Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vinerea Mare, tradiții și obiceiuri. Ce semnifică trecerea pe sub masă a credincioșilor, în biserică

Publicat

În Vinerea Mare, una dintre tradițiile religioase este trecerea pe sub masa pe care se află Sfântul Epitaf, în biserică.

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc confecţionat din pânză, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului. Este utilizat la slujba din Vinerea Mare, Denia Prohodului.

Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masa pe care este aşezat.

Trecerea pe sub masă a credincioşilor se doreşte a fi asemănarea trecerii prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepţilor.

Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt.

Fie o singură dată, fie de trei ori, important este ca, atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credinciosii să știe că astfel închipuie în trupul și viața lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos.

Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coboară împreuna cu El în moarte, pentru ca în noaptea Învierii să învie împreună cu El.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, adică: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, crucea și moartea, potrivit crestinortodox.ro

În Vinerea Mare, există credința conform căreia cine se spovedește şi se împărtășește astăzi nu trebuie să o mai facă tot anul.

Un alt obicei din Vinerea Mare este și cel al scăldatului. Se spune că persoana care se va scufunda în apă rece de trei ori va fi sănătoasă pe tot parcursul anului.

Se considera că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină.

Urmează însă miracolul Învierii Domnului din noaptea de Paşti şi actele de purificare din Săptămâna Luminată care readuc echilibrul şi armonia.

Vinerea Mare – tradiții, obiceiuri, superstiții

  • dacă treci trei ori pe sub Sfântul Epitaf, scapi de dureri de cap sau spate, în cursul anului
  • credincioșii care își șterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi
  • preotul să împarte florile aduse la biserică; acestea sunt bune de leac
  • cu lumânarea de la biserică, în trecut, se ocolea casa de trei ori; la intrare, oamenii se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau doar la grindă de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie
  • cei care reușesc să țină post negru azi și beau doar apă se crede că vor fi protejați de boli și vor beneficia de protecție divină
  • nu se coc cozonaci și nu se prepară mâncare pentru Paște; se spune că aceia care o vor face vor arde mâinile Maicii Domnului
  • dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat; dacă nu plouă, nu vor fi roade
  • nu se spală în godpodărie, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax