua de Jos.

Vezi şi UPDATE: INFOTrafic: Aluviuni pe carosabil, pe DN75, în judeţul ALBA. Trafic rutier ÎNTRERUPT la Sălciua, în Munţii Apuseni

Una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, Huda lui Papară (5.200 m) se află în Munţii Trascăului din judeţul Alba. Peștera este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran al unui râu, dar și cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar și cu cel mai mare depozit de chiropterit, precum și cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite (monocristale de calcit crescute excentric pe pereți sau tavan și care provin din depunerea calcitului dintr-o apă peliculară care îmbracă întreaga formă) din România.

Declarată rezervație speologică, peștera este situată în Munții Trascăului, pe cursul unui afluent al râului Arieș (Valea Morilor), în județul Alba, pe teritoriul satului Sub Piatră (comuna Sălciua).

Citeşte şi HARTA SPEOLOGICĂ a județului ALBA: Doar două din cele peste 15 peșteri sunt amenajate turistic. Vezi ce frumuseți subterane zac în Apuseni

Accesul în Peștera Huda lui Papară se află la o altitudine de 567 m, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriașă și îngustă despicătură, cu o înălțime de 37 m.

Citește și Huda lui Papară şi Gheţarul Scărişoara, incluse într-un proiect privind conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi TrascăuȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Dr Ciubotarescu Cristian

    marți, 23.08.2016 at 09:47

    Dimineata in care speologii au intrat in pestera era senin. Prognoza meteo arata 25% probabilitate de ploaie. Nu au avut de unde sa prevada ca exact cind sunt inauntru va avea loc in zona o ploaie torentiala – care apare o data la cateva zeci de ani. Ploaia a determinat paraie care au afectat (rupt) si unele drumuri din zona – dovada a faptului ca este este un eveniment rar intalnit in zona. Din fericire erau foarte aproape de intrare cand au fost surprinsi de apa mare. Daca era o viitura dupa o ploaie de vara normala, nu ar fi fost pusi in dificultate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Sesiune online la universitatea din Alba Iulia. Reîntoarcerea în format fizic la cursuri depinde de evoluția pandemiei de COVID

Publicat

universitate

Sesiunea de examene din luna ianuarie 2021, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, se va desfășura online.

Deja profesorii au trimis studenților materia pentru examenele ce se vor desfășura pe platforma online pe care s-au desfășurat și cursurile, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Încă nu există informații clare în ceea ce privește revenirea la cursuri în format fizic a studenților la universitatea din Cetatea Alba Carolina.

Însă, până la începutul semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în acest sens.

În primul rând, decizia ține de evoluția pandemiei la nivelul județului Alba. Dacă aceasta va fi pe un trend descendent, studenții s-ar putea reîntoarce la cursuri în format fizic.

De asemenea, mai există și varianta hibrid: o parte din studenți să meargă la cursuri, iar o altă parte să studieze de acasă.

Dacă situația cazurilor la nivelul județului nu va fi pe un trend descendent, cursurile ar putea rămâne în format online.

Potrivit reprezentanților Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, până la începerea semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în ceea ce privește formatul în care studenții vor lua parte la cursuri.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Campania de vaccinare anti-COVID la Aiud, faza a doua. Prima persoană imunizată, o femeie de 62 de ani

Publicat

Prima persoană vaccinată anti-COVID la Aiud, în a doua fază a campaniei naționale, a fost o femeie de 62 de ani. Luni, la Aiud, mai sunt programate 60 de persoane.

”Astăzi a început la Aiud cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Primul aiudean vaccinat în cadrul celei de-a doua etape a fost doamna D. Edita în vârstă de 62 de ani, iar astăzi mai sunt programate 60 de persoane”, a anunțat Primăria Aiud.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

Centrul de vaccinare de la Aiud a fost organizat în sala de sport de pe strada Tribun Tudoran și funcționează în baza autorizației sanitare primite din partea Direcției de Sănătate Publică Alba.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Cum treci râul Arieș cu un Duster, iarna, cu apa până la faruri. Experimentul unui albaiulian

Publicat

Un albaiulian s-a încumetat recent să treacă râul Arieș cu mașina, prin apă, în condiții de iarnă și cu gheață ”la mal”. Și pentru că are încredere în Dacia Duster pe care o are și în îndemânarea sa la volan, experimentul nu i-a pus mari probleme.

Imaginile transmise de cititorul Alba24 sunt din zona Gârda de Sus, spre satul Snide (69 de locuitori). Oamenii pot trece Arieșul pe acolo doar pe jos, pe o pune suspendată, lată de doar de o jumătate de metru, dacă nu au vreun vehicul motorizat cu garda la sol mai mare și puțin curaj.

Dusterul s-a descurcat destul de bine prin apa rece ca gheața ce îi ajungea până la faruri, după cum ne-a spus cititorul Alba24.

”Este cea mai cinstită  mașină pe care am dat banii vreodată. Nu promite mai mult decât oferă. Sunt foarte mulțumit”, spune albaiulianul despre Dusterul diesel de 1,5 și 110 cp, 4×4.

Imaginile sunt din ianuarie 2020, însă și anul acesta albaiulianul a testat Dusterul, în condiții similare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

InfoTrafic: Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș – Deva până miercuri. Tronsoanele vizate

Publicat

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, de astăzi, 18 ianuarie, până miercuri, 20 ianuarie, se vor efectua lucrări de reparații la partea carosabilă după pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș – Deva.

Tronsonul km 255+800 – 259: restricționate prima sau a doua bandă, în funcție de lucrare, pe sensul de deplasare Sibiu – Sebeș, pe raza localității Cristian, jud. Sibiu, în vederea efectuării de lucrări reparații carosabil.

La km 356, sensul de deplasare Deva – Sibiu, în zona Simeria,  județul Hunedoara,  restricționate banda de urgență si prima bandă, pentru lucrări reparație rost dilatație.

Poliția recomandă conducătorilor auto să manifeste prudență la volan, să se asigure şi să semnalizeze înainte de schimbarea direcției de deplasare și să crească distanța de siguranță între vehicule.

sursă: politiaromana.ro

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate