Eveniment
VIDEO/ Vecin cu ”Elis Pavaje”: Nopți de coșmar pentru mai multe familii, din cauza zgomotului produs la fabrica din Vințu de Jos
De mai mult timp, câteva familii din Vințu de Jos trăiesc nopți de coșmar. Oamenii spun că locuințele acestora se află în imediata apropiere a unei fabrici ce aparține companiei Elis Pavaje, iar zgomotul infernal produs de utilaje, atât ziua dar mai ales noaptea i-au adus la disperare.
Potrivit acestora, fabrica de la Vințu de Jos și-a modificat orarul de funcționare, iar utilajele lucrează fără întrerupere, ziua și noaptea, într-o gălăgie infernală. Se lucrează non-stop, 24 de ore, 7 zile din 7 , iar zgomotul infernal al utilajelor i-a adus pe oameni la disperare.
Oamenii au făcut nenumărate sesizări, fără efect, la toate autoritățile abilitate să ia măsuri pentru pentru a stopa acest coșmar. Nicio plângere nu a reușit să domolească zgomotul de nesuportat pe timpul nopții. Din contră, oamenii suțin că fabrica a triplat intensitatea acestuia.
”În urma proceselor tehnologice de fabricare a bordurilor din beton, a pavelelor, de diferite grosimi si dimensiuni, din beton și a altor fabricate din beton ce le fabrica ei, pe timpul nopții există o puternică poluare fonică provenită de la presa folosită la fabricarea produselor mai sus menționate. În zilele de repaus, sărbători legale și weekend, poluarea fonică e de nedescris.
Efectiv această poluare fonică acționează asupra organismului ca efectul de <picătură chinezească>, doar că cu sunete.
Utilaje în funcțiune, basculante care descarcă produsele de balastieră și ale căror obloane de la benă lovesc bena de 3-4 ori în momentul golirii benei, vola care împinge produsele de balastiera pentru a le stivui, presa de pavele, toate bine creează un vacarm de nedescris.
Nu cred că cineva ar putea crede că un perete tip sandwich de circa 8 cm care este întrerupt din metru-n metru de geamuri de sticlă și un altul puțin mai gros, și o înălțime de 4 m, amplasat la cca 8-10 m de hala de producție, poate opri zgomotul presei vibratoare și la utilajelor care executa diverse operațiuni în curtea firmei, proprietatea familiei Alveș aflându-se la cca 25-30 m de hală și la 10 m față de locul unde se manevreaza produsele de balastieră.”
”Locuitorii care au casele la nici 10 metri de punctul de lucru al firmei, suntem puși în imposibilitatea de a ne odihni pe timpul nopții. Am ajuns să luăm sedative pentru a adormi”, scrie una dintre persoanele afectate de situația de la Vințu de Jos.
Viața la doi pași de fabrică. Zgomot infernal și probleme de sănătate
Într-una dintre adresele prin care încercau să găsească o soluție pentru problema lor, oamenii spun că au ajuns să aibă probleme de sănătate din cauza zgomotului infernal.
”Vă aduc la cunoștință că, în urma controlului (…) la societatea Elis Pavaje, punct de lucru Vințu de Jos, control ce a scos la iveală că fabrica de betoane este amplasată ilegal în punctul ce se află acum, adică la 30 m față de zonă de locuit și nu la minim 500 m cât prevede legea, a dispus unele măsuri și totodată sancțiuni.
Ca răspuns la toate astea, firma Elis Pavaje, în punctul de lucru mai sus menționat, a TRIPLAT intensitatea zgomotului în intervalul orar 23 – 07. Au început să vină bascule de mare tonaj care descarcă și a căror obloane lovesc bena, la încheierea procesului de descărcare, provocând un zgomot infernal, vola lucrează pe timp de noapte împingând cu cupa pe jos agregatele de balastieră, toate ușile ce pot fi deschise de la presa vibrantă sunt lăsate deschise.
90 de zile cât le-ați dat termen nu vom putea dormi de zgomotele provenite de la această fabrică de betoane. Sincer și personal, am ajuns la concluzia că doar în România se poate ca o fabrică construită prin încălcarea legii să mai funcționeze. Menționez că în urma lipsei somnului, atât eu cât și soția mea am început să avem probleme de sănătate”, scrie Dorin Alveș, care stă pe strada Devei din Vințu de Jos, într-o adresă din aprilie 2020, transmisă și pe adresa redacției Alba24.ro.
”Picătura chinezească” cu sunete și praf
În altă adresă (martie 2020), șase semnatari, care au case în imediata apropiere a unității de lucru, spun că poluarea fonică este 24 de ore din 24, inclusiv în weekend. Mai spun și că, din cauza pulberii de ciment dispersate în aer, nu mai pot cultiva aproape nimic în grădini.
”(…) suntem privați de orele de odihnă și recreere datorită orarului de funcționare NON STOP a firmei ELIS PAVAJE, PUNCTUL DE LUCRU Vințu de Jos și vă aducem din nou la cunoștință că, datorită funcționării NON-STOP, adică 24 ore din 24 și 7 zile din 7, a firmei de prefabricate și fabricate din beton a firmei ELIS PAVAJE, punct de lucru Vințu de Jos, ne este grav afectată sănătatea deoarece suntem privați de orele de odihnă și de zilele de repaus, prin programul lor de lucru NON – STOP.
În urma proceselor tehnologice de fabricare a bordurilor din beton, a pavelelor, de diferite grosimi si dimensiuni, din beton și a altor fabricate din beton ce le fabrica ei, pe timpul nopții există o puternică poluare fonică provenită de la presa folosită la fabricarea produselor mai sus menționate. În zilele de repaus, sărbători legale și weekend, poluarea fonică e de nedescris.
Efectiv această poluare fonică acționează asupra organismului ca efectul de <picătură chinezească>, doar că cu sunete.
Utilaje în funcțiune, basculante care descarcă produsele de balastieră și ale căror obloane de la benă lovesc bena de 3-4 ori în momentul golirii benei, vola care împinge produsele de balastiera pentru a le stivui, presa de pavele, toate bine creează un vacarm de nedescris.
Nu cred că cineva ar putea crede că un perete tip sandwich de circa 8 cm care este întrerupt din metru-n metru de geamuri de sticlă și un altul puțin mai gros, și o înălțime de 4 m, amplasat la cca 8-10 m de hala de producție, poate opri zgomotul presei vibratoare și la utilajelor care executa diverse operațiuni în curtea firmei, proprietatea familiei Alveș aflându-se la cca 25-30 m de hală și la 10 m față de locul unde se manevreaza produsele de balastieră.
Totodată, pulberea de ciment dispersată în aer la momentul descărcării în silozurile de ciment ne distruge livezile și legumele din grădini. Nu mai putem cultiva nimic verde fără să nu fie afectat de această pulbere”, se arată în adresa amintită.
Potrivit aceleiași surse, unul dintre localnici a măsurat, cu ajutorul unui operator privat, nivelul de zgomot.
”Referitor la zgomot, pentru a-mi face o idee personală despre ce înseamnă nivelul zgomotului, am apelat la un operator privat care a venit cu un aparat de măsurare a sunetului, după părerea mea performant (cu acest aparat se măsoară nivelul zgomotului pe stand al osiilor, trenurilor de călători, deci e siguranța circulației și este agreat de receptia SN C.F.R), pentru a face câteva măsurători.
Am efectuat măsurătorile în timpul în care am auzit mai multe utilaje în funcțiune, inclusiv presa vibrantă. Nu l-am plătit, și valorile, care, repet, a fost doar pentru informarea mea, vi le redau mai jos:
în dreptul curții interioare, măsurate din 3 în 3 metri
-între 63-68 db
-între 73-75 db
-între 72-74 db
-între 65-69 db
la 2 metri de peretele casei
-între 70-74 db
-între 65-70 db
În interior pe timp de zi în dormitorul meu valorile erau între 35,5-39 db, precizia aparatului este de +-1,5 db, este nou și are toate avizele metrologice
Menționez că am avut vârfuri și de 95 db în timpul în care oblonul din spate a benei basculei a lovit bena de 3 ori la terminarea operației de descărcare a produselor de balastieră”.
Proprietarul s-a interesat și despre legislație, pentru a vedea ce variante are.
”În Legea nr 119/2014, se stipulează că se măsoara zgomotul și în exteriorul locuinței, la distanță de 3 metri de perete, iar în STAS 10009/88, la 2 metri de peretele locuinței, cu toate utilajele în funcțiune și ușile ce se pot deschid deschide, a sursei de de poluare fonică.
Legea stipulează că se va măsura nivelul de zgomot și în livezi, locuri de recreere, curți etc, ceea s-a efectuat pe proprietatea mea.
În concluzie, vă rugăm să luați măsuri spre a se stopa această poluare și a se reda liniștea mai ales pe timpul nopții și în sărbătorile legale. Cerem aceasta pentru a ne proteja sănătatea care ne este pusă în pericol de aceste poluări, neputând beneficia de odihnă, mai ales în aceste clipe greu încercate, unde lipsa de odihnă ne scade drastic imunitatea organismului! Vă rugăm să luați măsurile necesare cât mai urgent, deoarece activitatea NON STOP a acestei firme de beton vibropresat este un atentat la sănătatea noastră!”, se mai arată în adresa citată.
Nu este prima dată când oamenii au încercat să găsească soluții. Au mai reclamat situația și în 2017, de exemplu, atunci când au fost date și sancțiuni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 08.11.2020 at 12:22
Acesti paraciosi si-au dat avizul cand le-a fost cerut ? Atuci care au fost conditiile de fuctionare ? Se mai respecta ?