Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: Tatăl lui Marius Moga, personaj principal într-un scurt metraj despre „Fluierul fermecat”, de pe Valea Frumoasei

Publicat

fluierul fermecat moga sr Tatăl lui Marius Moga este personaj principal al unui scurt metraj despre un tânăr din comuna Șugag, care a renunțat la fluierul său fermecat, la munți și la stână, pentru a deveni domn mare la oraș. După mai bine de cinci decenii, acestea revine pe meleagurile natale, în încercarea de a-și regăsi copilăria ascunsă în cotloanele sufletului său, prezentând totodată tainele sunetelor fermecate ce ies din minunatul instrument, frumusețea locurilor, obiceiurile și tradițiile zonei care sunt păstrate cu greutate. 

Filmul de scurt metraj este realizat de către Cătălin Cădan din Alba Iulia, iar povestea se desfășoară în mijlocul Transilvaniei, într-o zonă asemănată unei „guri de Rai”. Acolo, brazii sunt mai verzi ca oriunde, izvoarele curate și reci iar ciobanii mândrii și harnici. Oamenii locului îi spun încă „Valea Frumoasei” de la legenda unei frumoase băcițe.

În film, Marius Moga Sr. joacă în rolul bunicului său. Ioan Moga, domnul de la oraș, care în comuna Șugag devine Nelucu lui Ioan Moga curelarul, copilul care zicea duios din fluieră în serile de vară la stână. Ioan Moga revine pe plaiurile natale, la mai mult de 50 de ani de când a plecat să facă școală la oraș, pentru al regăsi pe Nelucu, puiul de șugăjean timid, copilul cu fluiera care mulți ani a fost sufocat de orășeanul încărcat de griji.

Artistul prezintă tainele sunetelor fermecate ce ies din micuțul fluier de lemn. Potrivit acestuia, copiii rămași în satele din zonă, învață să cânte din fluier doar la școală. Pe vremuri însă, cei care nu știau să dea glas fluierului din lemn nu erau șugăjeni adevărați, instrumentul fiind purtat cu mândrie la brâu de către bărbați.

„Acum doar câțiva din copiii Șugagului mai învață să cânte la minunatul instrument. Horesc însă doar în sala de clasă, sub îndrumarea profesorului și parcă nu știu să mai facă minuni cu fluierul fermecat. Noi cântam acasă, la horele din sat, cântam la stână după mulsul oilor sau în duminici și sărbători. Cântam cu mândrie și cântecul nostru era dătător de viață și născător de veselie. Copiii din ziua de astăzi cântă cu teamă ca nu cumva să greșească notele. Horesc timid și după ce termină orele de curs uită imediat de fluierul fermecat”, spune Ioan Moga.

Cu ani în urmă, Ioan Moga și-a pierdut fluierul vechi, iar odată cu el, copilăria sa. Era un instrument pe care îl credea fermecat, deoarece cânta foarte frumos. Fluierul era făurit de nea Iliuță, meșterul fluierar, pentru care tatăl său a plătit o pereche de opinci și multe kilograme de brânză. Nu era un fluier simplu, era făcut cu multă măiestrie din lemn de paltin, legat cu fâșii de alamă și foarte frumos ornamentat.

După ce s-a odihnit puțin, în iarbă, sub cerul liber, copilul din Ioan Moga a ieșit din cotlonul sufletesc unde se ascunsese. Își amintește mai apoi cu drag de copilărie, de fluierul dăruit de tatăl său și de zilele petrecute la stână, cu frumoasa băciță Niculina, unde horea din fluieră iar sunetul răzbătea până departe în negura nopții.

Povestea lui Nelucu lui Iulian Moga, curelarul, copilul care horea duios la fluieră și care visa să devină cioban, e povestea tânărului plecat din Șugag și devenit domn mare la oraș. Pentru asta a renunțat la fluier, la munți, la stână și la Niculina, frumoasa băciță.

„Cu toții suntem trecători în viață și avem propria noastră călătorie. Important este ca la finalul drumului să ne găsim sufletul pe care poate l-am pierdut”, a încheiat artistul.

Scurtmetrajul este înscris în competiția „Dedolight International Competition 2015”, ce pune la bătaie premii în valoare de 100.000 de euro. Filmările au durat două zile, în lunile august și septembrie. Locația aleasă a fost zona Șugag – Valea Frumoasei, scenariul fiind scris de către Dan Lungu și Marius Moga Sr.

Din distribuția filmului fac parte:

Nelucu – Dănuţ Cernat

Ioan Moga – Marius Moga sr.

Meşterul Iliuţă – Vasile Duvlea

Niculina – Niculina Ştefan

Niculaie – Nicolaie Ştefan

Liţa Mărioara – Maria Lomănar

Professor of whistle – Ioan Cernat

Flueiraşii din Şugag

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement