EVENIMENT
Voucherele pentru creşterea natalităţii vor fi acordate și în 2025. Valoarea sprijinului de la stat, beneficiari și condiții
Voucherele pentru creşterea natalităţii vor fi acordate și în 2025. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse propune buget pentru finanțarea a 10.000 de beneficiari.
Programul social se adresează cuplurilor și femeilor infertile, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani. Condiția este ca acestora să le fi fost diagnosticată o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană, asistată medical.
Sprijinul constă într-un ajutor financiar, neimpozabil, acordat sub forma a două vouchere pe suport electronic, în cuantum de 15.000 lei, respective:
- un voucher în valoare de 5.000 lei, destinat achiziționării de medicamente specific
- al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.
În vederea achiziționării medicamentelor și efectuării procedurilor medicale specifice, beneficiarii se vor adresa farmaciilor, respectiv unităților sanitare publice sau private care vor deveni partenere în acest program.
Voucherele pentru creşterea natalităţii. Buget și beneficiari
Implementarea programului presupune un cost total de 150 milioane de lei pentru anul 2025, pentru un număr de 10.000 beneficiari.
În „Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” au fost înregistrate, până în octombrie 2024 (Program FIV 2023), 26.188 de cereri. Au fost emise 9322 de vouchere. Au fost confirmate 3923 de sarcini și înregistrați 326 de nou-născuți.
Pentru FIV 2024, au fost 5228 de dosare depuse în platforma digitală. Au fost emise 1783 de vouchere și au fost confirmate 156 de sarcini.
Cererile depuse trebuie să fie însoțite de documente:
- copii ale actelor de identitate ale solicitanţilor
- declaraţie pe propria răspundere
- document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV), eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV şi reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului
- adeverinţă din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului
- acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.