Connect with us
Advertisement

Eveniment

Directorul adjunct DGFP Alba şi trei angajaţi, arestaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional cercetat în stare de libertate

Publicat

Şase angajaţi de la DGFP Alba, printre care şi directorul adjunct executiv, patru inspectori şi un şef serviciu sunt cercetaţi de DIICOT pentru sprijinirea unui grup infracţional suspectat de evaziune fiscală.

Miercuri după-amiază, procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele directorului adjunct DGFP Alba, Ioan Dobra, şef serviciu Dorin Nicolae Conţan şi al inspectorilor Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas.

Aceştia au fost prezentaţi, în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 1.00, Curţii de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

UPDATE: Magistratul Curţii de Apel Alba Iulia a admis propunerile procurorilor DIICOT de arestare preventivă, joi dimineaţa, la ora 7.00. Astfel, cei patru inculpaţi – directorul adjunct DGFP Alba, Ioan Dobra, şef serviciu Dorin Nicolae Conţan şi inspectorii Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas îşi vor petrece următoarele 29 de zile după gratii. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă va fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta a fost formulat deja, urmând să fie programat, în zilele următoare, la instanţa superioară. În același timp, toți membrii grupului infracțional sunt cercetați în stare de libertate.

Cei patru sunt acuzaţi de sprijinire a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, conflict de interese şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Miercuri dimineaţa, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au iniţiat 10 percheziţii domiciliare în judeţul Alba, „în vederea destructurării unei grupări infracţionale organizate, specializată în săvârşirea de infracţiuni din sfera macrocriminalităţii economico-financiare”, după cum au precizat aceştia.

În comunicatul emis de DIICOT se precizează că „în fapt, se reţine că învinuiţii Luca Anversa, cetăţean italian – patron al firmei Pomponio, Limbean Cosmin Ioan – director la aceeaşi companie, Avram Elena (n.r. – responsabil vânzări la aceeaşi firmă) şi Goia Ana Maria au constituit o grupare infracţională, având drept scop efectuarea unor activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau efectuarea unor înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale. Valoarea prejudiciului este estimată la 2.200.000 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA”.

Potrivit unor surse, este vorba de mari cantităţi de beton care au fost trecute în documentele unor lucrări pe care firma „Pomponio” le-a efectuat la construirea unor obiective cum ar fi fabricile „Albacher”, „Albalact”, „Transavia”, „Alba Mall”. La acestea ar fi fost constatate diferenţe mari la livrările de beton faţă de cantităţile stipulate în proiecte. Diferenţele cele mai mari ar fi fost constatate la construcţia fabricii „Albacher” – aparţinând Grupului „Romaqua”, unde, în loc de 17.000 metri cubi, cât ar fi fost prevăzute în proiect, s-ar fi consumat 25.000 metri cubi.

În comunicatul procurorilor s-a mai arătat că „activitatea infracţională a învinuiţilor a fost sprijinită de către angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, compartimentul de inspecţie şi control, respectiv învinuiţii Dobra Ioan – director adjunct executiv, Conţan Dorin Nicolae – şef serviciu, Lazăr Ioan, Sârbu Mihail Ioan, Ispas Dănuţ Ioan şi Cioată Cristina – inspectori fiscali, în sarcina acestora reţinându-se că şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, efectuând activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, precum asigurarea de consultanţă sau prestarea de servicii şi că au efectuat controale formale la societăţile învinuiţilor, toate acestea în scopul obţinerii direct sau indirect de foloase materiale.

Se mai reţine că, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, învinuiţii nu au sesizat organele de cercetare penală, ci dimpotrivă, au consiliat membrii grupării în vederea acoperirii ilegalităţilor. De asemenea, se reţine că învinuitul Ioan Dobra se afla în conflict de interese, în condiţiile în care auditarea uneia dintre societăţile comerciale administrate de către membrii grupării a fost realizată de către o societate la care acţionar era soţia sa, iar misiunile de audit au fost efectuate efectiv de fiul său.

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscală prev. de art. 9 lit. b din Legea nr. 241/2005, favorizarea infractorului, prev. de art. 264 C.p., conflict de interese, prev. de art. 253/1 C.p., omisiunea sesizării organelor judiciare, prev. de art. 263 al. 1,2 C.p. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au fost conduse pentru audiere 10 persoane. Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia.”

[media id=324 width=320 height=240]

Cetăţeanul italian Luca Anversa, patronul firmei „Pomponio” mai este cercetat şi în Dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”, fiind acuzat de şantaj şi instigare la şantaj. Directorul adjunct executiv DGFP Alba, Ioan Dobra, este fratele senatorului PDL Nicolae Dobra.

La ora 10.20, o parte dintre suspecţii din acesta caz erau aşteptaţi la sediul DIICOT din Alba Iulia, pentru audieri. În acest timp, la sediul DGFP se desfăşurau acţiuni de verificare a documentelor semnate de angajaţii menţionaţi, precum şi a informaţiilor electronice.

[media id=323 width=320 height=240]

În jurul orei 11.00, directorul adjunct DGFP Alba, Ioan Dobra, a ajuns neînsoţit, la sediul DIICOT Alba Iulia. Acesta a venit, pe jos, de la sediul Finanţelor Alba. Avocatul său este Mihai Baco. Apărătorul lui Nicolae Conţan, de la DGFP Alba este Ioan Rus.

[media id=325 width=320 height=240]

La sediul DIICOT Alba au fost audiaţi, pe rând, directorul general al SC „Pomponio” SA, Cosmin Ioan Limbean, directorul adjunct al DGFP Alba, Ioan Dobra, şef serviciu Dorin Nicolae Conţan şi inspectorii Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas. Patronul societăţii „Pomponio”, Luca Anversa, a fost audiat în zilele anterioare. [media id=326 width=320 height=240]

În jurul orei 18.30, procurorul şef Danusia Boicean, de la DIICOT Alba a declarat că au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore atât pe numele directorului adjunct Ioan Dobra cât și pentru ceilalți trei angajati ai DGFP Alba, Dorin Nicolae Conţan, Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas.

[media id=328 width=320 height=240]

Cosmin Limbean a fost audiat şi a părăsit sediul DIICOT Alba, fiind cercetat în continuare în stare de libertate.

[media id=327 width=320 height=240]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement