Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Tezaurele monetare din Alba, descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale. Prezentare la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia prezintă joi o serie de informații legate de tezaurele monetare descoperite prin detecție, și care au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii.

Tezaurele vor fi expuse, fiind totodată prezentate și considerații științifice preliminare legate de acestea. Aspectele de legislație și metodologie de lucru, sunt dezbătute de către:

Dr. Tudor Roșu- Director adj. Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Dr. Cristian Găzdac, numismat, Cercetător Științific Institutul de Arheologie și Istoria Artei, AcademiaRomână, Cluj-Napoca, Directorul Școlii doctorale Relaţii internaţionale şi Studii de Securitate UBB.

Dr. Marius Ciută, Conf. Univ. dr. Universitatea Lucian Blaga Sibiu, ofițer IPJ Alba.

Dr. George Bounegru, arheolog expert Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Conferința va avea loc la Sala Unirii. Cu acest prilej vor fi prezenți și descoperitorii tezaurelor, pasionați de istorie care au realizat descoperirile cu ajutorul detectoarelor de metale.

Tezaur de monede romane din argint, descoperit pe un teren agricol de lângă Ocna Mureș

Spre exemplu, un bărbat din Ocna Mureș a descoperit un tezaur format din monede romane de argint pe un teren agricol din apropierea orașului. Este vorba despre un număr mare de monede imperiale.

K.C. este posesor autorizat de detector de metale și imediat după descoperire, a anunțat arheologii și autoritățile.

”Monedele erau împrăștiate pe o suprafață destul de mare dar încet încet cred că m-am apropiat de locul unde au fost îngropate, m-am oprit din detecție pentru a nu distruge contextul și am anunțat pe cei în măsură să continue scoaterea tezaurului.

Într-o groapă am dat de un șir de monede, la diferite adâncimi (de la 5 cm până la 35-40cm) semn că au fost trase de plug de la locul inițial” a spus K.C., pentru Alba24.

Bărbatul a găsit 60 de monede, iar arheologii care au continuat cercetarea au mai descoperit câteva zeci.

Acesta a subliniat colaborarea bună cu autoritățile și cu arheologii, care au preluat cercetarea zonei și urmează să stabilească importanța descoperirii din punct de vedere istoric și valoarea monedelor.

Un alt tezaur, de data aceasta dacic, a fost descoperit întâmplător într-o pădure de pe raza comunei Jidvei (Alba) în urmă cu aproximativ două luni.

Este vorba despre un tezaur monetar vechi de aproximativ 2.000 de ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement