Connect with us
Advertisement

Administrație

VIDEO: Un an de evacuarea forțată a blocului ”TURTURICA” din Alba Iulia. Incursiune în istoria unei neputințe administrative

YouTube video

Publicat

La un an de la evacuarea foștilor chiriași ai blocului G2 din Alba Iulia, supranumit și ”Turturica”, situația urbanistică a zonei nu s-a schimbat mai deloc. Cel puțin nu în bine. Primăria Alba Iulia nu a făcut nimic cu clădirea, deocamdată. Asta și pentru că acolo mai locuiesc încă o parte dintre proprietarii ”garsonierelor” de 12 metri pătrați, pe care administrația vrea să îi exproprieze. Oamenii sunt însă nemulțumiți de sumele care li s-au propus și spun că nu își vor părăsi casele.

În fața blocului, două femei în vârstă și un bărbat care reazămă o bicicletă, fumează sub soarele nefiresc de cald de octombrie. Atmosfera nu seamănă deloc cu cea de acum un an, când foștii lor vecini au fost scoși cu forța din case, într-o dimineață friguroasă în care copiii pregătiți de școală adormeau cu ghiozdanele în spate, pe o canapea scoasă la repezeală dint-o casă.

Citește și: FOTO-VIDEO: Reportaj de la evacuarea forțată a familiilor din ”Turturica”. Tragedie pentru unii, ușurare pentru alții

La un an de la evacuarea forțată a chiriașilor din blocul ”Turturica”, peisajul din zonă s-a schimbat în rău. Camerele evacuate au rămas fără geamuri și uși, s-au umplut de mizerie și sunt, ocazional, folosite de boschetari.

Cei care locuiesc încă în clădire, proprietari ai micilor locuințe cumpărate acum mulți ani, cheamă uneori poliția care îi alungă pe ”musafiri”. Din cauza acestora, oamenii și-au întărit ușile, și și-au montat încuietori.

Motivația evacuării, oferită de Primăria Alba Iulia, este aceea că foștii chiriași nu şi-au plătit chiriile timp de opt ani şi nici facturile la utilităţi. De cealaltă parte oamenii spun că banii pentru chiria, de altfel foarte mică, nu le-au mai fost acceptați.

Actualii proprietari sunt supărați pe primarul Mircea Hava și pe viceprimarul Gabriel Pleșa, pe care îi consideră vinovați de situația creeată, dar și de sumele mici care li s-au propus la schimb pentru casele lor.

După o expertiză realizată de primărie, ”despăgubirile” pe care oamenii ar urma să le primească sunt între 2.360 euro şi 3.980 de euro pentru cei 11,3 metri pătrați, cât are o locuință din bloc.”Unde să merg cu banii ăștia? Ce să cumpăr ca să mă mut? Ce să fac cu copii?” întreabă una dintre femei, aprobată energic de bărbatul cu bicicleta, un vecin din zonă care simpatizează cu ”cauza” locatarilor din Turturica. Oamenii se tem că vor avea soarta foștilor vecini, care au ajuns în stradă.

Unde s-au dus evacuații?

”Era o femeie de la noi din bloc care a dormit astă iarnă în stația de autobuz de la Fortuna. Eu lucram la casinoul de lângă și de multe ori o chemam înăuntru să se încălzească. N-am mai văzut-o”, spune un tânăr care locuiește în clădire, dar refuză să se lase fotografiat sau filmat, probabil pentru a nu fi recunoscut de colegii de serviciu.

Un alt bărbat, cunoscut de cei mai tineri drept ”nea Jinga”, a locuit într-o centrală dezafectată într-un cartier din Cetate. Acolo l-au găsit sărbătorile de iarnă și de acolo a fost luat, în seara de Crăciun, de Ciprian, fost lider al comunității, și el evacuat. Ciprian l-a dus la casa unde s-a mutat între timp, l-a hrănit și l-a lăsat să asculte liniștit grupurile de copii colindători din cartier.

Nici cei care au ajuns, de nevoie, la adăpostul de noapte din Gară nu au fost mai norocoși. Acolo legea o fac ”boschetarii”, oameni ai străzii alcoolici și violenți, care au monopol în locul respectiv de ani buni, fără ca nimeni să le poată face ceva.

Acum, cei rămași în ”Turturica” se tem că vor avea soarta chiriașilor, adică vor fi evacuați în stradă cu puțin peste 2.300 de euro în buzunar. De altfel, din acest punct de vedere, sunt foarte puțin pregătiți. Nu știu ce presupune procedura de expropriere, nu își cunosc drepturile și nici nu își permit un avocat.

Citește și: UPDATE LIVE VIDEO: Întâlnire de gradul ”zero” la Prefectură, pentru situația din „Turturica”. Politicienii marchează puncte, oamenii rămân sub cerul liber!

În urmă cu un an, câțiva reprezentanți ai comunității rrome, inclusiv un deputat al etniei, soseau la Alba Iulia pentru o ”întâlnire de gradul zero” cu autoritățile locale și cu locuitorii din bloc.

Rozalia Dana Varga, consilier de stat al premierului de atunci, deputatul Daniel Vasile (care reprezintă minoritatea romă) şi Ilie Dincă, din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, și-au fluturat în fața oamenilor tabletele și telefoanele de mii de euro, cumpărate probabil prin intermediul diverselor programe pentru rromi, apoi au plecat așa cum au venit.

Cămin de nefamiliști, transformat în locuințe confort IV

Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1971, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Acum este bloc de locuinţe confort IV.

Reprezentanţii Primăriei motivează că imobilul, ce se învecinează cu alte blocuri de locuinţe şi case particulare, este insalubru, neigienizat, degradat, fiind posibil ca structura sa de rezistenţă să fie afectată, din cauza igrasiei şi infiltraţiilor.

Nu este racordat la reţeaua de alimentare cu gaze naturale şi în spaţiile din acesta este “un miros pestilenţial din cauza mizeriei, fiind condiţii de înmulţire a insectelor şi rozătoarelor”, potrivit precizărilor din documentele primăriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement