Actualitate
„Vorba dulce, prin grai tăcut”: Concurs de creație literară pentru persoane cu deficiențe de auz, sprijinit de primărie cu suma de 2.500 lei
Un concurs de creație literară pentru persoane cu deficiențe de auz va fi organizat în acest an de către Filiala Alba a Asociației Naționale a Surzilor din România. Intitulat „Vorba dulce, prin grai tăcut”, evenimentul are ca scop integrarea persoanelor cu deficiențe de auz în activități variate și motivante, artistice și culturale, din viața comunității. Primăria va participa, ca partener, la acest proiect, pe care îl va sprijini cu suma 2.500 lei. Un proiect de hotărâre în acest sens se va afla pe masa consilierilor locali, pentru aprobare, în ședința de joi.
Proiectul „Vorba dulce, prin grai tăcut” reprezintă un Concurs literar și de creație proprie, organizat la inițiativa Asociației Naționale a Surzilor din România, Filiala Alba, la nivel național.
Scopul proiectului este de a contribui la stimularea participării civice, dezvoltarea și diversificarea acțiunilor privind implicarea activă a beneficiarilor asociației în artă culturală și în viața comunității. Prin acest proiect se urmărește recunoașterea meritelor membrilor asociației care sunt activi și se implică în activități culturale, sport și artă, demonstrând comunității locale că sunt parte importantă a societății civile, promovând filiala Alba la nivel național și chiar internațional. În același timp se urmărește și orientarea acestei categorii de persoane cu dizabilități auditive, către un stil de viață sănătos. Proiectul reprezintă o modalitate eficientă de implicare a persoanelor cu deficiente de auz în evenimente care conduc la inter-relaționare, atât între ei, cât și cu membrii comunității din care ei fac parte.
Activitățile urmărite în cadrul proiectului:
1. Activități de conștientizare a grupului țintă format din persoane cu deficiențe de auz, cu privire la necesitatea practicării și implicării în actul de cultură, pentru socializare și pentru a sensibiliza comunitatea locală.
2. Interacționarea cu alți membri ai comunității locale.
3. Activități de sensibilizare și informare a comunității locale
Membrii asociației, persoane cu deficiențe de auz, implicați în activitățile cultural-artistice, prin propria experiență de viață, perspectiva și abilitățile specifice de comunicare, devin mai încrezători în propria persoană și își vor însuși noi deprinderi care îi vor ajuta să se integreze în comunitate, să socializeze și să devină cunoscuți pentru locuitorii comunității locale care nu se confruntă cu astfel de probleme de sănătate. Proiectul, prin activitățile propuse, contribuie la dezvoltarea personală și socială echilibrată a acestei categorii de persoane cu handicap.
Proiectul are o valoare totală de 18.500 lei, din care Asociația Națională a Surzilor din România, Filiala Alba, în calitate de Organizator, și-a asumat cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 16.000 lei, contribuția de 2.500 lei urmând a fi asigurată de către Municipiul Alba Iulia. Municipiul Alba Iulia va susține proiectul cu suma de 2.500 lei pentru activitățile privind promovarea rezultatelor proiectului, comunicare și organizarea activităților de premiere și de recunoaștere a meritelor participanților la concurs.
Asociația Națională a Surzilor din România este o organizație non profit, apolitică, cu caracter social umanitar, înființată în anul 1919 pentru a apăra și promova interesele sociale, cultural-educative și profesionale ale persoanelor cu deficiență de auz, în vederea integrării acestora în societate, prin egalizarea șanselor. Printre principalele obiective ale Asociației Naționale a Surzilor din România se numără și cel legat de ridicarea nivelului de cultură a membrilor săi și facilitarea accesului la viața culturală a comunității locale, proces cu efecte pozitive asupra educației și a atitudinii lor față de rolul pe care îl are fiecare în societate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News