Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO VIDEO / Zgomot, vibrații și mult praf: Mai mulți locuitori din Vințu de Jos reclamă poluarea de la o fabrică Elis Pavaje

Publicat

Zgomot, trepidații și mult praf.  Viața la țară poate deveni un calvar dacă, în zona unde locuiești, se află o fabrică de pavaje și borduri a unei firme în care ”totul se leagă”.

De asta au parte mai mulți cetățeni care locuiesc, în comuna Vințu de Jos, lângă o fabrică de pavaje și borduri din beton ce aparține firmei Elis Pavaje.

Fabrica se află la doar câțiva zeci de metri de casele acestora. Vibrațiile utilajelor le afectează rezistența caselor, iar pulberea rezultată din procesul de producție a distrus toți pomii fructiferi și vița de vie din grădini.

Oamenii au făcut diverse demersuri pe la autoritățile statului, sesizări care au rămas însă fără rezultat. Garda de Mediu nu a văzut niciun fir de praf, iar aparatele (ne)omologate ale Direcției de Sănătate Publică n-au auzit zgomotul utilajelor.

Totul pare perfect în ciuda dovezilor video pe care oameni le-au dat împreună cu reclamațiile.

Mai mulți cetățeni din comuna Vințu de Jos fac de ani buni sesizări cu privire la problemele pe care le au cu zgomotul, trepidațiile și praful produs de o fabrică aflată în vecinătatea locuințelor acestora.

Redăm integral scrisoarea transmisă redacției Alba24 de locuitorii nemulțumiți  :

„În anul 1997, într-un cartier a comunei Vințu de Jos, a luat naștere o mică făbricuță de bolțari din ciment. La capacitatea acesteia de la acea oră, nu deranja pe nimeni. Odată cu trecerea timpului activitatea de producție a fabricii ia amploare, urmând ca în 2006 să fie vândută către Fruhwald SRL.

Firma începe procesul de modernizare a fabricii, construiește silozuri pentru depozitarea pulberii de ciment și o hală unde montează o presă vibratoare pentru producerea pavajelor și bordurilor din beton.

„Face toate acestea uitând că la nici 30 de metri față de acea presă vibratoare se află imobile cu destinație de locuit și că se află pe teren intravilan nu în zonă industrială sau teren extravilan. Cum a obținut autorizațiile de înființare și construire a acelei linii de fabricare a pavajelor și bordurilor din beton, rămâne un mister.

Managerul de la acea oră a companiei a înțeles gravitatea situației (el fiind austriac) și a încercat remedierea situației, optând pentru cumpărarea imobilului și terenul afectat de vibrațiile provenite de la presa vibratoare și de poluarea cu pulbere de ciment. S-a plătit un mic avans, urmând ca în decursul acelui an să se achite și restul. Între timp, la conducere au ajuns români care au înțeles să rezolve situația ca românul, adică cu PCR (pile, cunoștiințe și relații). Nu au mai achitat diferența, motivând că nu mai au bani sau alte pretexte. Cum, datorită vibrațiilor și a pulberii de ciment (pulbere care în timp a distrus toți pomii fructiferi și vița de vie din jur) viața lângă acea fabrică a devenit un calvar, am făcut diverse demersuri pe la toate autoritățile statului. Au venit <în control> și au constatat că fabrica respectivă nu poluează…

Între timp, Fruhwald Konnex Prefabricate SRL intră în insolvență și își reduce activitatea aproape de zero. Sincer, ne-am bucurat de aceasta deoarece am scăpat de necazuri. Dar bucuria nu a durat mult. În 2016, Elis Pavaje cumpără terenul de la Fruhwald continuând să producă pavaje și borduri. Aceștia beneficiind de faptul că Fruhwald se afla în insolvență și beneficia de unele scutiri financiare, au continuat activitatea pe vechea firmă.

Activitatea este reluată într-un mod accelerat cu un program de lucru care începe la ora 6 dimineața și se încheie la ora 23.00. Deoarece fabrica respectivă este construită într-o zonă destinată locuințelor, ea fiind la nici 40 m distanță de primul imobil, fiind situată pe un teren intravilan și nicidecum pe un teren extravilan sau într-o zonă industrială, ea trebuie să respecte un orar de funcționare. Nu se respectă nimic. Autoritățile ridică din umeri, închid ochii la cele întâmplate acolo și ne spun că nu au ce le face.

Am luat legătura cu administratorii firmei SC Elis Pavaje spre a soluționa amiabil situația. Răspunsul lor a fost ferm: <Pe terenul meu fac ce vreau>”.

YouTube video

Primăria o ia pe scurtătură: ”Nu avem aparatură”

„Ca urmare a desfășurării activităților lângă locuințele noastre a SC Fruhwald Konnex Prefabricate SRL (actual a SC Elis Pavaje), a devenit imposibil de locuit în zona respectivă. În urma proceselor tehnologice, pentru fiecare tip de produs al fabricii respective (pavaje de 6, pavaje de 8 și borduri din beton), rezultă vibrații mari care se resimt asupra clădirilor din jur, zgomot la limita proprietății cu mult peste maximul admis (o conversație nu poate fi purtată pe un ton moderat numai ridicând mult tonul) și mult praf de ciment care este degajat în atmosferă atât la descărcarea cimentului vrac din camioane în silozurile prevăzute pentru depozitarea pulberii de ciment cât și prin circulația vehiculelor prin curtea unității. De multe ori, aerul devine irespirabil datorită acestui praf de ciment, mai ales când este descărcat din mașini în silozuri. Menționăm că avem dovezi video efectuate din curțile locuințelor noastre, în care se observă cum este răspândit praful de ciment în atmosferă din cicloanele respective, moment în care efectiv se „lasă ceața”.

Deoarece atât sănătatea noastră cât și rezistența clădirilor sunt puse în primejdie, vă rugăm să luați măsuri în vederea stopării activității acestora.

Menționăm că anul trecut la data de 7 iulie ne-am adresat Primăriei Vințu de Jos cu rugămintea de a anunța organele competente referitor la situația din teren.”

Potrivit cetățenilor, răspunsul dat de aceste instituții este demn de tot râsul, „nu suntem abilitate, nu avem aparatura omologată să efectuăm măsurători”.

Garda de Mediu a căutat praful de ciment, dar nu l-a găsit

Potrivit unui răspuns dat de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Alba și semnat de comisarul șef Dorin Zdrânc, în urma unui control efectuat în incinta societății în luna aprilie a acestui an, „nu s-a observat prezența prafului de ciment sau a prafului rezultat din circulația utilajelor sau mașinilor”.

Tot în răspuns, Garda de Mediu Alba a transmis că alimentarea silozurilor de ciment se face automatizat cu descărcare pneumatică, silozurile fiind prevăzute cu filtre. De asemenea, programul de funcționare al firmei este de 16 ore / zi, 6 zile / săptămână, conform autorizației de mediu valabilă până în 2023.

De asemenea, au fost stabilite ca și măsuri: „Se vor efectua determinări ale nivelului de zgomot, la limita incintei, în condiții de funcționare a presei fixe”, „Se vor efectua determinări de pulberi în suspensie (PM 1o) și pulberi sedimentabile”, „Stropirea cu apă a platformei balastate, pe timpul când există circulație intensă în incintă” – toate cu termen de realizare 12 iunie 2017.

Poluarea sonoră, verificată ”orientativ”cu sonometre neomologate

În urma unei sesizări făcută în 2014, Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat determinări sonometrice, cu sonomemtrul din dotarea GNM-CJ Alba tip NL 31, seria 00672952, între orele 10:39 și 11:30 (sonometru neomologat). Potrivit unui răspuns al instituției, semnat de Dănuț Hălălai, în urma măsuritărilor au rezultat următoarele valori:

  • la imobilul din strada Devei, la limita geamului – 68-69 decibeli cu mașina de fabricat pavaj în funcțiune
  • la limita incintei cu ușile halei de fabricație deschise: 74-75 DB cu mașina de pavaj în funcțiune

Potrivit Gărzii de Mediu Alba, nivelul de zgomot maxim admis la limita perimetrului incintei este de 65 DB, conform STAS 10009/1988. Au fost aplicate sancțiuni și a fost trasată măsura ca desfășurarea activității de fabricare a produselor din beton să se efectueze numai cu respectarea prevederilor autorizației de mediu.

În urma unei reclamații făcută în primăvara acestui an, și Direcția de Sănătate Publică Alba a verificat nivelul de zgomot. Conform unui răspuns dat de DSP Alba, la data controlului, în exteriorul unei locuințe aflată în vecinătatea fabricii a fost determinat un zgomot de 50-53 dba, „valoare care se încadrează în normele prevăzute de Ord. MS 119/2014”. Potrivit instituției, metoda folosită pentru măsurarea zgomotului nu este acreditată RENAR, aceasta având doar „scop orientativ”.

„Pentru a constata impactul pentru sănătatea populației din zonă se recomandă efectuarea unui studiu de impact făcut de o instituție specializată, autorizată în acest sens”, se mai precizează în răspunsul dat de DSP Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate