Eveniment
VREMEA în România 16-22 ianuarie: încă o repriză de primăvară în miez de iarnă. Maxime până la 20 de grade, dar și ploi și ninsori
Încă o săptămână de primăvară autentică în miez de iarnă. La mijlocul intervalului, sunt așteptate maxime de aproape 20 de grade.
Din punct de vedere al circulației atmosferice, țara noastră se regăsește într-un sector neobișnuit de cald. Acesta avansează dinspre nordul Africii și se va accentua în zona Mării Negre. Duce abaterile termice la valori record de temperaturi, chiar și cu +14, +16 grade peste normalul perioadei în anumite zone, potrivit prognozemeteo.ro.
Va fi o săptămână bogată în precipitații pentru Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, zonele montane aferente. În aceste regiuni unde se pot acumula chiar și 60-70 de l/mp. În Munții Banatului și vestul Meridionalilor s-ar putea acumula chiar și cantități de peste 100 de l/mp.
Prognoza meteo 16-22 ianuarie: temperaturi minime
- Luni: valori minime de temperatură ușor sub 0 grade (spre –1, –2 grade) în Muntenia, Oltenia, mare parte din Transilvania, dealurile Moldovei; în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei și Maramureș vor fi minime de 2-3 grade. Mult mai cald va fi în Banat și Crișana: 5-7 grade. La munte vor predomina minimele negative; pe creste acestea vor coborî spre 5, –7 grade.
- Marți: nu sunt schimbări majore față de minimele zilei precedente
- Miercuri/joi: încălzire agresivă și total neobișnuită; minime care urcă spre 12-14 grade în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana; 7-9 grade în Transilvana, Maramureș, Moldova. La munte vor fi valori de 5-6 grade și doar pe creste sub 0 grade (-1, –2 grade).
- Vineri: 2-4, 5 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei
- Sâmbătă: 3-5 grade în Banat, Crișana, Maramureș, Moldova; 8-10 grade în restul țării; 11-12 grade în sudul extrem al Olteniei.
- Duminică: aduce o revenire la normal a minimelor, cu valori negative de la –1 spre –3 grade în bună parte din țară; excepție sunt Muntenia, Transilvania, sudul Moldovei și Dobrogea, unde vor fi din nou temperaturi ridicate, spre 4-6 grade.
Prognoza meteo 16-22 ianuarie: temperaturi maxime
Maximele săptămânii vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, cu valori anormale de temperaturi, potrivite mai degrabă unei luni mai.
- Luni: maxime spre 10-12 grade în Banat, Crișana, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea; în restul țării 5-7, 8 grade. Și la munte va fi cald: 2-4 grade; pe creste –2, –4 grade.
- Marți: continuă să se încălzească; maximele urcă chiar spre 15-16 grade în sudul Olteniei, mare parte din Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea; în restul țării se ating 9-11, 12 grade.
- Miercuri și joi vor reprezenta vârful de căldură al săptămânii; în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vor fi aproape 18-20 de grade; în restul Moldovei, dealurile Munteniei și Olteniei, Transilvania vor fi 13-15 grade; în Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei 7-9, 10 grade. Inclusiv la munte va fi deosebit de cald, cu maxime de 8-9 grade, inclusiv pe creste urmând să avem valori pozitive (1-3 grade).
- Vineri: temperaturile intră pe un făgaș mai apropiat de normal prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (4-6 grade); rămâne în continuare exagerat de cald în Transilvania (11-12 grade), Oltenia, nordul Munteniei (11-12 grade), Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (16-17 grade).
- Sâmbătă: 13-15 grade în Transilvania, Maramureș, Muntenia, sudul Moldovei; în restul țării se vor atinge 9-11 grade. Doar sudul Banatului, zonele montane și SV extrem al Olteniei vor avea maxime ceva mai scăzute, spre 4-6 grade.
- Duminică: răcire evidentă la nivelul întregii țări; în Moldova, zonele montane, Banat, Crișana, nu mai trecem de 1-3 grade; în restul țării maximele se vor limita la valori de 5-7 grade.
Prognoza meteo 16-22 ianuarie: precipitații
- Noaptea de duminică spre luni aduce ploi prin Banat, Crișana și lapoviță și ninsori prin zonele înalte din Maramureș. Odată cu orele după amiezii și până la finalul zilei, ploile revin pe arii mult mai extinse din Banat, Crișana, Oltenia, vestul Transilvaniei. În zonele montane vor fi condiții de lapoviță și ninsori. Până la finalul intervalului de prognoză, ploile vor fi prezente și în nordul Munteniei. Ninsorile vor fi prezente în toate zonele montane din Meridionali și Apuseni, dar și prin nordul Orientalilor. Cele mai importante cantități le-am putea avea prin vestul Meridionalilor (10 – 15 l/mp).
- Și ziua de marți respectă același scenariu: precipitațiile intră prin vestul țării (Banat, Crișana), apoi se extind în Transilvania, Maramureș, zonele montane și nordul Moldovei. Predomină ploile, iar la munte vor fi lapovițe și ninsori. Cantitățile de precipitații, pe arii extinse din Banat, Crișana, zonele montane aferente pot ajunge la 7-10, izolat 15 l/mp.
- Miercuri ploile continuă prin aceleași regiuni; izolat se pot manifesta și în Oltenia și nordul Munteniei. În vestul țării nu sunt excluse chiar manifestări de instabilitate atmosferică severă (căderi de grindină, vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice). La munte continuă lapovița și ninsorile. În continuare se pot acumula cantități de 10-15, izolat chiar spre 20, 25 de l/mp prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Olteniei și zonele montane aferente acestor regiuni.
- Joi: ploile, prezente tot prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia (aici sunt posibile inclusive fenomene convective) respectiv zonele montane (aici putem avea ploi / lapoviță / ninsori). Continuă să se acumuleze cantități importante de precipitații, 15-20, 25 de l/mp.
- Vineri: ploile ajung și prin nordul Moldovei, continuă și prin Banat, Crișana, Transilvania, prin zonele montane (pe creste lapoviță și ninsoare). Cele mai mari cantități se vor acumula de data aceasta în zona Munților Banatului și V extrem al Meridionalilor (30 – 35 de l/mp).
- Sâmbătă, precipitațiile vor prefera mai ales Banatul., Oltenia, Muntenia (ploi) respectiv Apusenii și Meridionalii și Munții Banatului (ninsori). Se pot acumula și aici 10-15 l/mp.
- Duminică: precipitații slabe prin multe zone din țară, ploi, iar la munte dar și prin depresiunile Transilvaniei pot fi și condiții de lapoviță și ninsori.
Strat de zăpadă
Apusenii, Munții Banatului și crestele Meridionalilor vor primi un strat nou și consistent de zăpadă ca urmare a precipitațiilor căzute săptămâna care urmează, strat care va putea trece și de 50 – 60 cm.
sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News