EVENIMENT
VIDEO: Urmele unei case medievale, descoperite la Alba Iulia. Datează din perioada primelor incursiuni maghiare în Transilvania
Săpăturile arheologice care se desfășoară pe terenul actulului cimitir din Alba Iulia au scos la suprafață o serie de descoperiri arheologice. Pe lângă o serie de bijuterii romane și un vas din perioadă romană, arheologii au descoperit și urmele unei locuințe medievale.
Inedit este faptul că în urma săpăturilor arheologii au descoperit cuptorul locuinței.
Mai exact, este vorba despre o locuință semi-adâncită databilă pe baza materialului ceramic în evul mediu timpuriu. Un bordei care avea un sistem de încălzire bazat pe un cuptor din piatră și o vatră de lut.
Locuința are legătură cu pătrunderea primilor călăreți maghiari în această zonă a Transilvaniei, au explicat arheologii.
Arheologii au reușit să descopere chiar și gropile în care erau poziționați stâlpii care susțineau acoperișul casei.
Arheologul Radu Ion Ota a detaliat reporterilor prezenți la conferința de presă susținută marți, 26 septembrie pe șaniterul arheologic.
Reaminim că săpăturile au început după un scandal național, în urma distrugerii cu excavatorul a unui sarcofag roman din anticul Apulum.
CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal
”În șantierul de pe Dealul Furcilor a fost identificată și cercetată o locuință din Evul Mediu Timpuriu, în a doua jumătate a secolului X, cum a fost datată, pe baza inventarului ceramic.
Această locuință este prevăzută cu vetre pentru gătit, cu un cuptor din piatră. Era ceva normal pentru epocă. Ceea ce este important este faptul că face parte dintr-o așezare mai întinsă situată pe Dealul Furcilor care are legătură cu pătrunderea primilor călăreți maghiari în această zonă a Transilvaniei, pentru că și expansiunea a avut loc în mai multe etape, expansiunea maghiară, nu dintr-o dată.
Această locuire este contemporană cu cimitire descoperite la ”Izvorul Împăratului” sau pe Strada Brândușei, care se datează din a doua jumătate a secolului X, poate începutul secolului XI.
Sunt niște așezări în care au locuit populații diverse, romanici, slavi, dar din punct de vedere cronologic sunt contemporane cu aceste prime pătrunderi ale călăreților maghiari în această zonă a Transilvaniei.
Sunt mai multe așezări de pe teritoriul Municipiului Alba Iulia din această epocă. Una este și în locul fostului castru roman de la Apulum, bine acolo sunt mai multe așezări pe mai multe epoci din Evul Mediu Timpuriu. Adică ne referim din secolele IX, XI.
Pe mai multe zone din municipiul Alba Iulia sunt așezări care arată că aici a fost un centru puternic de locuire, poate chiar și un centru de putere. Se vorbește despre un voievodat de la Bălgrad, numit de noi ”Voievodatul de la Bălgrad”.
S-a și scos o carte recent de către Aurel Dragotă, un fost coleg de la muzeu care este cadru universitar la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.
Aceste descoperiri medievale timpurii sunt foarte importante pentru a vedea practic amploarea locuirii în acest centru de putere care s-a dezvoltat în jurul Albei Iulia”, a declarat arheologul Muzeului Național al Unirii, Radu Ota.
Arheologii au descoperit bijuterii de aur, într-un mormânt de incinerație
Opt bijuterii din aur și un mic vas unicat din bronz au fost descoperite în mormântul de incinerație al unei femei romane, din anticul Apulum, la Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Bijuterii de aur și un vas unicat în Dacia, descoperite la Apulum: Cel mai bogat mormânt roman găsit vreodată la Alba Iulia
Mai exact, descoperirea a fost făcută în cimitirul din Alba Iulia, în zona în care un sarcofag roman a fost distrus cu excavatorul de către muncitorii care săpau mai multe gropi, în luna martie a anului 2023.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.