Eveniment
VIDEO: Zeci de analfabeți și-au luat permisul de conducere la ”tarif” între 3000 și 7500 euro. Cum erau ajutați să treacă ”sala”
Poliția a reținut 9 suspecți într-un dosar în care un instructor auto și alt bărbat au racolat zeci de persoane neșcolarizate și le-au ajutat să obțină permisul de conducere. ”Tariful” pentru permis era între 3000 și 7.500 de euro.
Potrivit IPJ Ilfov, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov au depistat în flagrant, marți, trei bărbați, respectiv un candidat, un instructor auto și un „sufleor”, care ar fi fraudat proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV București.
Candidatul, în vârstă de 32 de ani, ar fi intrat în sala de examen purtând tehnică audio-video pe haine și în urechi, aceasta permițându-i „sufleorului” să vadă monitorul și să transmită răspunsurile corecte beneficiarului.
La aceeași dată, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au desfășurat trei percheziții: la sediul unei școli de șoferi, din București și la domiciliile a două dintre cele trei persoane, depistate în flagrant.
Polițiștii au identificat alte 56 de persoane, cu privire la care exista suspiciunea că ar fi fraudat proba teoretică, pentru obținerea permisului de conducere. Marți, 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov s-au deplasat în județele Iași, Călărași, Bacău, Ialomița și București. Au fost conduse la sediul IPJ Ilfov 43 de persoane, pentru cercetări.
Ulterior, au fost reținute, pentru 24 de ore, 9 dintre cele 46 de persoane, urmând ca acestea să fie prezentate procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri de luare a măsurilor preventive.
Cum opera rețeaua ”sufleorul”
Polițiștii au constatat că, în perioada 2018-2022, un instructor auto, în vârstă de 43 de ani, împreună cu un bărbat (sufleor), în vârstă de 28 de ani și fără calitate, au racolat zeci de persoane neșcolarizate și le-au sprijinit să fraudeze proba teoretică, componentă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, organizat de SRPCIV București.
Ca mod de operare, candidații urmau să intre în sala de examen, purtând pe îmbrăcăminte și în urechi tehnică de natură a permite să filmeze monitorul și să comunice în exterior cu „sufleorul”, acesta din urmă transmițându-le răspunsurile.
Suma solicitată pentru obținerea în mod fraudulos a permisului de conducere era cuprinsă între 3000 și 7500 euro.
În acest dosar, polițiștii fac cercetări pentru fals intelectual, fals informatic fals în declarații și abuz în serviciu, urmărirea penală fiind sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
Potrivit Poliției Ilfov, în activitatea infracțională, nu au fost angrenați lucrători din cadrul DRPCIV.
sursă: IPJ Ilfov
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News