Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vortex polar. De ce avem o iarnă atipică și care vor fi efectele asupra vremii, în următoarele zile

Publicat

Perioadele intercalate cu vreme mai caldă și altele cu temperaturi foarte scăzute de la finalul acestei ierni , în interval scurt de timp, sunt explicate de meteorologi. Este vorba despre o iarnă atipică, influențată de încălzirea climei, ce a adus perturbări în transportul obișnuit al curenților de aer.

Sunt dereglări meteorologice la nivelul întregii emisfere nordice, inclusiv în România.

Vezi și PROGNOZA METEO 15 februarie – 15 martie: Ultimele săptămâni de iarnă nu vor fi blânde

Am fost un transport de aer rece din Arctica, venit pe fondul unei perioade calde, și de aceea au fost diferențe chiar și de 20 de grade în decurs de o zi, poate chiar mai puțin, în unele locuri. Este o situație cu totul ieșită din comun, iar efectul a fost tocmai acest contrast termic, a explicat, duminică seara, la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Mai întâi, au fost „atacate” de această „Bestie din Est” zonele din vestul și nord-vestul Europei. Este, practic, o circulație atipică, în condițiile în care în mod normal avem o circulație atmosferică dinspre vest spre est, aducând aerul de deasupra Oceanului Atlantic pe continent. Aceste zone din vest-nord-vest au avut acum de-a face cu o inversare și cu o pătrundere dinspre nord-estul continentului și din Arctica a aerului acesta foarte rece, potrivit sursei citate.

Vezi și Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în zona montană din Alba și în alte județe din țară. GER până miercuri dimineața

Tendința este ca aceste efecte ale aerului arctic, rece, să se deplaseze spre centrul și sud-estul continentului.

Cel puțin și săptămâna aceasta vom mai avea temperaturi scăzute.

Ninsoarea depinde foarte mult și de transportul de umiditate pe care ciclonii mediteraneeni, de exemplu, îl fac. Este explicația pentru care a nins foarte mult în Grecia zilele acestea. La noi, cu excepția zonelor montane, nu au fost precipitații abundente și asta se explică și prin faptul că acești cicloni mediteraneeni lasă mare parte din precipitații, sub formă de zăpadă, până să ajungă la noi, care suntem mai la nord, mai spune climatologul.

Lucrurile nu se întâmplă însă numai în România și în Europa, ci și în America de Nord, și în est, în Siberia. Grecia, acoperită acum cu zăpadă, avea în urmă cu doar câteva săptămâni temperaturi de 20 și ceva de grade, oamenii deja făceau baie în mare. În Turcia, tot așa, în urmă cu aproximativ, au fost temperaturi foarte mari. Spania a avut zăpezi extraordinar de mari, cod roșu, dar acum are temperaturi mai ridicate.

Tamisa a înghețat pe porțiuni, iar lucrul acesta se întâmplă cam la 60 de ani o dată.

Arctica se încălzește de două ori și ceva mai mult și mai repede decât media globală și atunci apare dezechilibrul cu zona tropicală.

La începutul lunii ianuarie am avut o încălzire a atmosferei la înălțime foarte mare, deasupra Polului, care a perturbat inclusiv curenții de aer care țineau aerul rece deasupra. Și deși s-a produs această încălzire foarte sus, pentru că iarna sunt condiții speciale de dinamică a atmosferei, a existat un cuplaj care a dus aceste anomalii până la sol, anomalii de circulație ce au făcut să avem inclusiv această componentă denumită popular de britanici „Bestia din Est”.

Sunt detalii despre vortexului polar sau cele două vortexuri polare din iarna aceasta – cel de sus și cel de la suprafață, care sunt cuplate.

sursă: anm.ro, digi24.ro, Prognoze Meteo, Romania24.ro

sursă foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement