Actualitate
VINERI 13, zi cu ghinion: Semnificaţii şi superstiții despre ziua „blestemată”. Ce nu este bine să faci
Pentru cei superstițioși, ziua de vineri 13 este o zi în care predomină ghinionul, astfel aceștia se feresc să facă lucruri importante. Cercetărorii ne liniștesc și spun că teama nu este îndreptăţită.
Superstiția ce planează asupra zilei de vineri, 13, este reprezentată, de fapt, de o combinaţie a două frici distincte: teama inexplicabilă de zilele de vineri și frica de numărul 13. Medicii spun că această frica se numește triskaidekafobie.
Citește și Zile libere 2023: Românii vor avea mai multe minivacanțe de trei și patru zile. Calendarul zilelor nelucrătoare pentru salariați
Trăind într-o perioadă în care multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13, ne vine greu să credem că o astfel de superstiţie, adânc înrădăcinată şi care pare să existe de când lumea, a luat naştere abia în secolul al XX-lea.
Cu toate că vineri 13 este asociată cu ziua nenorocirilor, oamenii renunţând la cele mai importante planuri pentru a nu fi loviţi de ghinion, cercetărorii spun că teama nu este îndreptăţită.
De unde a apărut ideea de vineri 13, zi cu ghinion
Se pare că această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri.
Mai mult, sfârşitul cavalerilor templieri a venit într-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialiştii spun că oamenii nu au făcut legătura între vineri şi ziua de 13 decât la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul celui de-al XX-lea, potrivit descoperă.ro.
În secolul al XVII-lea se credea că nu este bine ca la masă să fie aşezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai târziu oamenii încep să facă legătura între ziua de vineri şi numărul 13.
La fel ca teama de numărul 13, se pare că şi cea legată de ziua de vineri porneşte tot de la scrierile din Noul Testament. În anul 1852, în publicaţia periodică Notes and Queries se scria „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.
De unde a apărut superstiția ”Vineri 13 – zi cu ghinion”
Potrivit Wikipedia superstiția zilei de vineri 13 își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de vineri 13 octombrie 1307.
Există însă voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele.
Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…
Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o astfel de zi.
Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.
Numerologii spun că 13 ar aduce ghinion pentru că se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.
Cum au încercat americanii să refacă reputația zilei de Vineri-13
La începutul anului 1887, sub conducerea lui David McAdam, judecător la curtea orăşenească, Thirteen Club (Clubul Treisprezece) îşi propune să „refacă reputaţia” zilei de vineri.
Membrii clubului erau convinşi că ziua de vineri a început să fie percepută ca aducătoare de ghinion din cauza execuţiilor care se ţineau doar în această zi.
Prin urmare, aceşti au decis să îşi folosească influenţa pe care o aveau în justiţie pentru a-i convinge pe judecători să stabilească execuţii în oricare altă zi a săptămânii. De asemenea, judecătorii care îmbrăţişau propunerea erau invitaţii de onoare ai cinelor organizate de Thirteen Club.
Strădaniile celor din cadrul Thirteen Club pentru a înlătura superstiţia legată de ziua de vineri au mers chiar mai departe.
Aceştia au propus ca sâmbăta, programul de lucru să fie mai scurt, motivând că astfel oamenii din clasa mijlocie vor putea să se pregătească mai bine pentru slujba religioasă de duminică.
În mai 1887, în statul New York, a fost promulgată o lege prin care sâmbăta era declarată zi cu program de lucru scurt.
Totuşi, prevederea se aplica doar bancherilor şi funcţionarilor publici. În lunile ce au urmat, membrii Thirteen Club au continuat să facă lobby pentru ca şi muncitorii să se poată bucura de după-amiaza de sâmbăta, la fel ca restul lumii.
Cu toate acestea, obţinerea unei sâmbete pe jumătate liberă nu reprezenta, de fapt, ţelul celor de la Thirteen Club.
Ei doreau ca sâmbăta să devină, oficial, o zi în care nu se munceşte pentru ca vinerea să fie ultima zi de muncă din săptămână.
În acest fel, oamenii s-ar fi bucurat de venirea zilei de vineri şi ar fi uitat superstiţia atribuită acestei zile.
Se pare că teama de această zi nu este îndreptăţită. Un grup de cercetători olandezi a ajuns la concluzia într-o zi de vineri 13 se petrec mai puţine accidente, infracţiuni, incendii etc., decât în oricare altă zi de vineri.
Explicaţia ar putea fi legată de faptul că oamenii sunt mult mai atenţi în această zi decât în oricare altă dată a anului. Potrivit unui studiu realizat în anul 2002 şi publicat de American Journal of Psychiatry, ziua de vineri 13 este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbaţi, deoarece acestea au tendinţa să fie mai agitate în acea zi, scrie The Mirror.
Tragedii ce au avut loc în ziua de vineri 13:
- Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.
- Vineri, 13 octombrie 1972: s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.
- Vineri, pe 13 ianuarie 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.
- Atentatele islamiste din Paris care au făcut 130 de morți au avut în ziua de vineri 13 noiembrie 2015 (vineri e ziua de odihnă și rugăciune la musulmani, echivalentul sabatului la evrei și duminicii la creștini).-Vineri, 13 noiembrie 2015- atentatele teroriste de la Paris – cronologie ( wikipedia)
- 22:16 – Prima explozie lângă stadionul Stade de France, provocată de un sinucigaș cu bombă.
- 22:20 – Împușcături pe strada Bichat.
- 22:30 – A doua explozie lângă stadionul Stade de France, provocată de un sinucigaș cu bombă.
- 22:45 – Patru indivizi armați intră în teatrul Bataclan și încep să tragă.
- 22:50 – Împușcături pe strada de Charonne.
- 22:53 – A treia explozie lângă stadionul Stade de France, provocată de un sinucigaș cu bombă.
- 23:00 – Luare de ostatici la teatrul Bataclan.
14 noiembrie:
- 01:58 – Poliția franceză pune capăt asediului de la teatrul Bataclan, unde 60–100 de persoane au fost luate ostatice.
Superstiţii despre Vineri 13
- – Un copil născut într-o zi de vineri 13 va trebui să poarte cu el un picior de iepure
- – Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
- – Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
- – Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va avea ghinion
- – Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii
- – Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi
- – Nu purta negru în ziua de vineri 13
- – Nu te tunde în ziua de vineri 13.
- – Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News