Connect with us
Advertisement

Eveniment

Vremea în noaptea de Revelion 2025 și în prima zi din luna ianuarie. Prognoza meteo pentru județul Alba și zonele montane

Publicat

Temperaturile diurne vor fi mult mai ridicate decât cele normale în perioada luni-joi, cu vreme relativ frumoasă pe 31 decembrie şi în general vântoasă în următoarele două zile, în special în zonele înalte, transmit meteorologii.

Vântul va prezenta în zonele înalte intensificări temporare de 30-50 km/ h în noaptea de luni spre marți şi în cursul zilei de marți și de 70-80 km/ h în primele zile din ianuarie, trecător şi cu 90-100 km /h pe creste. Pe arii restrânse se va semnala ceaţă pe văi, potrivit ANM.

Temperaturi prognozate în intervalul luni-joi:

Peste 1800 m:

  • Temperaturi minime: în creştere uşoară de la -10.. – 4 grade spre -7.. – 2 grade.
  • Temperaturi maxime: în general între -6..0 grade.

Sub 1800 m:

  • Temperaturi minime: în general între -2..5 grade temperaturi maxime: în general între 4..10 grade.
  • Vânt la peste 2000 m: din direcţie predominant vestică, cu viteze în general de 30-50 km/ h în primele 30 de ore ale intervalului, în intensificare în 01-02 ianuarie la viteze de 70-100 km/h.
  • Izoterma de 0 grade: în cursul nopţilor şi dimineţilor în întreaga arie montană, spre sol, în cursul după-amiezelor va fi prezentă în continuare la altitudini joase şi în zona crestelor.

Prognoza Meteo pentru județul Alba și Zonele Montane (31 Decembrie – 2 Ianuarie)

Noaptea de Revelion în județul Alba va aduce temperaturi moderate pentru această perioadă, cu valori maxime ce se vor încadra între 0°C și 6°C, iar minimele vor coborî până în jurul valorii de -4°C.

Cerul va fi parțial noros, iar condițiile pentru precipitații sunt reduse, însă nu sunt excluse izolat fenomene precum lapovița sau ninsoarea slabă, mai ales în zonele montane.

Alba Iulia și localitățile din jur

În Alba Iulia, vremea va fi parțial însorită pe 31 decembrie, cu maxime în jurul valorii de 1°C și minime de până la -4°C pe timpul nopții.

În prima zi a anului, soarele va alterna cu norii, iar temperaturile vor urca până la 4°C ziua, în timp ce noaptea se va menține rece, cu valori de -5°C. Pe 2 ianuarie, se așteaptă o ușoară încălzire, cu maxime de până la 7°C și minime în jur de 2°C.

În Blaj, condițiile vor fi similare, cu maxime de până la 6°C în ziua de 31 decembrie și valori nocturne de -2°C. Primele zile ale anului vor aduce soare strălucitor și temperaturi în creștere, până la 11°C pe 2 ianuarie, făcând vremea ideală pentru plimbări sau activități în aer liber.

Câmpeni: Noaptea de Revelion va fi rece, cu temperaturi de până la -6°C, iar ziua cerul va fi însorit, cu maxime de 6°C. Pe 2 ianuarie, valorile vor fi similare, dar cu o ușoară creștere spre finalul zilei.

Vezi și Vremea până în 12 ianuarie. Variații de temperatură, perioade cu ploi și ninsori. Prognoza de Revelion, Anul Nou 2025 și Bobotează

Abrud: Vreme mai blândă, cu temperaturi ce vor urca până la 8°C pe 31 decembrie, iar pe 1 și 2 ianuarie se așteaptă soare și temperaturi ce pot ajunge până la 12°C.

Aiud, Ocna Mureș și Cugir: Cer variabil în noaptea de Revelion, fără precipitații notabile. Temperatura va varia între -3°C și 2°C, iar pe 1 și 2 ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate, între 6°C și 9°C.

Zonele Montane (Apuseni și Șureanu)

În zonele montane, cum ar fi Apusenii și Șureanu, temperaturile vor fi mai scăzute, tipice iernii. În noaptea de Revelion, maximele se vor situa în jur de 0°C, iar minimele vor scădea sub -5°C.

În aceste regiuni, sunt posibile ninsori slabe, mai ales pe 31 decembrie și 1 ianuarie, însoțite de un vânt moderat. Pe 2 ianuarie, cerul va fi variabil, iar temperaturile diurne vor rămâne aproape de limita înghețului, cu valori ce nu vor depăși 2°C.

Risc însemnat de avalanșă în mai multe zone montane din țară

Meteorologii avertizează că există un risc de producere a unor avalanşe în mai multe stațiuni montane din țară, de luni, ora 20:00, până joi, ora 20:00. Printre zonele vizate se numără Munții Bucegi, Făgăraș și Ceahlău.

Riscul de avalanşă în Bucegi și Parâng este însemnat, gradul 3, la altitudini de peste 1800 m și amplificat la trecerea schiorilor sau turiștilor, prin ruperea plăcilor de vânt sau dislocarea stratului puțin rezistent din partea superioară a zăpezii, potrivit ANM.

La altitudini de sub 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, riscul declanșării unor avalanșe mici și izolat medii fiind moderat (2) și prezent mai ales la suprasarcini, dar izolat și în mod spontan pe fondul vremii mai calde.

În masivul Făgăraș stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, dar în zona crestelor se întâlnesc unele depozite mai importante și plăci de vânt formate în perioada precedentă și încă instabile.

Astfel, riscul declanșării avalanșelor este moderat (2) și va apărea la trecerea schiorilor sau turiștilor, prin ruperea unor plăci de vânt sau pe alocuri prin dislocarea stratului cu rezistență moderată din partea superioară a zăpezii, acolo unde sunt create acumulări mai importante, în special la peste 1800 m.

Izolat pot apărea curgeri sau declanșări spontane de avalanșe, de dimensiuni mici și izolat medii, pe fondul vremii mai calde..

La altitudini de sub 1800 m stratul de zăpadă este relativ stabilizat, chiar dacă pe alocuri are dimensiuni mai importante, existând însă riscul declanșării unor avalanșe mici și izolat medii, la suprasarcini.

Izolat pot apărea și în această zonă curgeri sau declanșări spontane de avalanșe, de dimensiuni mici și izolat medii, pe fondul vremii mai calde.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement