Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Seceta a afectat serios culturile din Alba: crăpături în sol de 30-40 cm adâncime. Ce spune un fermier din Vințu de Jos

Publicat

Seceta a afectat serios culturile din Alba. Potrivit inginerului agronom Nicolae Nemeș din Vințu de Jos, producția de porumb din acest an va fi undeva sub 4 tone la hectar, în condițiile în care media este de 10 tone, iar în anii buni au fost scoși chiar și 13-14 tone.

„Pământul este foarte prost. Se văd crăpăturile, au o adâncime până la 30-40 cm, din ce am măsurat. Tarla de porumb, semănată mult mai devreme, cam prin 26 martie, e la fel tot.

Toată tarlaua aici îți trebuie ploaie de 50-60 de litri și venită încet ca să mai umple, să acopere din crăpături.

Seceta a afectat serios culturile din Alba

E foarte uscat acum. Mare lucru nu putem face. A venit perioada în care trebuie să pregătim pentru rapiță, am renunțat deocamdată. Tot așteptăm o ploaie”, a spus inginerul agronom Nicolae Nemeș din Vințu de Jos.

Potrivit acestuia, în prezent nu se poate ara sau pregăti pământul cu utilaje grele.

„Încercăm să pregătim cu lucrare la suprafață, dar e foarte uscat și nu putem crea un pat generativ care cât de cât să aibe o umiditate, ca să punem sămânța în contact cu un sol care să fie umed, să îi permită răsărirea. (…) Ploaia s-a terminat, sunt două luni. Două luni cu temperaturi în care media a fost între 35 și 37 de grade Celsius”, a precizat acesta pentru Alba24.

Seceta a afectat serios culturile din Alba. Creșterea suprafețelor de toamnă reprezintă o soluție?

„Ne-am orientat încă de ani buni, prin creșterea suprafețelor de toamnă.

Nu întotdeauna e un loz câștigător, dar în 80% din cazuri, culturile de toamnă prind o umiditate din timpul toamnei, iarnă, primăvară, care să le permită până în luna mai spre sfârșit să își ducă toate procesele la sfârșit și să avem o oarecare producție.

La cele de primăvară, sunt ani la rând de când avem această problemă”, a mai declarat inginerul agronom.

Irigațiile prin foraje la mare adâncime, o soluție pe care fermierii nu și-o permit

„Irigații, din punct de vedere tehnic aici nu putem decât cu foraje la foarte mare adâncime, să aducem în lacuri de acumulare și de acolo să încercăm să irigăm o anumită suprafață.

Cât putem să facem cu un lac de acumulare? La noi sunt terenurile foarte parcelate și nu îți poți permite chestia asta”, a spus Nicolae Nemeș.

Potrivit acestuia, în prezent pentru a se putea realiza operațiunile agricole în condiții optime ar fi necesari undeva în jur de 60 de litri de apă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate