Connect with us
Advertisement

Actualitate

VIDEO: Un roboțel construit de o echipă de la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, participant la cea mare competiţie de robotică din România

Publicat

17155615_1292551854156934_3847060107630885674_n Un telefon mobil cu sistem android, folosit de tineri în special pentru internet şi reţele de socializare, a devenit ”creierul” unui robot construit de o echipă de la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia. Echipa de robotică XEO va participa cu acest proiect, în luna martie, la cea mai mare competiţie de robotică din România. Evenimentul aduce conceptul First Tech Challenge în România pentru prima dată.

Competiţia First Challenge Romania se va desfăşura în perioada 25 – 26 martie la sala Polivalentă din Bucureşti. Vor participa 51 de echipe de liceeni de la unităţi şcolare din 33 de oraşe ale ţării. În total, sunt implicaţi în concurs peste 800 de liceeni pasionaţi de robotică plus profesorii coordonatori.

Roboţelul construit de echipa de la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a fost prezentat în sala de sport a Universităţii din Alba Iulia.

17022248_1292551994156920_431624703805514739_n Robotul XEO are capacitatea de a prelua mingi şi de a le arunca la o ţintă fixă. De altfel, tematica concursului este participarea la un joc complex în echipe, pe o suprafaţa plană delimitată. Tematica globală a fost stabilită de către FIRST International, care a organizat pentru prima dată această competiţie în SUA. Echipele au primit câte un kit de robotica şi au acces la hub-ul de Robotică de la Universitatea Politehnica Bucureşti. Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale va participa la concursul mondial ce va avea loc în luna aprilie la Saint Louis (SUA).

 

 

”Competiţia le dezvoltă elevilor abilităţi în ştiinţă, tehnologie-informatică, inginerie şi matematică. Totodată, învaţă munca în echipă”, a spus profesorul Sebastian Onac, unul dintre coordonatorii echipei din Alba Iulia.

17103789_1292551857490267_4448327013161453749_n (1) Regulamentul permite şi încurajează sprijinul reciproc între echipele concurente în timpul concursului.

Trusa cu componentele necesare pentru construcţia robotului: motoraşe, roţi îndinţate, sisteme pentru carosare, senzori şi dispozitive programabile, eventual imprimantă 3D pentru manufacturarea anumitor componente necesare, a fost primită din SUA şi are o valoare estimată la circa 3000 de doalri. ”Creierul” roboţelului este un telefon cu sistem de operare android. Acesta are autonomie şi este coordonat şi printr-un alt telefon mobil similar.

Echipa proiectului: Profesori coordonatori: Carmen Palcu, Laura Mureşan, Sebastian Onac. Elevi: Drăguş Alexandru, Pop Cristian, Bendea Daniel, Dumitrache George, Cioancă Stefan, Zaharescu Constantin, Ioica Bogdan, Corpodean Darius, Florea Denisa, Adam George, Sofrac Robert, Opriţa Catalin.

Vezi şi FOTO: Elevi de la Colegiul „HCC” Alba Iulia vor participa la cea mai mare mare competiţie de robotică din România

Echipa (elevi): Alexandru Drăguş, Cristian Pop, Daniel Bendea, George Dumitrache, Ştefan Cioancă, Constantin Zaharescu, Bogdan Ioica, Darius Corpodean, Robert Sofrac, George Adam, Denisa Florea, Cătălina Opriţa.

Tutori:

prof. informatică Grad I, Sebastian Onac, Colegiul “Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia

prof. informatică Grad I, Carmen Palcu, Colegiul “Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia

prof. informatică Grad I, Laura Mureșan, Colegiul “Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia

Mentor:

prof. Corina Rotar, conferențiar Universitatea “1 Decembrie 1918”, Alba Iulia (Informatică)

sursa foto-video: Facebook

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement