Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Vorba dulce, prin grai tăcut”: Concurs de creație literară pentru persoane cu deficiențe de auz, sprijinit de primărie cu suma de 2.500 lei


Publicat

Un concurs de creație literară pentru persoane cu deficiențe de auz va fi organizat în acest an de către Filiala Alba a Asociației Naționale a Surzilor din România. Intitulat „Vorba dulce, prin grai tăcut”, evenimentul are ca scop integrarea persoanelor cu deficiențe de auz în activități variate și motivante, artistice și culturale, din viața comunității. Primăria va participa, ca partener, la acest proiect, pe care îl va sprijini cu suma 2.500 lei. Un proiect de hotărâre în acest sens se va afla pe masa consilierilor locali, pentru aprobare, în ședința de joi.

Proiectul „Vorba dulce, prin grai tăcut” reprezintă un Concurs literar și de creație proprie, organizat la inițiativa Asociației Naționale a Surzilor din România, Filiala Alba, la nivel național.

Scopul proiectului este de a contribui la stimularea participării civice, dezvoltarea și diversificarea acțiunilor privind implicarea activă a beneficiarilor asociației în artă culturală și în viața comunității. Prin acest proiect se urmărește recunoașterea meritelor membrilor asociației care sunt activi și se implică în activități culturale, sport și artă, demonstrând comunității locale că sunt parte importantă a societății civile, promovând filiala Alba la nivel național și chiar internațional. În același timp se urmărește și orientarea acestei categorii de persoane cu dizabilități auditive, către un stil de viață sănătos. Proiectul reprezintă o modalitate eficientă de implicare a persoanelor cu deficiente de auz în evenimente care conduc la inter-relaționare, atât între ei, cât și cu membrii comunității din care ei fac parte.

Activitățile urmărite în cadrul proiectului:

1. Activități de conștientizare a grupului țintă format din persoane cu deficiențe de auz, cu privire la necesitatea practicării și implicării în actul de cultură, pentru socializare și pentru a sensibiliza comunitatea locală.

2. Interacționarea cu alți membri ai comunității locale.

3. Activități de sensibilizare și informare a comunității locale

Membrii asociației, persoane cu deficiențe de auz, implicați în activitățile cultural-artistice, prin propria experiență de viață, perspectiva și abilitățile specifice de comunicare, devin mai încrezători în propria persoană și își vor însuși noi deprinderi care îi vor ajuta să se integreze în comunitate, să socializeze și să devină cunoscuți pentru locuitorii comunității locale care nu se confruntă cu astfel de probleme de sănătate. Proiectul, prin activitățile propuse, contribuie la dezvoltarea personală și socială echilibrată a acestei categorii de persoane cu handicap.

Proiectul are o valoare totală de 18.500 lei, din care Asociația Națională a Surzilor din România, Filiala Alba, în calitate de Organizator, și-a asumat cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 16.000 lei, contribuția de 2.500 lei urmând a fi asigurată de către Municipiul Alba Iulia. Municipiul Alba Iulia va susține proiectul cu suma de 2.500 lei pentru activitățile privind promovarea rezultatelor proiectului, comunicare și organizarea activităților de premiere și de recunoaștere a meritelor participanților la concurs.

Asociația Națională a Surzilor din România este o organizație non profit, apolitică, cu caracter social umanitar, înființată în anul 1919 pentru a apăra și promova interesele sociale, cultural-educative și profesionale ale persoanelor cu deficiență de auz, în vederea integrării acestora în societate, prin egalizarea șanselor. Printre principalele obiective ale Asociației Naționale a Surzilor din România se numără și cel legat de ridicarea nivelului de cultură a membrilor săi și facilitarea accesului la viața culturală a comunității locale, proces cu efecte pozitive asupra educației și a atitudinii lor față de rolul pe care îl are fiecare în societate.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

MARȚI: Gazele naturale, sistate în OPT localități din Alba, din cauza unor lucrări. LISTA localităților vizate

Publicat

gaze, aragaz, ochi aragaz,

Pentru efectuarea unor lucrări la sistemul de transport al gazelor naturale de către Transgaz, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale în localitățile Aiud, Aiudu de Sus, Ciumbrud, Gâmbaș, Leorint, Rădești, Sâncrai și Miraslău, județul Alba, marți, 7 iulie, începând cu ora 21.00, potrivit unui comunicat de presă.

Reluarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se va efectua treptat, imediat după finalizarea lucrărilor de către Transgaz, cel mai probabil, miercuri, 8 iulie, începând cu ora 12.00, potrivit informării venite din partea operatorului de transport al gazelor naturale.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: TRAFIC ÎNGREUNAT la ieșirea din Alba Iulia, în urma unui accident rutier

Publicat

Un accident rutier a avut loc luni, în jurul orei 10.00, în cartierul Partoș din Alba Iulia. Din primele informații oferite de IPJ Alba, în incidentul rutier a fost implicate două automobile. 

Traficul în zona accidentului este îngreunat.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare meteo COD GALBEN de furtuni în Alba și alte județe din țară până marți. Ploi torențiale, vijelii, grindină

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, luni dimineața, atenționările de vreme rea valabile pentru județul Alba și alte zone din țară. Până marți este Cod Galben de furtuni locale, însă condiții meteo de instabilitate atmosferică vor fi și miercuri.

COD GALBEN: luni, orele 12.00 – 21.00

Local în zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei și Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

COD GALBEN: marți, orele 3.00 – 12.00

În Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și vestul Olteniei, precum și în zonele montane, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat și se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 60-80 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp.


Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în restul teritoriului în a doua parte a zilei de marți (7 iulie). În regiunile sud-estice, local disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități.

INFORMARE METEOROLOGICĂ: de luni, 6 iulie, ora 10:00 până miercuri, 8 iulie, ora 10:00

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40 l/mp.
Îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 33-36 de grade.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

6 iulie, Ziua internațională a sărutului. Expresia afecțiunii umane, prezentă în multe opere de artă

Publicat

Anual, la 6 iulie, se sărbătoreşte Ziua internaţională a sărutului. Aceasta a fost instituită în 2006 pentru a atrage atenţia asupra sărutului între persoanele care se iubesc, notează Days Of The Year.

Expresie a afecţiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni şi eliberează un amestec de hormoni dintre care cele mai importante sunt oxitocina, care mediază relaţiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinţei şi serotonină, care contribuie la o stare de bine şi fericire. De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului). Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice, conform www.healthline.com.

Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi „Sărutul” precum şi în lucrarea monumentală „Poarta sărutului”.

În pictură, sărutul a fost imortalizat, printre alţii, de către Francesco Hayez (1859), Gustav Klimt (1908), Edvard Munch (1897), Pablo Picasso, Marc Chagall, Rene Magritte, Roy Lichtenstein sau Banksy, notează www.widewalls.ch.

Fotografia „V-J Day in Times Square” („Ziua Victoriei în Times Square”), realizată de Alfred Eisenstaedt şi devenită celebră prin publicarea în revista „Life”, a imortalizat un marinar sărutând o femeie îmbrăcată în rochie albă în timpul manifestărilor legate de capitularea Japoniei după Al Doilea Război Mondial.

Scena s-a petrecut în Times Square din New York. Autorul fotografiei nu a avut timp să identifice protagoniştii fotografiei şi, de-a lungul timpului, identitatea celor doi a fost subiect de dispută, notează www.smithsonianmag.org. Cei doi au fost surprinşi şi de către alţi fotografi, precum Victor Joregensen. Cea care a declarat că este prezentă în fotografie a fost Greta Zimmer Friedman, care a ieşit în Times Square de la locul său de muncă din apropiere, o clinică dentară în care lucra ca asistentă. A fost sărutată de un marinar pe care nu îl cunoştea şi a descris acel sărut ca pe un act de bucurie al marinarului care nu trebuie să se mai întoarcă să lupte în Pacific. Cel care a sărutat-o a fost identificat ca fiind George Mendonsa, din Rhode Island. Cei doi s-au reîntâlnit în 1980, în Times Square, la invitaţia revistei „Life”, conform unui interviu realizat de Patricia Redmond în cadrul proiectului „Veterans History Project” şi păstrat pe site-ul Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii, www.loc.gov.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate