Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Tedy, sportivul din Alba care coboară pante cu 110 kilometri la oră, pe skateboard. Va participa la Campionatul Mondial

Publicat

Tedy, sportivul din Alba care coboară pante cu 110 kilometri la oră, pe skateboard. Eduard Winsch, sau cum îl cunosc toți prietenii, Tedy este un sportiv din Alba Iulia care își petrece viața în viteză. Mai exact și la 110 kilometri la oră. Tedy practică downhill-ul, o ramură extremă a unui sport deja extrem: skatebord. 

În septembrie acesta va avea ocazia să reprezinte Alba Iulia și România la Campionatul Mondial de skatebording din Italia. Acesta va participa la proba de downhill, care va avea loc în Tortoreto, Abruzzo în perioada 17 – 21 septembrie.

Am stat de vorbă cu sportivul din Alba Iulia pentru a afla ce însemnă downhill și cum se practică. Tedy are 25 de ani și își împarte viața între sporturi exteme și design grafic.

Este instructor de snowboard, dar face și aplinism utilitar. „Fac mai multe lucuri pentru a nu mă plictisi”, a spus râzând în timpul interviului acesta.

Ce este downhill-ul

În linii mari, downhill-ul înseamnă coborârea în viteză foarte mare a unui drum în pantă, pe o placă de skateboard. Este o ramură a sportului skateboarding, însă mult mai extremă.

Skateboardingul este sportul în care un sportiv execută diverse artificii tehnice, pe mai multe obstacole, sau pe stradă. La Olimpiada de la Paris din 2024 a fost inclus ca și sport oficial.

Însă downhill-ul constă în menținerea echilibrului pe o placă ușor diferită decât cea de clasică. Placa este concepută în așa fel încât să nu se ridice de la sol.

De asemenea și roțile sunt mult mai mari și au o aderență mai bună decât cele normale.

Tedy, sportivul din Alba care coboară pante cu 110 kilometri la oră, pe skateboard

Viteza maximă cu care Tedy a coborât o pantă a fost de 110 kilometri la oră. În timpul coborârii practicanții de downhill intră în curbe, în alunecări controlate, iar pentru a-și menține echilibrul și a controla alunecarea, pe mănuși au montate pucuri speciale.

Pe lângă placă cel mai important accesoriu este casca de protecție, care îi poate salva viața unui sportiv în caz de accident.

În interviul video pe care l-a avut cu reporterul alba24.ro, Tedy a explicat pe larg cum funcționează fiecare piesă a echipamentului său.

Campionatul mondial de skatebording din Italia

Pentru a participa la o competiție oficială, ca în orice sport, trebuie să faci parte dintr-o federație. Însă în România nu există o federație de skateboard, deci șansele pentru el erau foarte reduse.

A primit însă un „wildcard” din partea organizatorilor. Mai pe scurt, după ce i-au vizualizat profilul de sportiv și au văzut că a participat la mai multe competiții, organizatorii l-au invitat să participe la competiția de la Tortoreto.

Ca orice sport, totul costă. Spre exemplu, doar un set de roți ajunge la 120 de euro, iar într-o competiție are nevoie de câteva seturi. De asemenea, o cască bună costă peste 500 de euro.

Pentru a participa la competiția din Italia, costul minim ar fi de peste 2.000 de euro (cazare, transport și minimul de echipament). Tedy a strâns o parte din bani și a obținut mici sponsorizări, însă orice ajutor financiar l-ar duce cu un pas mai aproape de a-și vedea visul îndeplinit: acela de a participa la campionatul mondial de skateboard – downhill și de a reprezenta Alba Iulia și România.

Îl puteți ajuta pe Tedy AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate