Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO/ Vecin cu ”Elis Pavaje”: Nopți de coșmar pentru mai multe familii, din cauza zgomotului produs la fabrica din Vințu de Jos


Publicat

De mai mult timp, câteva familii din Vințu de Jos trăiesc nopți de coșmar. Oamenii spun că locuințele acestora se află în imediata apropiere a unei fabrici ce aparține companiei Elis Pavaje, iar zgomotul infernal produs de utilaje, atât ziua dar mai ales noaptea i-au adus la disperare.

Potrivit acestora, fabrica de la Vințu de Jos și-a modificat orarul de funcționare, iar utilajele lucrează fără întrerupere, ziua și noaptea, într-o gălăgie infernală. Se lucrează non-stop, 24 de ore, 7 zile din 7 , iar zgomotul infernal al utilajelor i-a adus pe oameni la disperare.

Oamenii au făcut nenumărate sesizări, fără efect, la toate autoritățile abilitate să ia măsuri pentru pentru a stopa acest coșmar. Nicio plângere nu a reușit să domolească zgomotul de nesuportat pe timpul nopții. Din contră, oamenii suțin că fabrica a triplat intensitatea acestuia.

”În urma proceselor tehnologice de fabricare a bordurilor din beton, a pavelelor, de diferite grosimi si dimensiuni, din beton și a altor fabricate din beton ce le fabrica ei, pe timpul nopții există o puternică poluare fonică provenită de la presa folosită la fabricarea produselor mai sus menționate. În zilele de repaus, sărbători legale și weekend, poluarea fonică e de nedescris.

Efectiv această poluare fonică acționează asupra organismului ca efectul de <picătură chinezească>, doar că cu sunete.

Utilaje în funcțiune, basculante care descarcă produsele de balastieră și ale căror obloane de la benă lovesc bena de 3-4 ori în momentul golirii benei, vola care împinge produsele de balastiera pentru a le stivui, presa de pavele, toate bine creează un vacarm de nedescris.

Nu cred că cineva ar putea crede că un perete tip sandwich de circa 8 cm care este întrerupt din metru-n metru de geamuri de sticlă și un altul puțin mai gros, și o înălțime de 4 m, amplasat la cca 8-10 m de hala de producție, poate opri zgomotul presei vibratoare și la utilajelor care executa diverse operațiuni în curtea firmei, proprietatea familiei Alveș aflându-se la cca 25-30 m de hală și la 10 m față de locul unde se manevreaza produsele de balastieră.”

”Locuitorii care au casele la nici 10 metri de punctul de lucru al firmei, suntem puși în imposibilitatea de a ne odihni pe timpul nopții. Am ajuns să luăm sedative pentru a adormi”, scrie una dintre persoanele afectate de situația de la Vințu de Jos.

Viața la doi pași de fabrică. Zgomot infernal și probleme de sănătate

Într-una dintre adresele prin care încercau să găsească o soluție pentru problema lor, oamenii spun că au ajuns să aibă probleme de sănătate din cauza zgomotului infernal.

”Vă aduc la cunoștință că, în urma controlului (…) la societatea Elis Pavaje, punct de lucru Vințu de Jos, control ce a scos la iveală că fabrica de betoane este amplasată ilegal în punctul ce se află acum, adică la 30 m față de zonă de locuit și nu la minim 500 m cât prevede legea, a dispus unele măsuri și totodată sancțiuni.

Ca răspuns la toate astea, firma Elis Pavaje, în punctul de lucru mai sus menționat, a TRIPLAT intensitatea zgomotului în intervalul orar 23 – 07. Au început să vină bascule de mare tonaj care descarcă și a căror obloane lovesc bena, la încheierea procesului de descărcare, provocând un zgomot infernal, vola lucrează pe timp de noapte împingând cu cupa pe jos agregatele de balastieră, toate ușile ce pot fi deschise de la presa vibrantă sunt lăsate deschise.

90 de zile cât le-ați dat termen nu vom putea dormi de zgomotele provenite de la această fabrică de betoane. Sincer și personal, am ajuns la concluzia că doar în România se poate ca o fabrică construită prin încălcarea legii să mai funcționeze. Menționez că în urma lipsei somnului, atât eu cât și soția mea am început să avem probleme de sănătate”, scrie Dorin Alveș, care stă pe strada Devei din Vințu de Jos, într-o adresă din aprilie 2020, transmisă și pe adresa redacției Alba24.ro.

 

 

”Picătura chinezească” cu sunete și praf

În altă adresă (martie 2020), șase semnatari, care au case în imediata apropiere a unității de lucru, spun că poluarea fonică este 24 de ore din 24, inclusiv în weekend. Mai spun și că, din cauza pulberii de ciment dispersate în aer, nu mai pot cultiva aproape nimic în grădini.

(…) suntem privați de orele de odihnă și recreere datorită orarului de funcționare NON STOP a firmei ELIS PAVAJE, PUNCTUL DE LUCRU Vințu de Jos și vă aducem din nou la cunoștință că, datorită funcționării NON-STOP, adică 24 ore din 24 și 7 zile din 7, a firmei de prefabricate și fabricate din beton a firmei ELIS PAVAJE, punct de lucru Vințu de Jos, ne este grav afectată sănătatea deoarece suntem privați de orele de odihnă și de zilele de repaus, prin programul lor de lucru NON – STOP.

În urma proceselor tehnologice de fabricare a bordurilor din beton, a pavelelor, de diferite grosimi si dimensiuni, din beton și a altor fabricate din beton ce le fabrica ei, pe timpul nopții există o puternică poluare fonică provenită de la presa folosită la fabricarea produselor mai sus menționate. În zilele de repaus, sărbători legale și weekend, poluarea fonică e de nedescris.

Efectiv această poluare fonică acționează asupra organismului ca efectul de <picătură chinezească>, doar că cu sunete.

Utilaje în funcțiune, basculante care descarcă produsele de balastieră și ale căror obloane de la benă lovesc bena de 3-4 ori în momentul golirii benei, vola care împinge produsele de balastiera pentru a le stivui, presa de pavele, toate bine creează un vacarm de nedescris.

Nu cred că cineva ar putea crede că un perete tip sandwich de circa 8 cm care este întrerupt din metru-n metru de geamuri de sticlă și un altul puțin mai gros, și o înălțime de 4 m, amplasat la cca 8-10 m de hala de producție, poate opri zgomotul presei vibratoare și la utilajelor care executa diverse operațiuni în curtea firmei, proprietatea familiei Alveș aflându-se la cca 25-30 m de hală și la 10 m față de locul unde se manevreaza produsele de balastieră.

Totodată, pulberea de ciment dispersată în aer la momentul descărcării în silozurile de ciment ne distruge livezile și legumele din grădini. Nu mai putem cultiva nimic verde fără să nu fie afectat de această pulbere”, se arată în adresa amintită.

Potrivit aceleiași surse, unul dintre localnici a măsurat, cu ajutorul unui operator privat, nivelul de zgomot.

Referitor la zgomot, pentru a-mi face o idee personală despre ce înseamnă nivelul zgomotului, am apelat la un operator privat care a venit cu un aparat de măsurare a sunetului, după părerea mea performant (cu acest aparat se măsoară nivelul zgomotului pe stand al osiilor, trenurilor de călători, deci e siguranța circulației și este agreat de receptia SN C.F.R), pentru a face câteva măsurători.

Am efectuat măsurătorile în timpul în care am auzit mai multe utilaje în funcțiune, inclusiv presa vibrantă. Nu l-am plătit, și valorile, care, repet, a fost doar pentru informarea mea, vi le redau mai jos:

în dreptul curții interioare, măsurate din 3 în 3 metri

-între 63-68 db

-între 73-75 db

-între 72-74 db

-între 65-69 db

la 2 metri de peretele casei

-între 70-74 db

-între 65-70 db

În interior pe timp de zi în dormitorul meu valorile erau între 35,5-39 db, precizia aparatului este de +-1,5 db, este nou și are toate avizele metrologice

Menționez că am avut vârfuri și de 95 db în timpul în care oblonul din spate a benei basculei a lovit bena de 3 ori la terminarea operației de descărcare a produselor de balastieră”.

Proprietarul s-a interesat și despre legislație, pentru a vedea ce variante are.

”În Legea nr 119/2014, se stipulează că se măsoara zgomotul și în exteriorul locuinței, la distanță de 3 metri de perete, iar în STAS 10009/88, la 2 metri de peretele locuinței, cu toate utilajele în funcțiune și ușile ce se pot deschid deschide, a sursei de de poluare fonică.

Legea stipulează că se va măsura nivelul de zgomot și în livezi, locuri de recreere, curți etc, ceea s-a efectuat pe proprietatea mea.

În concluzie, vă rugăm să luați măsuri spre a se stopa această poluare și a se reda liniștea mai ales pe timpul nopții și în sărbătorile legale. Cerem aceasta pentru a ne proteja sănătatea care ne este pusă în pericol de aceste poluări, neputând beneficia de odihnă, mai ales în aceste clipe greu încercate, unde lipsa de odihnă ne scade drastic imunitatea organismului! Vă rugăm să luați măsurile necesare cât mai urgent, deoarece activitatea NON STOP a acestei firme de beton vibropresat este un atentat la sănătatea noastră!”, se mai arată în adresa citată.

Nu este prima dată când oamenii au încercat să găsească soluții. Au mai reclamat situația și în 2017, de exemplu, atunci când au fost date și sancțiuni.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    duminică, 08.11.2020 at 12:22

    Acesti paraciosi si-au dat avizul cand le-a fost cerut ? Atuci care au fost conditiile de fuctionare ? Se mai respecta ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate