Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO/ Vecin cu ”Elis Pavaje”: Nopți de coșmar pentru mai multe familii, din cauza zgomotului produs la fabrica din Vințu de Jos


Publicat

De mai mult timp, câteva familii din Vințu de Jos trăiesc nopți de coșmar. Oamenii spun că locuințele acestora se află în imediata apropiere a unei fabrici ce aparține companiei Elis Pavaje, iar zgomotul infernal produs de utilaje, atât ziua dar mai ales noaptea i-au adus la disperare.

Potrivit acestora, fabrica de la Vințu de Jos și-a modificat orarul de funcționare, iar utilajele lucrează fără întrerupere, ziua și noaptea, într-o gălăgie infernală. Se lucrează non-stop, 24 de ore, 7 zile din 7 , iar zgomotul infernal al utilajelor i-a adus pe oameni la disperare.

Oamenii au făcut nenumărate sesizări, fără efect, la toate autoritățile abilitate să ia măsuri pentru pentru a stopa acest coșmar. Nicio plângere nu a reușit să domolească zgomotul de nesuportat pe timpul nopții. Din contră, oamenii suțin că fabrica a triplat intensitatea acestuia.

”În urma proceselor tehnologice de fabricare a bordurilor din beton, a pavelelor, de diferite grosimi si dimensiuni, din beton și a altor fabricate din beton ce le fabrica ei, pe timpul nopții există o puternică poluare fonică provenită de la presa folosită la fabricarea produselor mai sus menționate. În zilele de repaus, sărbători legale și weekend, poluarea fonică e de nedescris.

Efectiv această poluare fonică acționează asupra organismului ca efectul de <picătură chinezească>, doar că cu sunete.

Utilaje în funcțiune, basculante care descarcă produsele de balastieră și ale căror obloane de la benă lovesc bena de 3-4 ori în momentul golirii benei, vola care împinge produsele de balastiera pentru a le stivui, presa de pavele, toate bine creează un vacarm de nedescris.

Nu cred că cineva ar putea crede că un perete tip sandwich de circa 8 cm care este întrerupt din metru-n metru de geamuri de sticlă și un altul puțin mai gros, și o înălțime de 4 m, amplasat la cca 8-10 m de hala de producție, poate opri zgomotul presei vibratoare și la utilajelor care executa diverse operațiuni în curtea firmei, proprietatea familiei Alveș aflându-se la cca 25-30 m de hală și la 10 m față de locul unde se manevreaza produsele de balastieră.”

”Locuitorii care au casele la nici 10 metri de punctul de lucru al firmei, suntem puși în imposibilitatea de a ne odihni pe timpul nopții. Am ajuns să luăm sedative pentru a adormi”, scrie una dintre persoanele afectate de situația de la Vințu de Jos.

Viața la doi pași de fabrică. Zgomot infernal și probleme de sănătate

Într-una dintre adresele prin care încercau să găsească o soluție pentru problema lor, oamenii spun că au ajuns să aibă probleme de sănătate din cauza zgomotului infernal.

”Vă aduc la cunoștință că, în urma controlului (…) la societatea Elis Pavaje, punct de lucru Vințu de Jos, control ce a scos la iveală că fabrica de betoane este amplasată ilegal în punctul ce se află acum, adică la 30 m față de zonă de locuit și nu la minim 500 m cât prevede legea, a dispus unele măsuri și totodată sancțiuni.

Ca răspuns la toate astea, firma Elis Pavaje, în punctul de lucru mai sus menționat, a TRIPLAT intensitatea zgomotului în intervalul orar 23 – 07. Au început să vină bascule de mare tonaj care descarcă și a căror obloane lovesc bena, la încheierea procesului de descărcare, provocând un zgomot infernal, vola lucrează pe timp de noapte împingând cu cupa pe jos agregatele de balastieră, toate ușile ce pot fi deschise de la presa vibrantă sunt lăsate deschise.

90 de zile cât le-ați dat termen nu vom putea dormi de zgomotele provenite de la această fabrică de betoane. Sincer și personal, am ajuns la concluzia că doar în România se poate ca o fabrică construită prin încălcarea legii să mai funcționeze. Menționez că în urma lipsei somnului, atât eu cât și soția mea am început să avem probleme de sănătate”, scrie Dorin Alveș, care stă pe strada Devei din Vințu de Jos, într-o adresă din aprilie 2020, transmisă și pe adresa redacției Alba24.ro.

 

 

”Picătura chinezească” cu sunete și praf

În altă adresă (martie 2020), șase semnatari, care au case în imediata apropiere a unității de lucru, spun că poluarea fonică este 24 de ore din 24, inclusiv în weekend. Mai spun și că, din cauza pulberii de ciment dispersate în aer, nu mai pot cultiva aproape nimic în grădini.

(…) suntem privați de orele de odihnă și recreere datorită orarului de funcționare NON STOP a firmei ELIS PAVAJE, PUNCTUL DE LUCRU Vințu de Jos și vă aducem din nou la cunoștință că, datorită funcționării NON-STOP, adică 24 ore din 24 și 7 zile din 7, a firmei de prefabricate și fabricate din beton a firmei ELIS PAVAJE, punct de lucru Vințu de Jos, ne este grav afectată sănătatea deoarece suntem privați de orele de odihnă și de zilele de repaus, prin programul lor de lucru NON – STOP.

În urma proceselor tehnologice de fabricare a bordurilor din beton, a pavelelor, de diferite grosimi si dimensiuni, din beton și a altor fabricate din beton ce le fabrica ei, pe timpul nopții există o puternică poluare fonică provenită de la presa folosită la fabricarea produselor mai sus menționate. În zilele de repaus, sărbători legale și weekend, poluarea fonică e de nedescris.

Efectiv această poluare fonică acționează asupra organismului ca efectul de <picătură chinezească>, doar că cu sunete.

Utilaje în funcțiune, basculante care descarcă produsele de balastieră și ale căror obloane de la benă lovesc bena de 3-4 ori în momentul golirii benei, vola care împinge produsele de balastiera pentru a le stivui, presa de pavele, toate bine creează un vacarm de nedescris.

Nu cred că cineva ar putea crede că un perete tip sandwich de circa 8 cm care este întrerupt din metru-n metru de geamuri de sticlă și un altul puțin mai gros, și o înălțime de 4 m, amplasat la cca 8-10 m de hala de producție, poate opri zgomotul presei vibratoare și la utilajelor care executa diverse operațiuni în curtea firmei, proprietatea familiei Alveș aflându-se la cca 25-30 m de hală și la 10 m față de locul unde se manevreaza produsele de balastieră.

Totodată, pulberea de ciment dispersată în aer la momentul descărcării în silozurile de ciment ne distruge livezile și legumele din grădini. Nu mai putem cultiva nimic verde fără să nu fie afectat de această pulbere”, se arată în adresa amintită.

Potrivit aceleiași surse, unul dintre localnici a măsurat, cu ajutorul unui operator privat, nivelul de zgomot.

Referitor la zgomot, pentru a-mi face o idee personală despre ce înseamnă nivelul zgomotului, am apelat la un operator privat care a venit cu un aparat de măsurare a sunetului, după părerea mea performant (cu acest aparat se măsoară nivelul zgomotului pe stand al osiilor, trenurilor de călători, deci e siguranța circulației și este agreat de receptia SN C.F.R), pentru a face câteva măsurători.

Am efectuat măsurătorile în timpul în care am auzit mai multe utilaje în funcțiune, inclusiv presa vibrantă. Nu l-am plătit, și valorile, care, repet, a fost doar pentru informarea mea, vi le redau mai jos:

în dreptul curții interioare, măsurate din 3 în 3 metri

-între 63-68 db

-între 73-75 db

-între 72-74 db

-între 65-69 db

la 2 metri de peretele casei

-între 70-74 db

-între 65-70 db

În interior pe timp de zi în dormitorul meu valorile erau între 35,5-39 db, precizia aparatului este de +-1,5 db, este nou și are toate avizele metrologice

Menționez că am avut vârfuri și de 95 db în timpul în care oblonul din spate a benei basculei a lovit bena de 3 ori la terminarea operației de descărcare a produselor de balastieră”.

Proprietarul s-a interesat și despre legislație, pentru a vedea ce variante are.

”În Legea nr 119/2014, se stipulează că se măsoara zgomotul și în exteriorul locuinței, la distanță de 3 metri de perete, iar în STAS 10009/88, la 2 metri de peretele locuinței, cu toate utilajele în funcțiune și ușile ce se pot deschid deschide, a sursei de de poluare fonică.

Legea stipulează că se va măsura nivelul de zgomot și în livezi, locuri de recreere, curți etc, ceea s-a efectuat pe proprietatea mea.

În concluzie, vă rugăm să luați măsuri spre a se stopa această poluare și a se reda liniștea mai ales pe timpul nopții și în sărbătorile legale. Cerem aceasta pentru a ne proteja sănătatea care ne este pusă în pericol de aceste poluări, neputând beneficia de odihnă, mai ales în aceste clipe greu încercate, unde lipsa de odihnă ne scade drastic imunitatea organismului! Vă rugăm să luați măsurile necesare cât mai urgent, deoarece activitatea NON STOP a acestei firme de beton vibropresat este un atentat la sănătatea noastră!”, se mai arată în adresa citată.

Nu este prima dată când oamenii au încercat să găsească soluții. Au mai reclamat situația și în 2017, de exemplu, atunci când au fost date și sancțiuni.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  duminică, 08.11.2020 at 12:22

  Acesti paraciosi si-au dat avizul cand le-a fost cerut ? Atuci care au fost conditiile de fuctionare ? Se mai respecta ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fuga în Egipt, în plină criză. Episod turistic cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, la piramide

Publicat

Președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi, a fost surprins pe când vizita piramidele. 

Potrivit unor imagini apărute în presă, președintele a fost surprins de turiștii aflați în zona turistică.

Îmbrăcat în alb și relaxat, atât el cât și soția sa, Klaus Iohannis și-a făcut fotografii înconjurat de gărzile de corp care i-au asigurat distanța.

Potrivit gazetaph.ro, care a publicat pentru prima data fotografii cu acesta în Egipt, președintele a fost recunoscut de românii aflați în vacanță acolo.

În acest context, președintelui i se reproșează episodul turistic, în condițiile în care România se zbate într-o criză sanitară fără precedent, triplată de una energetică și una politică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

 • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
 • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 10:00 – Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2021, în jurul orei 06:30, pe Drumul National 1, la km 390, în dreptul localității Sântimbru, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Alba Iulia – Teiuș, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, județul Alba.

În urma accidentului, conducătorul primului autoturism a decedat, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, pasager în autoturismul condus de acesta a fost rănit grav, iar conducătorul celui de-al doilea autoturism a fost rănit ușor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Stimați conducători auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm:

 • Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
 • Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
 • În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
 • Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
 • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumuri din Apuseni, modernizate pentru a face legătura între obiective turistice din Alba, Bihor și Cluj

Publicat

Proiectul prin care județele Alba, Cluj și Bihor au încheiat acord, în vederea promovării obiectivelor turistice, începe să prindă contur.

Datele investiției pentru drumul Padiş – Ic Ponor au fost aprobate, marți, de consilierii județeni.

Modernizarea acestui drum, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Vezi și TRASEE turistice spectaculoase în județul Alba. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice

A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.

În baza parteneriatului încheiat, CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750.

CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.

În ceea ce privește drumul Padiş – Ic Ponor, proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.

Drumul este în prezent doar pietruit, şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.

„Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Obiectivele acordului între cele trei județe sunt:

 • amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe
 • dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”
 • protejarea turiștilor în zona de interes.
 • protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

Comunele vizate sunt: în Alba – Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara; în Bihor – Pietroasa, Budureasa; în Cluj: Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate