Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România: Când vin ninsorile în luna lui Gerar. Un Vortex Polar ar putea aduce iarna, după 8 ianuarie

Publicat

Vreme la extreme în România, iar temperaturile sunt peste cele normale pentru această perioadă. Așa cum anul 2023 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteo, nici 2024 nu începe prea bine.

Din luna lui Gerar mai rămâne doar renumele, gerurile de altădată, mai ales gerul Bobotezei, rămânând doar o iluzie. Cu atât mai mult cu cât, anul acesta, de Bobotează, este posibil să vorbim despre maxime spre 12 – 15 grade, potrivit estimărilor prognozemeteo.ro.

Încălzirea din ianuarie 2024 ”perturbată” de un val de aer polar care vine peste România

Totuși, o brumă de speranță pentru ceva episoade de iarnă mai avem în această lună de la Vortexul Polar, care, supus unui prim episod de încălzire stratosferică chiar la începutul lunii, urmează să fie perturbat, nu major, dar perturbat, ceea ce va permite avansul unor mase de aer polar și arctic și spre regiunea țării noastre.

YouTube video

Vezi și Vremea în ianuarie 2024: ANM a emis prognoza meteo pe următoarele patru săptămâni. Vine un nou val de aer polar

Ne așteaptă, așadar, o lună ianuarie care începe cu temperaturi mult peste normal, dar care, începând cu intervalul 8 – 14 ianuarie revine în limita unor temperaturi apropiate de normal sau chiar sub.

Vestea bună este legată și de precipitații, ne așteaptă o lună ianuarie cu un regim pluviometric peste normal la nivelul întregii țări.

Vremea în ianuarie 2024: Context sinoptic

– Luna lui Gerar, așa cum este denumită în popor, ar trebui să aducă la nivelul țării noastre cele mai scăzute temperaturi de pe parcursul anului calendaristic.

Ce înseamnă asta? Valori negative de temperatură la nivelul întregii țări, cu excepția, poate, a litoralului Mării Negre și a SV Banatului.

Că lucrurile nu mai stau chiar așa, nu mai este de mult o surpriză. De la valori minime record de –38.5 grade (record de temperatură absolut, înregistrat la Bod, județul Brașov în 25 ianuarie 1942), după anii 2000 vorbim mai degrabă de recorduri de temperatură pozitivă, reprezentativ fiind chiar anul care tocmai s-a încheiat, 2023, cu 22.5 grade, înregistrați la Tr. Măgurele, pe 18 ianuarie, respective cele 20.5 grade de la București de pe 19 ianuarie 2023.

În fapt, ianuarie 2023, conform datelor ANM, este cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteo.

Din punct de vedere sinoptic, luna ianuarie ar trebui să fie o lună dominată de o circulație polară și ultra polară, care să aducă mase de aer continental polar constant spre regiunile țării noastre.

Cel puțin prima săptămână a lui ianuarie va fi exact pe dos, cu o circulație atlantică puternică, care va face ca primul weekend din noul an să vină cu abateri termice pozitive chiar și cu 12, 14 grade peste ceea ce ar trebui să fie normalul climatologic.

Abia începând cu a doua săptămână din lună intrăm pe un regim normal de circulație, având parte de o prim avans de aer arctic.

Primele două săptămâni din ianuarie: regim de presiune scăzută

În ceea ce privește regimul de presiune al primei luni a anului, primele 2 săptămâni vor aduce mai degrabă un regim de presiune scăzută, asociată depresiunilor, urmând ca în săptămâna a treia să vorbim de un regim de presiune normal și abia ultima săptămână din lună să vină cu o presiune mai ridicată decât ar fi normal.

Acest lucru se vede foarte bine și pe distribuția anomaliilor centrilor barici în ianuarie: începem anul cu o primă săptămână dominată de un vast nucleu depresionar care pleacă tocmai din Atlantic și domină bună parte din continentul european.

Aceeași situația se păstrează și pentru cea de a doua săptămână din ianuarie, când un blocaj britanic și persistența unui nucleu anticiclonic viguros și în estul și sudul continentului vor asigura cale liberă pentru avansul spre regiunea noastră a nucleelor depresionare mediteraneene.

Din 15 ianuarie , un ciclon islandez va fi simțit în zonele nordice ale României

Pentru săptămâna 15 – 21 ianuarie, cei de la ECWMF estimează pentru noi tot un regim dominat de nuclee depresionare, de data aceasta scena fiind ocupată de un ciclon islandez, care va fi de interes mai ales pentru regiunile nordice ale țării.  Luna se va încheia cu un continent european dominat de un regim anticiclonic în intensificare.

Vremea în ianuarie 2024: temperaturi

– Așa cum am menționat și la începutul materialului nostru, ianuarie ar trebui să fie cea mai rece lună a anului, cu un regim termic preponderent negativ.

Primă săptămână din lună nu va sta deloc așa, vorbim de abateri termice pozitive și cu 10 – 12 grade peste normalul perioadei, mai ales prin sudul extrem al țării, în timp ce în restul zonelor vor fi abateri de la +3 spre +5 grade.

Începând cu săptămâna 08 – 14 ianuarie estimăm o răcire evidentă, astfel că în toată țara vor fi abateri termice negative (-1 spre –3 grade sub normal) iar prin Moldova și Crișana chiar și valori cu –5, –7 grade sub norme.

Același regim rece de temperatură va caracteriza și săptămâna 15 – 21 ianuarie, cu abateri negative spre –1, –3 grade la nivelul întregii țări.

Intervalul 22 – 28 ianuarie este considerat de cei de la ECWMF ca fiind unul cu un regim termic normal pentru data din calendar, regim care se va păstra și pentru ultimele zile din ianuarie.

Așadar, după o primă săptămână extrem de caldă, ianuarie urmează să păstreze un tipar termic apropiat sau chiar mai rece decât normalul, ceea ce ar putea duce, la final, la o lună ianuarie chiar apropiată de normalul climatologic ca și regim de temperaturi.

Vremea în ianuarie 2024: Precipitații

– Din punct de vedere al precipitațiilor, luna ianuarie este una destul de săracă în ele, cu până la 30 de l/mp prin estul și centrul țării, 30 – 40 de l/mp prin zonele de deal și câmpie din vestul țării, prin Câmpia Română.

Peste 50 de l/mp și izolat chiar peste 70 de l/mp regăsim, conform datelor ANM, doar prin zonele montane.

Așa cum arată ultimele date de la Centrul European de Prognoză (ECMWF), ianuarie 2024 va fi o lună cu excedent de precipitații la nivelul întregii țări.

Astfel, Moldova, NE Munteniei, nordul Dobrogei ar putea strânge până la 40 de l/mp pentru ca în restul țării să vorbim de cantități apropiate de 50 – 60 de l/mp. În zonele montane și deluroase din vest, prin Maramureș și nordul Transilvaniei se estimează chiar cantități de 80 – 100 de l/mp.

Defalcat pe săptămâni, avem intervalul 01 – 07 și 08 – 14 ianuarie care va aduce precipitații peste medie în toată țara. Săptămâna 15 – 21 ianuarie aduce regim normal de precipitații, doar prin vest, NV posibil excedentare iar intervalul 22 – 31 ianuarie rămâne pe un regim pluviometric normal.

Vremea în ianuarie 2024 : Ninsori și strat de zăpadă

– Ca în în fiecare an, după deziluzia legată de lipsa ninsorilor și a unui strat de zăpadă din multe regiuni ale țării de Crăciun și Anul Nou, speranțele noastre se îndreaptă spre o lună ianuarie care să mai spele din păcatele unei ierni cenușii.

Și, ca atare, ne uităm spre singurul element macro care poate determina fenomene de iarnă și la nivelul țării noastre.

Vortexul Polar are parte în aceste zile de o încălzire stratosferică importantă (abaterile termice pozitive sunt și cu 50 de grade peste normal, urcând temperaturile din zona vortexului la valori de –7, –5 grade, când, în mod normal, la cel nivel ar trebui să vorbim de –55, –60 de grade.

Cu o activitate solară mult sub așteptări (cu o medie de sub 100 de pete solare), această încălzire stratosferică nu va duce la o destabilizare majoră a vortexului sau un split (o rupere) a lui, dar chiar și așa, un vortex perturbat aduce șanse să mai vedem și ceva fenomene de iarnă.

Iar aceasta se vede și din modelările menționate mai sus, care vorbesc de un regim termin mai rece și cu precipitații după data de 9 – 10 ianuarie.

Așadar, prima săptămână din ianuarie aduce condiții de ninsori mai ales prin Orientali, nordul Moldovei.

Când ninge în toată România

În săptămâna 08 – 14 ianuarie vor fi condiții de ninsori la nivelul întregii țări.

În zonele montane vorbim de ninsori care pot acumula cantități și de 15 – 20, 25 de l/mp, prin nordul Orientalilor chiar 30 – 40 de l/mp, iar în restul țării, 7 – 10, 15 l/mp. Atenție, vorbim de cantități căzute, nu de strat de zăpadă depus.

Ninsorile ar putea continua și în săptămâna 15 – 21 ianuarie, astfel că am mai putea adăuga un 10  – 15 l/mp prin bună parte din țară, iar până la finalul lunii, cei de la ECWMF estimează că vor cădea precipitații sub formă de ninsoare care să acumuleze între 25 – 30 de l/mp în cea mai mare parte a țării.

Prin vestul Banatului, estul Munteniei, Dobrogea fiind posibile cantități mai mici, 15 – 20 de l/mp, în timp ce zonele montane vor avea cele mai mari cantități de ninsori, 30 – 50 de l/mp, cu 60 – 80 de l/mp prin nordul Orientalilor.

*Vremea în România este oferită de Facebook/prognozemeteo

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax