Administrație
VIDEO Terenurile pe traseul fostei Mocănițe la Alba Iulia trec în administrarea municipiului, pentru investiții. Ce spune primarul
Terenurile aferente fostei linii înguste de cale ferată din Alba Iulia va trece în administrarea municipiului, de la CFR, pentru investiții. Acestea includ și aleea din centrul municipiului, cunoscută și ca ”aleea îndrăgostiților”, în zona străzilor Decebal-Goga, o locație aleasă de mulți albaiulieni, dar și turiști, pentru plimbare sau relaxare.
Este vorba terenuri în suprafață totală de 94.118 mp, pe traseul fostei ”Mocănițe” Alba Iulia – Zlatna, situate pe teritoriul administrativ al municipiului. Aleea din centru este o zonă cu spațiu verde și copaci care au rezistat în timp schimbărilor din oraș.
Terenurile sunt acum pe domeniul public al statului, în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructuriii și concesiunea companiei naționale CFR SA, respectiv bunuri de interes public național.
În ședința din 30 mai a Consiliului Local, se propune aprobarea solicitării trecerii terenurilor în domeniul public al municipiului Alba Iulia și administrarea CL, declararea acestora ca bunuri de interes public local și înscrierea în cartea funciară locală.
Obiectivul este crearea cadrului legal pentru demararea unor investiții. Intenția primăriei este de amenajare a traseului. Termenul pentru realizarea investițiilor este de 5 ani. Dacă în această perioadă nu sunt realizate, terenurile revin la CFR.
Predarea-preluarea terenurilor se face pe bază de protocol, în 30 de zile de la data hotărârii de Guvern în acest sens.
În 5 aprilie 2023, CFR a anunțat primăria privind aprobarea, în Adunarea Generală a Acționarilor, a trecerii acestui teren în administrare locală. Este vorba despre șase loturi de teren.
Precizările primarului Gabriel Pleșa
Primarul Gabriel Pleșa a dat detalii despre această inițiativă, pentru Alba24.ro:
”După aproape doi ani de zile de drumuri la București, în ședința din 30 mai a Consiliului Local este proiectul pentru recedarea fostei linii ferate a Mocăniței, care trecea prin mijlocul orașului Alba Iulia.
SNCFR au dat aprobarea, am primit avizul. Undeva la 10 hectare vor intra, printr-o viitoare hotărâre de guvern, în proprietatea municipiului Alba Iulia.
Din păcate, în acești 30 de ani, parte din aceste terenuri sunt ocupate, unele chiar cu construcții ilegale, s-au extins garduri mai ales în zona Micești. Există acolo terenuri ce au fost folosite, dar nu au fost în proprietatea oamenilor și probabil că vor trebui să-și rezolve acest tip de proprietate.
Ce ne interesează cel mai mult este că în mijlocul orașului sunt terenuri ce vor putea fi folosite ca domeniu public, respectiv la amenajare de zone verzi, de parcări publice și alte lucrări edilitare”.
Mocănița la Alba Iulia
În perioada 1895 – 1981, cât timp a funcționat calea ferată Alba Iulia – Zlatna, Mocănița, ”trenul de epocă”, parcurgea 40 de kilometri și oprea în 11 gări, în satele de pe Valea Ampoiului. Avea trei puncte de alimentare: Alba Iulia, Șard și Zlatna. Traversa tot orașul Alba Iulia, cu plecare din gara actuală (CFR) și oprea inclusiv în zona centrală a orașului.
Traseul inițial pornea din Gara Mare, intersecta Bulevardul Ferdinand, apoi traversa orașul spre nord-est pe sub cimitirul „Maieri” și fortificația bastionară paralel cu străzile: Tache Ionescu, Octavian Goga, Decebal și Bălcescu.
În zona locului de joacă din vecinătatea Pieței Constituției se găsea Gara Mică sau Alba Iulia Cetate, de unde traseul continua spre nord, apoi spre vest, urcând panta pe actualele străzi Marcus Aurelius și Septimius Severus (fosta Tolstoi).
Pe ambele străzi se poate observa existența celei de-a treia benzi de circulație, apărută după eliminarea terasamentului.
După traversarea celor două străzi, linia traversa actualul teren al stadionului municipal și continua pe Calea Moților, prin satele Micești și Șard, intrând pe traseul actual după podul peste râul Ampoi.
”Din spatele Biroului de Mișcare al Stației CFR Alba Iulia, unde era trasă la peron, după întocmirea foii de parcurs și a celorlalte documente necesare, <Mocănița> pornea spre Zlatna.
Dacă reușea să traverseze șoseaua Sebeș – Alba Iulia fără a fi îmbrâncită de vreun vehicul auto de mare tonaj și scoasă de pe linie (cum s-a întâmplat în repetate rânduri), se îndrepta paralel cu actuala stradă Pajiștei și traversa cu mare atenție intersecția de la Cimitirul Eroilor, unde era din nou expusă coliziunilor cu vehiculele auto.
Vezi și VIDEO: Povestea mocăniței din Alba Iulia. De ce se spune că aceasta genera „dimineți de amor”
Urmând traseul printre umbroșii copaci ai Aleii îndrăgostiților, care, de fapt, este chiar vechea cale a Mocăniței (n.r. strada Octavian Goga) se îndrepta spre Gara Mică, spațiu care acum este ocupat de sediul Electrica și Piața Consiliul Europei. Poposea în ceea ce este acum parcarea din zona pieței agroalimentare din orașul de jos.
După câteva minute de răgaz, timp în care se încărcau produse și se instalau călătorii, navetiști în special, un șuier prelung anunța pornirea cu vitejie spre primul punct dificil.
Traversa Calea Moților, atunci deservită de o barieră și urca apoi pe actuala stradă Tolstoi (n.r. străzile Marcus Aurelius și Septimius Severus) învingând rezistența rampei (18 mm/m), ajungea la Stadion, unde traversa din nou, ferită de bariere, Calea Moților, îndreptându-se cu viteza maximă de 25 km/h spre Zlatna.
La Micești oprea din nou în haltă, pentru 1 – 2 minute, unde se îngreuna cu alți călători și alte produse de sezon”, a explicat fostul mecanic de locomotivă, Petru Ioan Câmpean.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pamfil
joi, 25.05.2023 at 14:47
neaparat sa le dati pe mana samsarilor si a fonctionarilor de „incredere” ca sa se construiasca blocuri obligatoriu pe toate aceste terenuri… daca arabii fac un bloc lung de sute de km, pot si samsarii locali. Si neaparat cu minim 4 etaje, mai ales unde-s doar case cu maxim 1 etaj. Ca oricum se pricep sa faca minuni.
pilu
joi, 25.05.2023 at 21:17
Parcă Drumul oaselor era denumită Alea indrăgostiţilor.