Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VINERI: Ambasadoarea Franţei, Michèle Ramis, la Alba Iulia. Oferă o distincţie, din partea statului francez

Publicat

Ambasadoarea Franţei în România, Michèle Ramis, va fi prezentă vineri la Alba Iulia, pentru a acorda Doinei Biro, reprezentantă a Bibliotecii Batthyaneum, medalia „Chevalier de l Ordre des Arts et des Lettres” / „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor”.

Doina Hendre Biro și-a desfășurat activitatea profesională mai întâi la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, apoi la Liceul de Artă „Regina Maria”, iar în ultimii zece ani la Biblioteca Batthyaneum. De peste un an, este şi consultant pe aspecte culturale și științifice la Primăria Municipiului Alba Iulia.

Ceremonia va avea loc vineri, 11 mai 2018, la ora 10, în Sala Senatului Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

La eveniment va mai participa Xavier Léroux – director al Centrului Cultural Francez, Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Jean-Michel Leniaud EPHE – Ecole Nationale des Chartes, Ecole du Louvre, Paris; primarul Mircea Hava, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, rectorul UAB, prof. univ. dr. Daniel Breaz, viceprimarul Gabriel Pleşa şi alţii.

Această decoraţie a statului francez a mai fost decernată, în România, unor personalităţi cum sunt Neagu Giuvara, Silviu Purcărete, Irina Mavrodin, Ioana Celibidache, Maia Morgenstern, Gabriela Adameșteanu, Dinu Săraru, Mircea Cărtărescu, Ion Caramitru, Andrei Pippidi, Gabriel Liiceanu, Miki Braniște.

Ordinul Des Arts et des Lettres, este precursorul Ordinului Sfântul-Mihail, care a fost acordat între anii 1469-1830. Destinat la origine aristocrației, dar va tinde în secolele XVII-XVIII să devină un ordin de merit civil, cu care au fost distinși numeroși artiști, arhitecți, oameni de litere. Abia din 1957 a fost transformat de către André Malraux, ministru în acel moment,  în acest Ordin, care se transmite până în prezent. Condițiile de atribuire al titlului sunt definite prin decret  nr. 57-549/2 mai 1957). Conform acestuia, se acordă drept recompensă  personalităților culturale, celor care s-au distins prin creații în domeniul artelor sau literaturii sau au adus importante contribuții la difuzarea limbii și culturii franceze în Franța și în lume.

Ordinul se compune din trei grade: cavaler, ofițer și comandor. Pentru a fi numit cavaler persoana trebuie să aibă cel puțin 30 de ani și să se bucure de drepturi civile. Promovarea în grad pentru străini se face doar odată pe an, primăvara, cu consimțământul obligatoriu al Ministerului Afacerilor Externe și Europene.

La nivelul Ministerului Culturii din Franța funcționează Consiliul Ordinului Artelor și Literelor, creat la 2 mai 1957 prin decret, format din 24 de membri. Consiliul analizează candidaturile primite, verifică datele civile și meritele culturale ale candidatului (Formulaire de candidature à un grade de l’ordre des Arts et des Lettres). Stabilește apoi lista celor pe care îi consideră demni pentru a fi distinși și supune această listă ministrului culturii, singurul care poate desemna efectiv persoana care primește ordinul.

Fiecare promoție face obiectul unui ordin de ministru și se publică în anuarul Bulletin officiel des décorations, médailles et récompenses.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 09.05.2018 at 22:13

    Nu-mi vine sa cred ca Stalin e lasat pe de laturi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax