Connect with us
Advertisement

Actualitate

Vrei să-ți deschizi o afacere nouă în 2014? Ce contribuții sociale sunt obligatorii și care sunt opționale pentru PFA

Publicat

În cazul în care vă gândiți ca în 2014 să vă deschideți propria afacere, atunci ar putea fi util să ştiţi care sunt dările către stat, ca persoană fizică autorizată. Este una dintre cele mai avantajoase metode pentru orice persoană care vrea să devină independentă din punct de vedere al afacerilor, dar autorizată ca să funcţioneze în mediul economic. Chiar dacă anumite contribuții sunt opționale, fiecare având dreptul să aleagă dacă să le achite sau nu, o persoană fizică autorizată are și contribuții obligatorii.

Procedura de înființare este destul de simplă, iar costurile sunt reduse. Astfel, cheltuielile se ridică în jurul valorii de 300 de lei, iar cele de administrare sunt mai mici ca ale unei societăți comerciale.

Persoana fizica autorizată nu are nevoie de contabil, își poate ține singură contabilitatea și trebuie să depună un număr redus de declarații fiscale. Dar pe lângă impozitul pe venit de 16% pe care îl plătește la stat, persoanele fizice autorizate sunt obligate să plătească contribuții de asigurări sociale (pensii) și contribuțiile pentru asigurarea la sănătate.

În ceea ce privește contribuțiile optionale, pe care PFA alege dacă le plătește sau nu, se înscriu contribuțiile la bugetul asigurărilor pentru șomaj, cele pentru pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și contribuția pentru concedii și indemnizații.

Contribuția PFA la pensii și CAS

La sistemul de pensii, PFA trebuie să achite o contribuție de 31,3% din venitul declarat, adică venitul pentru care doresc să se asigure. Potrivit reglementărilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În 2014, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică de 804 lei, dar nici mai mare de 11.490 lei, având în vedere o valoare a salariului mediu brut de 2.298 de lei, care stă la baza bugetului de asigurări sociale pentru anul acesta.

Practic, pentru anul 2014 o persoană fizică autorizată trebuie să plătească pentru pensii cel puțin 252 de lei (35% x 2298 x 31,3%), dar nu mai mult de 3.596 de lei (5 x 2.298 x 31,3%).

Veniturile care reprezintă baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale trebuie declarate prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei declarații privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 847/2012).

De asemenea, formularul se poate depune și online de către contribubilii care au un certificat digital calificat de semnătură electronică.

În baza declaraţiei depuse, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabilește contribuția socială anual datorată și termenele de plată.

Contribuția la pensii se plătește trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Există și categorii de PFA care nu datorează contribuția la pensii, și anume:

– contribuabilii al caror venit net anual, obținut în anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat ( 35% x 2.298 = 804 lei)

– persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obținerii de venituri salariale sau indemnizații șomaj

– persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii

– persoanele care nu sunt integrate în sistemul public de pensii, achitând contribuții către sisteme profesionale proprii de pensii – cum ar fi avocații sau personalul clerical.

Plata contribuțiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual.

Persoanele fizice autorizate datorează o contribuție la sănătate de 5,5%.

Baza de calcul poate fi:

– pentru impunerea în sistem real: venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale (diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale)

– pentru impozitarea la norma de venit: valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.

În baza declarației de venit estimat  (Formular 220) sau a declaraţiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăți anticipate în care stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat și termenele de plată.

Și în cazul aceste contribuții, plata se face trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

După încheierea anului fiscal, în baza declarației privind venitul realizat depusă de contribuabili organul fiscal stabilește obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăți anticipate.

Plata contribuției la sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei. Sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

Totuși, la determinarea venitului anual baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale.

În cazul celor care nu depun declarație privind venitul realizat contribuțiile de asigurări sociale plătite trimestrial reprezintă plata finală în contul contribuției anuale datorate.

Contribuțiile la șomaj și pentru concedii și idemnizații opționale

O persoană fizică autorizată are și avantaje în înființarea unei astfel de afaceri. Asigurările de șomaj nu sunt obligatorii, însă ea poate alege să o plătească, în cazul în care dorește să beneficieze de ajutor de șomaj, atunci când nu va mai avea activitate.

Pentru a plăti contribuția la șomaj, persoanele fizice pot încheia contract de asigurare pentru șomaj cu agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își au domiciliul, dacă au cel puțin vârsta de 18 ani și sunt asigurate în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 750 de lei, dar nici mai mare decât echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, în vigoare în luna pentru care se plătește contribuția de asigurare pentru șomaj.

Contribuția lunară la șomaj este de 0,5% din venitul asigurat.

Nici contribuția pentru concedii și indemnizații nu este obligatorie, însă aceasta poate deveni obligatorie dacă PFA dorește să beneficieze de indemnizații pentru concediile medicale.

Potrivit OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, contribuția pentru concedii și indemnizații este de 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit.

Pentru a beneficia de concedii și indemnizații, persoanele autorizate sunt obligate să depună o declarație de asigurare la casa de asigurări de sănătate.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vatamaniuc constantin

    luni, 13.01.2014 at 22:20

    am i.i. si platesc la pensii,pt a intrerupe plata ce ar trebui sa fac?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement